Közélet

A sport és a mentális egészség kapcsolata

A sport és a mentális egészség kapcsolata

2014. július 31., csütörtök
A sport és a mentális egészség kapcsolata
utc_aerob_kardio_01

A rendszeres testmozgás számos jótékony hatással rendelkezik az ember testi és szellemi egészségére nézve egyaránt, ugyanakkor a sport és a mentális egészség kapcsolata méltatlanul keveset emlegetett.

A mai ember életében a rendszeres testmozgás egyre inkább háttérbe szorul, pedig a sport köztudottan jótékony hatással van szervezetünk működésére, erőnlétünk állapotára. Ami már kevésbé szembeötlő, hogy a rendszeres testmozgás mentális egészségünk megőrzésében is kiemelt szerepet játszik. A mozgás kedélyjavító hatásának érvényesüléséhez fontos a rendszeresség, illetve az, hogy az adott mozgásforma elvégzése kellemes érzéseket ébresszen, szívesen végezzük. Nem a versenyszintű sporttevékenység elérése a cél, hanem a mozgás rekreációs hatásának érvényesülése. Valamely szabadidős sporttevékenység rendszeres űzése a lelki egészség számos aspektusában érezhető javulást hoz. A sport jótékony hatásai az agy működésére nézve, hogy segíti a koncentrációt, a tartós figyelem fenntartását, javítja a tanulási képességet. A rendszeres mozgás hozzájárul a nyugodt és pihentető alváshoz, a munkakedv és hatékonyság növekedéséhez. A rendszeres testmozgással megelőzhető a depresszió, valamint a már kialakult depresszió megszüntetésében (biogén aminok egyensúlyba kerülése) is kiemelkedő eredmények érhetőek el, ezzel együtt stressz- és szorongásoldó hatással is rendelkezik. A testmozgás következtében termelődő hormonok (β-endorfinok, dopamin, szerotonin) boldogságérzetet váltanak ki, javítják a hangulatot, általános közérzetet, ezáltal a személy önértékelése javul, önbizalma növekedésnek indul. A depresszió és stressz gyógyszerrel történő kezelése helyett célszerűbb a rendszeres testmozgást beépíteni a mindennapjainkba, hiszen míg előbbi passzív, függő szerepbe kényszeríti az egyént, utóbbi során a személy aktívan küzd a negatív hatások ellen, mely tartósan jobb mentális egészségi állapotot eredményez, emellett nem kell számolni a nem várt mellékhatásokkal, mely a tünetek gyógyszeres kezelésével járnak, illetve a visszaesés aránya is alacsonyabb. A negatív mentális folyamatokkal szemben az egészséges életmód egyfajta adaptív (hatékony, sikeres, előrevivő) védőfaktorként szolgál, ezért a prevenció szempontjából is fontosak az egészséges életmódot és rendszeres testedzést népszerűsítő programok és rendezvények. A testedzés hatására az emberi szervezetben olyan komplex neurokémiai, fizikális, fiziológiai és pszichológiai folyamatok játszódnak le, melyek együttesen javítják az egyén életminőségét, vagyis az egyén lelki állapota testi egészsége szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Felmérések bizonyítják, hogy a fizikailag aktív életmódot folytató egyének között lényegesen kisebb a mentális betegségekben szenvedők aránya. Éppen ezért törekednünk kell arra, hogy a rendszeres testmozgás életünk részévé váljon, hiszen számos előnyös hatása révén hozzásegít minket a testi és szellemi egészség eléréséhez, valamint prevenciós hatása révén annak megőrzéséhez.

Felhasznált források:

http://www.babusabernadett.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3:mozgas-nelkuel-nincs-egeszseg&catid=8&Itemid=3

http://egeszsegcentrum.intelliopen.hu/egeszseges-eletmod/rendszeres-testmozgas/20-a-mozgas-es-a-sport-jotekony-hatasa

https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/132063/Petrika_Erzsebet_Ertekezes-t.pdf?sequence=5&isAllowed=y

http://www.beresalexandra.hu/hirek/testedzes_veny_nelkul_kaphato_gyogyszer_a_lelki_egeszseg_megorzesere

http://www.antidepresszans.tenyek-tevhitek.hu/sport-es-depresszio.htm

A sajtócikk „Az Újszegedi Torna Club Komplex Egészségre nevelő és szemléletformáló programja az U12-19 és felnőtt korosztály részére” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1043) „A lakosság rendszeres testmozgását elősegítő szabadidős programok megvalósítása, melyek hangsúlyt helyeznek az energia-egyensúlyra - kivéve: technikai sportágakkal, extrémsportokkal, versenysporttal összefüggő programok”témakörében került megjelentetésre.

utc_aerob_kardio_02

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.