Közélet

Zsigó Róbert: a magyar pálinka egyre megbecsültebb

Zsigó Róbert: a magyar pálinka egyre megbecsültebb

2014. június 19., csütörtök
Zsigó Róbert: a magyar pálinka egyre megbecsültebb
kobrapalinka01

A magyar pálinka egyre megbecsültebb lett bel- és külföldön is az elmúlt években, a kormányzat mellett sokan, sokat tettek ezért - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny eredményhirdető gáláján.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a kitűnő magyar pálinka megbecsülést szerezzen készítőjének, valamint a kulturált pálinkafogyasztás széles körben elterjedjen, a nemzeti kultúra részévé váljon. Ebben nagy szerep jut a Pálinka Nemzeti Tanácsnak, amely új alapokra helyezve megszervezte az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyt, és elősegítette, hogy a magyar pálinka nemzeti kinccsé, valódi hungarikummá váljon - mutatott rá. Hozzátette: a magyar pálinka népszerűsítésében a Nemzeti Pálinka Tanács számíthat az FM támogató együttműködésére.

Jakab István

(Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Pálinka Lovagrend tagja méltatta, hogy a verseny szervezői együttműködésre és összefogásra késztették a szakmát a magyar pálinka jó hírének öregbítése érdekében. A szervezők által kiadott sajtóanyag szerint az idei országos versenyen 50 főzde 335 mintával vett részt. A 335 minta nyolc fő kategóriában - almatermésűek, csonthéjasok, bogyós gyümölcsök, szőlő, törköly, vadgyümölcs, ágyas és vegyes pálinka kategóriában - versenyzett egymással. A bírálók az Országos Pálinka és Törkölypálinka Versenyen 63 arany, 114 ezüst és 99 bronz minősítést osztottak ki. Magyarország legjobb pálinkája 2014-ben a Szicsek Pálinkafőzde Kft. feketeribizli-pálinkája lett. A gálán elismerést vehetett át több újságíró is a magyar pálinka népszerűsítéséért. A Pálinka Nemzeti Tanács korábban adott tájékoztatása szerint tavaly 744 ezer hektoliterfok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb a 2012. évinél. A bérfőzés mennyisége a múlt évben elérte a 8,25 millió hektoliterfokot, ez mintegy 16,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A növekedés 30 százalékos volt az előző évhez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.