Közélet

Zelena András: Fiatalos városba fiatalos műsorkínálatot!

Zelena András: Fiatalos városba fiatalos műsorkínálatot!

2014. június 30., hétfő
Zelena András: Fiatalos városba fiatalos műsorkínálatot!
zelenaandras_vtv_atallas01_gs

Az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek meghosszabbításáról döntöttek a városatyák. Az igazgatók 2015. december 31-ig kaptak megbízatást a közgyűléstől. Zelena Andrással, a VTV vezetőjével értékeljük az elmúlt három és fél esztendőt.

- Közel négy esztendő elegendő idő ahhoz, hogy egy igazgató objektíven értékelhesse maga és csapata munkáját. Mit gondol a szerkesztőség mögött hagyott évekről?

- Fejlesztésekben, szép eredményekben, és rangos szakmai elismerésekben bővelkedő esztendők éveket tudhatunk magunk mögött. Jó szívvel emlékezem az első, bemutatkozó SZEGEDma.hu-nterjúra. Az ott elmondott és kitűzött célokat megvalósítottuk, sőt mi több, azon messze túlmutató eredményeket ért el szerkesztőségünk. A régió meghatározó hírportálja lett a 2011 nyarán elindult videós hírportálunk, ahol anyagaink és teljes műsoraink is letölthetők, újranézhetők, illetve az online adás is elérhető a világ bármely pontjáról a vtvszeged.hu címen. Másik mérföldköve a közös munkának, hogy nagy tervünket, a minőségi javulást hozó és vitathatatlanul az egyik legnagyobb 21. század televíziós-szakmai digitális forradalmat, a digitális műsorszórásra való átállást zökkenőmentesen megvalósítottuk 2013-ban pályázati forrásból.

- Milyen változást vesz észre egy néző a digitális átállásból, és mennyire látogatott a videós hírportál?

- Adásunk továbbra is ingyenes, a digitális 31-es csatornán találják a nézők a VTV-t. Jelentősen javult a kép- és hangminőség, adásunk továbbra is nézhető online a világ bármely pontjáról. A látogatottsági mutatók a közösségi portálok felé való nyitottságunk miatt főszerkesztői szívet melengetőek, számos országos hírkereső oldal hivatkozik ránk napi szinten. További képarány- és képminőség-javító fejlesztéseket tervezünk a közeljövőben is.

- A VTV tulajdonosi támogatása évről évre jelentősen csökkent az elmúlt években. Ennek ellenére hogyan sikerült előteremteni a fejlesztések forrását?

- A televízió önkormányzati támogatása 2014-ben 90 millió forint. Itt fontos megállni egy pillanatra és rögzíteni, hogy a televíziós műsorgyártás az egyik legdrágább médiapiaci tevékenység hatalmas eszközparkigénnyel, drága felszerelésekkel, sok-sok és igen költséges utómunkával. Ugyanakkor fontos megjegyezünk, hogy a 2010-es 112 millió forint tulajdonosi támogatáshoz képest az idei támogatás 22 millió forinttal kevesebb úgy, hogy az éves inflációval, járulékterhek folyamatos növekedésével nem számolunk. Mindennek ellenére valóban több műsor készül, műsorkínálatunk színesebb, gazdagabb. Fejlesztéseket is sikerült megvalósítanunk az eredménytartalékunk felélése nélkül. Állandó műsorainkat, a Szegedi Híreket és a Körutat tízmilliós nagyságrendű éves összeggel támogatja a Médiatanács, továbbá a digitális átállás megvalósítására is pályáztunk, és nyertünk is. Eredményes a pályázatok iránt érdeklődő, proaktív munkánk, mivel a vissza nem térítendő sokmilliós segítséggel a társaságunkra kisebb költségrész hárul. Minden támogatásból érkezett forint talált pénz egy önkormányzati tulajdonú társaságnak.

- A SZEGEDma.hu-nak adott bemutatkozó interjújában elmondta: koncepciójában szerepel a helyi televízió nézőközönségének növelése. Siker koronázza a terveket?

- Szeged egy igen fiatalos, egyetemi és iskolaváros, s ezt a helyi televízió műsorkínálatának is tükröznie kell – ez volt a szikla szilárd elhatározásom. Talán az egyik legsikeresebb produkcióvá nőtte ki magát a PartyARC, ami a fiatalokat megcélzó, zenés, szórakoztató ifjúsági magazin. Tehetséges szegedi zenészek, sportolók, városszerte ismert középiskolai vetélkedők, repülős szegedi városnézés, vadasparki kalandok, pálya- és párválasztás; mindennek helye van a komolyabb témákat is feldolgozó fiatalos magazinban. Műsorkínálatunkat emellett közéletibb műsorelemmel, a TéMA című hírháttér-műsorral is bővült. A politika, szegedi közélet iránt érdeklődők körében a legnézettebb műsorrá lett a Szegedi Híreket követően szerdánként adásba kerülő TéMA.

- Természetbarát, autós és mezőgazdasági műsor is adásba került a vezetés alatt.

- Valóban, ám ki kell egészítenem a fölsorolást: Retro Aréna címmel időutazásra hívtuk a sport iránt érdeklődőket. Szeged élénk sportélete a Városi Televízió műsorpolitikájának is aktív része, így a több száz mérkőzést felölelő rendkívül gazdag sportarchívumunkból csemegézünk, újra adásba helyezzük a régi idők nagy csatáit. A sport mellett Vitamin című egészség-szépség magazin is képernyőre került.

- Beszámoltunk róla, de talán a Vitamin című műsor hozta az eddigi legtöbb szakmai elismerést is. Ugye?

- Igen, e műsorral országos, igen nívós elismerésre tett szert a VTV. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) két alkalommal rangos szakmai elismeréssel és pénzjutalommal díjazta a stáb munkáját, továbbá Astellas – Média az orvosokért díjat is sikerült elhozunk Szegedre. A Szegedi Ifjúsági Napokról szóló egész estés film kategóriában induló, több mint nyolcvan tagtelevízió sok-sok más alkotásával együtt versengő kategóriájában pedig Helyi Érték Díj III. helyezését értük el, s a legfrissebb, 2014. májusi elismerésünk: a „Boldogság kerekesszékben” országos elismerést, a Helyi Érték Díj II. helyezését kapta. Gratulálok a kollégáimnak, hogy helyi értékek földolgozásával Helyi Érték Díjat és Média az orvosokért díjat sikerül nyernünk évről évre.

- Milyen további célokat tűz zászlajára a VTV?

- A következő fejlesztésünket (amelynek e cikk megjelenését követően rövid időn belül a nézők is haszonélvezői lehetnek) már meg is valósítottuk. A VTV az IPTV-csomagokban is elérhető lesz a legtöbb háztartásban. A jövőben is számos pályázaton részt fogunk venni, és minden olyan lehetőséget megragadunk, amivel tartalmasabbá, színvonalasabbá tehető TV-szakmai munkánk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.