Sport

Vb-2014: kéz a kézben estek ki a portugálok és a ghánaiak

Vb-2014: kéz a kézben estek ki a portugálok és a ghánaiak

2014. június 26., csütörtök
Vb-2014: kéz a kézben estek ki a portugálok és a ghánaiak
portugalia_ghana

Hiába verte 2-1-re a G csoport 3. fordulójában Portugália Ghánát, nem jutott tovább, miután a kvartett másik összecsapásán az amerikaiak "csak" egygólos vereséget szenvedtek Németországtól.

A két csapatnak kizárólag győzelem esetén volt esélye a továbbjutásra és ez látszott is a játék képén, mert mindkét fél nyílt sisakkal támadott. A meccs elején azonban inkább a portugálok veszélyeztettek,

Cristiano Ronaldo

lövése például a keresztlécre pattant. Amikor már a ghánaiak is sorra vezették az akcióikat, akkor váratlanul

Boye

szerencsétlen mozdulatának következtében egy öngóllal az európai csapat került előnybe úgy, hogy a labda a keresztlécet és a jobb kapufát is érintve kötött ki a hálóban. A szünet után sem esett vissza az iram, mindkét csapat gólra törő játékkal szórakoztatta a közönséget és egy szép támadás végén az afrikaiak egyenlítettek. Ezt követően ha lehet, még nagyobb lendülettel rohamozott Ghána, ugyanis a győztes gól akár a továbbjutásukat is jelenthette volna. Több óriási helyzet is kialakult

Beto

kapuja előtt, de egy újabb, kissé szerencsés góllal Ronaldo révén a portugálok szereztek gólt, ezzel bebiztosítva a két gárda búcsúját és az amerikai továbbjutást. A hajrában a portugálok mindent megtettek az újabb gólokért, mivel a nyolcaddöntős helyhez még háromra lett volna szükségük, de végül már egy sem jött össze.

G csoport, 3. forduló:

Portugália-Ghána 2-1 (1-0)

Brazíliaváros, Mané Garrincha Nemzeti Stadion, 50 000 néző. Vezette: Nawaf Shukralla (bahreini).

Portugália:

Beto (Eduardo 89') - Joao Pereira (Silvestre Varela 61'), Bruno Alves, Pepe, Miguel Veloso - Ruben Amorim, Joao Moutinho, William Carvalho - Cristiano Ronaldo, Eder (Vierinha 69'), Nani.

Szövetségi kapitány:

Paulo Bento.

Ghána:

Fatawu Dauda - Harrison Afful, John Boye, Jonathan Mensah, Kwadwo Asamoah - Christian Atsu, Mohamed Rabiu (Acquah Afriye 76'), Emmanuel Agyemang Badu, Andre Ayew (Mubarak Wakaso 82') - Abdul Majeed Waris (Jordan Ayew 71'), Asamoah Gyan.

Szövetségi kapitány:

James Kwesi Appiah.

Gólszerzők:

Boye (31' - öngól), Ronaldo (80'), illetve Gyan (57').

Sárga lap:

Moutinho (90'), illetve Afful (39'), Waris (55'), J. Ayew (78').

Gólok:

31. perc: Moutinho indította a bal oldalon Velosót, akinek beadása után Boye szerencsétlen, térdelő mozdulattal ért a labdához, amely így a keresztlécet is érintve a bal kapufáról pattant a hálóba (1-0). 57. perc: Asamoah bal oldali beadása után Gyan öt méterről a rövid sarokba fejelte a labdát (1-1). 80. perc: Nani bal oldali beadását követően Dauda a gólvonal közeléből éppen Ronaldo elé ütötte a labdát, az aranylabdás csatár pedig egy állítás után 8 méterről a bal alsó sarokba lőtt (2-1).

usa_nemetorszag

Recifére órákkal a mérkőzés kezdete előtt óriási eső zúdult, így az is kérdéses volt, hogy egyáltalán meg tudják-e rendezni az összecsapást. Végül ennek nem volt akadálya, a csapatoknak azonban nehéz körülmények között kellett pályára lépniük. A németek óriási lendülettel kezdtek, és egyértelművé tették, hogy nem elégednek meg a döntetlennel, amely mindkét együttes továbbjutását jelentené. Az amerikaiak szívósan védekeztek, és a 102. alkalommal válogatott, ezzel a kapusok rangsorában

Kasey Kellerrel

holtversenyben élen álló

Tim Howard

is magabiztos volt. A fordulást követően állandósult a németek fölénye, és

Müller

révén meg is szerezték a vezetést. A Bayern München támadójának ez volt a negyedik találata a tornán, amivel csatlakozott a góllövőlista élén

Neymarhoz

és

Lionel Messihez

. A hajrában is a németek akarata érvényesült, győzelmük egy percig sem forgott veszélyben, az amerikaiak a második félidőben egyszer sem lőttek kapura, ennek ellenére ők is ott lesznek a nyolcaddöntőben.

Németország-Egyesült Államok 1-0 (0-0)

Recife, Pernambuco Aréna, 41 ezer néző. Vezette: Ravsan Irmatov (üzbég).

Németország:

Manuel Neuer - Jérome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes - Bastian Schweinsteiger (Mario Götze 76'), Philip Lahm - Toni Kroos, Mesut Özil (Andre Schürrle 89'), Lukas Podolski (Miroslav Klose - a szünetben) - Thomas Müller.

Szövetségi kapitány:

Joachim Löw.

Egyesült Államok:

Tim Howard - Omar Gonzalez, Fabian Johnson, Matt Besler, DaMarcus Beasley - Kyle Beckerman, Michael Bradley, Jermaine Jones, Graham Zusi (DeAndre Yedlin 84'), Brad Davis (Alejandro Bedoya 59')- Clint Dempsey.

Szövetségi kapitány:

Jürgen Klinsmann.

Gólszerző:

Müller (55').

Sárga lap:

Höwedes (11'), illetve Gonzalez (37'), Beckerman (62').

Gól:

55. perc: egy jobb oldali szögletvariációt követően Höwedes fejelhetett kapura, Howard azonban nagy bravúrral hárított, a kipattanó Müllerhez került, aki belsővel 15 méterről gyönyörűen tekert a kapu bal oldalába (1-0).

A csoport végeredménye:

1. Németország 3 2 1 - 7-2 7 pont - továbbjutott 2. Egyesült Államok 3 1 1 1 4-4 4 - továbbjutott 3. Portugália 3 1 1 1 4-7 4 - kiesett 4. Ghána 3 - 1 2 4-6 1 - kiesett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.