Közélet

Szent László Családi Nap a mórahalmi plébánián

Szent László Családi Nap a mórahalmi plébánián

2014. június 29., vasárnap
Szent László Családi Nap a mórahalmi plébánián
_DSC0077

Jó hangulatban telt az idén második alkalommal megrendezett Szent László Családi Nap Mórahalmon június 28-án, szombaton. A katolikus plébánia rendezvényének ez évi fő témái az I. világháború kitörésének 100. évfordulója és az ehhez kapcsolódó események voltak.

“Templomunk búcsúünnepén,

Szent László

király napján a nagy uralkodóról, mint a harcosok, katonák védőszentjéről is megemlékezünk. Kézenfekvő volt hát, hogy idei családi napunkat az első világháború kitörésére és az egykori honvédek helytállására is gondolva, katonás témakörben szervezzük meg. Ennek jegyében a hősök előtti tisztelgéssel, ilyen jellegű kézműves foglalkozásokkal és hadijátékokkal egyaránt igyekeztünk minden korosztálynak programot kínálni. Örülünk, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat és bekapcsolódtak a nap forgatagába” – mondta el

Márton Gábor

, a családi nap fő szervezője, aki köszönetét hangsúlyozta annak a rengeteg önkéntesnek, akik segítsége nélkül a rendezvény nem jöhetett volna létre. A világháborút a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület közreműködésével és Szanka József magángyűjtő felajánlásából készített kiállításon idézhették fel az érdeklődők, amit helybéli lakosok is gazdagítottak családi emlékekkel, fotókkal, képeslapokkal. A kiállítás – mely a híres 46. gyalogezred történetén kívül a Mórahalom körüli útszéli keresztek fotóit is bemutatja – július végéig még megtekinthető a Városháza aulájában. A gyerekek részéről természetesen legnagyobb érdeklődés a kézbevehető fegyvereket, korabeli használati tárgyakat övezte, de aki kedvet kapott a katonásdihoz, azt a játszótéren tíz állomásból álló Bakapróba várta. A kézműves asztaloknál rögtön kipróbálható csipesz- vagy papírrepülőket, illetve célbadobható üstökösöket is készíthettek. A békésebb harcokat kedvelők sakktáblák vagy társasjátékok mellé ülhettek le, a valódi fegyverek kedvelőit pedig íjászat várták a plébánia udvarán.

_DSC0062

A templomban eközben

Joó Balázs

helyi és

Antal Imre

ópusztaszeri plébánosok fényképeiket vetítve mesélték el az érdeklődőknek az előző év végén Szentföldre tett utazásuk élményeit. Ez alkalommal is sikert aratott a toronylátogatás, hiszen az orgonát vagy a harangokat közvetlen közelről szemlélhették meg akár kisgyermekes családok is, a bátrabbak pedig a toronykilátóig merészkedhettek fel, hogy onnan vessenek egy pillantást a 25 éves városra és környékére. Idei évben is átadták a “Nagymama kedvenc sütije” versenyre nevező házi süteményeknek járó Aranyfakanalat édes, sós és kalács kategóriában. A rendezvényt a szegedi Szabad-On Katolikus Dicsőítő Közösség koncertje zárta, és aki mindezek után sem fáradt el, azt vidám tábortűzzel és szalonnasütéssel várták a plébániaudvaron.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.