Sport

Szegedi futballjövő - a Szeged 2011 utánpótlásedzői szerint

Szegedi futballjövő - a Szeged 2011 utánpótlásedzői szerint

2014. június 12., csütörtök
Szegedi futballjövő - a Szeged 2011 utánpótlásedzői szerint
utanpotlas

Nemrég ünnepelte 115 éves fennállását a szegedi labdarúgás. Ennek kapcsán kérdezte meg Vitos György, a szegedi labdarúgás krónikása az NB II-be visszajutott Szeged 2011 utánpótlásedzőit: hogyan látják a felnőttcsapat helyzetét, Nyilas Elek munkáját, illetve a klub jövőjét a legfrissebb eredmények tükrében. Három szakember, három egyéniség, három elgondolkodtató, markáns válasz.

Gonda László,

az U21-esek vezetőedzője elég markánsan fogalmazott a

Nyilas Elek

vezette felnőttcsapattal, illetve a Szeged 2011 lehetőségeivel kapcsolatban. Ugyanakkor

Vágó Mihály

- aki 2014 januárjától nemcsak az U17-eseket gardírozta a kiemelt II. osztályban, hanem az U16-osokat is dobogós helyre vezette a megyei bajnokságban - szintén őszinte nyíltsággal fejtette ki a véleményét, míg a

Pigniczki Zoltánt

is képviselő, jelenleg a legkisebbekkel foglalkozó

Laczkó János

sem rejtette véka alá bizakodását a szegedi futballjövőt illetően

Vitos György

cikkében.

Gonda László:

- Csak a saját tapasztalatomból és a felnőttcsapatból az U21-be lejátszó játékosok véleménye alapján tudok nyilatkozni a szegedi jövőképről, illetve Nyilas Elek jövőbeni meglátásaival kapcsolatban. Elekről mint emberről, csak pozitívumokat tudnék mondani, de ezek csak közhelyek lennének. Igazi, a futball iránt elhivatott, a labdarúgásnak mindent(!) alárendelő személyt ismertem meg benne! Játékosai bizony így jellemezték az elvégzett edzések tapasztalatai alapján: "Szigorú, következetes, csak és kizárólag az elvégzett munkában hisz." Edzésen kívül viszont egy közvetlen vagány, jó humorú, szimpatikus ember, ezt bizton állíthatom. Az immár 115 éves múltra visszatekintő szegedi labdarúgással kapcsolatban sok mindenben igaza van, mert szükség lenne városi összefogásra. De ez addig nem jöhet létre, míg az egyéni szempontok, kívánságok előtérbe kerülnek, s csak a saját érdekeiket nézik az egyes szegedi klubok vezetői. Az is tény, hogy a Szeged 2011 csapatának elöljárói, Kiss-Rigó László püspök úr és stábja, igen nagy volumenű dologba vágták a fejszéjüket (remélem, sikeresen), amikor a nagy múltú szegedi futballt 20 év után ismét az ország elitjébe akarják vezetni. Bízom abban, sikerül a vadonatúj stadion felépítése, ez óriási lökést adhat Csongrád megyének és a szegedi labdarúgásnak. Az ország egyik legnagyobb városában igenis kell a világ legnépszerűbb játékának méltó helyet adni, hiszen a szurkolók is több fórumon ezt kérik-követelik már hosszú évek óta. Bízom abban, akik elolvasták a szegedi stadionépítésről a Magyar Kormány nyilatkozatát, elhiszik, Szegeden végre elkezdődik a felemelkedés, ennek motorja a Szeged 2011 csapata! Mint utánpótlásedző, abban is bízom, hogy ez a fejlesztés komoly jövőképet mutathat a helyi és Szeged környéki fiataloknak, érdemes ehhez a csapathoz csatlakozni, mert itt igazi perspektíva létezik, és soha vissza nem térő lehetőség a minőségi futballra. Adott tehát a remek alkalom, hogy a helyi fiatalok itt, helyben legyenek akár NB I-es focisták, nem kell, más távoli klubokba, egyesületekbe igazolni, hogy azokká váljanak. Továbbá azt remélem, hogy az innét elszármazott játékosok fejében megfordul az a gondolat, segítsék a szűkebb környezetük labdarúgását és adott esetben visszaigazolnak, ezzel is segítve a szegedi futball felemelkedését! Ehhez kívánok erőt, kitartást, akaratot minden e célért küzdő személynek!

Vágó Mihály:

- Nagy érdeklődéssel olvastam a Nyilas-interjúban elhangzottakat és az általa felvázolt jövőképet. Így a honlapszerkesztői kérésre az alábbiakban szeretném véleményemet megosztani ezzel kapcsolatosan. Elöljáróban leszögezném, teljesen egyet értek Nyilas Elek azon megállapításával, hogy a Szeged 2011-GA felnőtt csapatának minden egyes tagja rengeteget fejlődött a mögöttünk hagyott évadban. Mentálisan, fizikálisan, technikailag és taktikailag is egyértelműen látszik az előrelépés. Szervezett, fegyelmezett, egységes gárda benyomását keltve, olyan tapasztalatokat szerzett az elmúlt egy év során, amelyre építve joggal pályázhat az új, egycsoportos NB II-ben is egy előkelő helyezésre. Kifejezetten jó az együttes korösszetétele, hiszen a zömében fiatalokból álló legénységet három-négy rutinos, tapasztalt, idősebb játékos egészíti ki. A csapaton belüli kiváló közösségi szellem pedig egy olyan kohéziós erőt generál, amely magasan tartja a motivációs értékeket. Így a játékosok képesek magasabb szintű feladatok megoldására is. Összességében bátran kijelenthetjük, felnőttcsapatunk jó úton jár ahhoz, hogy két-három éven belül Szeged városát a legmagasabb osztályban képviselje. Ehhez persze kell egy vadonatúj stadion megépítése, amely a tervek szerint a nyáron meg is kezdődik. Egy saját építésű pálya megléte bizony, hatalmas ösztönzést ad az egyesület valamennyi játékosának, edzőjének, vezetőjének. De óriási lökést fog adni az utánpótláskorú játékosok egyesületünk felé történő áramoltatásának is. Maximálisan egyetértek a felnőttcsapat edzőjének azon kijelentésével is, hogy Szeged labdarúgásának felemelkedése érdekében össze kell fogni, egységesnek kell lenni, és a saját hatáskörén belül mindenkinek a maximumot kell nyújtania. A klub iránt és a kijelölt cél érdekében felelősséget és elkötelezettséget érző emberekre van szükség. Az utánpótláscsapatok valamennyi korosztályában pedig minőségi javulást kell elérni további játékosok bevonásával. Személy szerint optimista vagyok a felvázolt jövőképpel kapcsolatosan. Minden jel arra utal, hogy ezzel a türelmes, de kemény, kitartó munkával belátható rövid időn belül a Szeged 2011-GA csapata az élvonalban képviseli Szeged városát!

Laczkó János:

- Az utóbbi évtizedekben sok-sok viszontagságon átment szegedi futball jövőjét rendkívül pozitívnak látom a stadion és az edzőközpont építéssel, ami lehetőséget ad majd rengeteg fiatal tehetségnek, hogy európai körülmények között futballozzanak. Nem úgy, mint az én időmben, amikor kisgyerek voltam. Jóllehet az NB II-ben eltöltött aktív játékoséveim után még csak egyetlen idény óta vagyok edző, de már tapasztalom a fejlődés jeleit. Azonnal hozzátéve: bár ugyan rengeteg erőfeszítés kell a normális napi munkához, a kicsik utaztatása a különböző Szeged környéki pályákra embert próbáló feladat. Úgy gondolom, már az óvodás kortól kell foglalkozni szakképzett edzőknek a gyerekekkel. Véleményem szerint nagyon sok tehetséges gyerek van, csak a megfelelő tudású edzőnek kell velük foglalkozni, kitartóan, nagy-nagy türelemmel. Sajnos a gyulai Grosics Akadémián dolgozó felnőttcsapat napi munkájába nem látok bele, de így is fölöttébb szurkolok nekik, hogy mielőbb NB I-be kerüljenek! Mi addig itt, korosztályos edzők Szegeden igyekszünk megteremteni a még sikeresebb helyi kötődésű utánpótlást, hisz a saját nevelés mindig is a legjobb befektetés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.