Közélet

Répás: Dózsa Györgyre minden magyar példaként tekinthet

Répás: Dózsa Györgyre minden magyar példaként tekinthet

2014. június 29., vasárnap
Répás: Dózsa Györgyre minden magyar példaként tekinthet

Dózsa Györgyben a magyarság minden korszakban meglátta azt a személyt, akire példaként lehet tekinteni elszántságért, terveiért, céljaiért - hangoztatta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár vasárnap a magyar-szerb határától 9 kilométerre délre fekvő, Szabadka közeli Bajmokon, ahol az 1514-es parasztfelkelés vezetőjének állítottak szobrot.

Dózsa György

halálának 500. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szerveztek az észak-bácskai településen, majd felavatták a parasztvezér fából készült mellszobrát a róla elnevezett művelődési központ udvarán - számolt be a Vajdaság Ma című újvidéki hírportál.

Répás Zsuzsanna

a szoboravatón kiemelte: "Ha Dózsa György neve elhangzik, mindenki tudja, hogy a magyar történelem nagy, meghatározó személyiségéről van szó, éljen magyarként bárhol a világon. A magyar történelem minden korszaka meglátta benne azt a személyt, akire mintaként, példaként lehet tekinteni elszántságért, akinek volt elgondolása, terve, célja egy közösségben, és aki népéért halt mártírhalált." "Ha hűek szeretnénk lenni közösségünkhöz, ha szeretnénk tagjai lenni és érte dolgozni, kitartóknak, tettre készeknek és cselekvőknek kell lennünk. Ehhez a feladathoz adnak nekünk erőt azok, akik nem futamodtak meg, nem mondták azt, hogy +elfáradtam és feladom+, nem lettek árulóvá, hanem bölcsen irányítva közösségüket vállalták tetteik következményeit, így váltak iránymutatóvá későbbi korok nemzedékei számára is" - fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Dózsa György szobrát az erdélyi Réti Zoltán faragóművész készítette el a hadvezér szülőföldjéről, Háromszékről származó fából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.