Közélet

Paprikakoszorú – közösségépítés Szentmihályon + FOTÓK

Paprikakoszorú – közösségépítés Szentmihályon + FOTÓK

2014. június 29., vasárnap
Paprikakoszorú – közösségépítés Szentmihályon + FOTÓK
szentmihalyplebania_mj 002

Kétéves pályázat keretében segítették a helyi családokat a gyerekvállalástól, a gyereknevelésen át a testi-lelki értékek megőrzéséig Szentmihályon.

A szentmihályi plébánia és a Nagyító Alapítvány közös pályázaton 24 hónapig dolgozott azon, hogy a szegedi településrész családjai összekovácsolódjanak, a mindennapok kérdéseire választ kaphassanak, minden, ami a családdal kapcsolatos egy közös gondolkodás, programszervezés által felszínre kerüljön, és a helyi közösségek olyan többlettel gazdagodjanak, ami a hétköznapok sodrában útmutatóvá válhat. Az uniós projekt zárórendezvényét szombaton tartották Szentmihályon a templom kertjében, a plébánia területén. A paprikakoszorú elnevezés egy Örkény-novella hatására adott szlogent a kétéves pályázatnak.

Thorday Attila

egykori szentmihályi plébános, a projekt gazdája arról beszélt szombaton, hogy a 2500 helyi lakosnak két év alatt nemcsak a családügyekkel kapcsolatban tartottak csoportfoglalkozásokat, hanem közösségi programokat is szerveztek, táborokban, kirándulásokon jártak. „A családi életre való felkészítést tartottunk kamaszoknak, jegyeseknek, voltak nevelési, családterápiás foglalkozásaink, de a házitündér-programunkkal a fenntartható család eszményét is életre hívtuk. Ifjúsági klubot, baba-mama csoportot szerveztünk, ahogy társasjátékklubot is sikerült alapítanunk, és hagyományőrző szombatokon készültünk fel ünnepeinkre. És nem utolsósorban tizenkét kirándulást szerveztünk Szeged környékén” - sorolta a pályázat keretében megvalósult programokat Thorday Attila. A zárónap rendezvénye egy igazi családi napot jelentett, reggeltől késő délutánig mintegy 150 fő vendégeskedett a szentmihályi plébánián. A hátsó kertben népi játékokat próbálhattak ki a gyerekek, volt csigaverseny, hordólovaglás, gólyalábazás, kosárforgó és számtalan érdekes játék. A kemencében sült csirkecomb, kalács és egy igazán különleges helyi finomság: a tápai lepény. A foglalkoztatóban bábjátékot később színielőadást is tartottak a kicsiknek. A zárónap megmutatta, hogy nemcsak egy pályázat a paprikakoszorú, hanem egy továbbélő, közösségi attitűd is, ahol a legkisebb generáció a legidősebbig valóban összekötődik épp úgy, ahogy egy paprikafüzér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.