Közélet

Nyeregszemle és lovasnapok a Hortobágyon

Nyeregszemle és lovasnapok a Hortobágyon

2014. június 21., szombat
Nyeregszemle és lovasnapok a Hortobágyon
Lezsák Sándor

Mintegy négyszáz hazai és Kárpát-medencei magyar lovas felvonulásával szombaton megkezdődött az idei hortobágyi nyeregszemle és lovasnapok programsorozata.

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés alelnöke - miután a Csíksomlyóról érkezett lovas küldöttségtől átvette a székely zászlót - azt mondta a zászló Kárpát-medence minden településén azt hirdeti, hogy itthon vagyunk, együtt vagyunk. A Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése kapcsán Lezsák Sándor arról beszélt, hogy a lovasok nemcsak kívülről tudják, de belülről érzik is a nemzeti imádságot, és a "Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk" sornál azt is érzik "ne hagyd elveszni Csallóközt, Nyitra és Kassa környékét, a Kárpátalját és Újvidéket, a Délvidéket és Drávaközt, de ne hagyd elveszni Somogyországot, Szabolcsot és Hajdú-Bihart, egyetlen magyar közösséget sem". Lezsák Sándor azt mondta: "az erős Magyarországhoz, erős magyar nemzethez kell a ló", és hozzátette: "az ember lóvátesz, emberré a ló tesz". Lezsák Sándor elismeréssel szólt a hortobágyi nyeregszemléről, amivel szavai szerint "sikerült újrateremteni, megerősíteni egy élő hagyományt". A csíksomlyói lovasok lóháton tették meg az elmúlt napokban a Hortobágyra vezető 800 kilométeres utat, de többen érkeztek 400-450 kilométeres, több napos lovaglással a hortobágyi nyeregszemlére - mondták el a rendezők. A megnyitón valamennyi lovas felvonult a mátai lovaspályán, ahova a híres debreceni ötösfogaton megérkezett a Szent Korona mása a Magyar Koronaőrök Egyesülete koronaőreinek és huszároknak a kíséretében. A látványos felvonulás után megkezdődtek a nyeregszemle és lovasnapok vasárnap estig tartó programjai, versenyei, a különféle lovas egyesületek bemutatói.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.