Közélet

LMP: szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre

LMP: szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre

2014. június 4., szerda
LMP: szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre

Az LMP véleménye szerint a nemzetpolitikai célok eléréséhez szükség van erős, a demokrácia elveit tiszteletben tartó Magyarországra, ahogy szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre, első körben Székelyföld területi autonómiájára - áll az ellenzéki párt három politikusának a nemzeti összetartozás napjára kiadott közleményében.

Takács Péter,

az LMP nemzetpolitikai munkacsoportjának elnöke, valamint

Keresztes László Lóránt

és

Falusi Norbert

elnökségi tagok azt írják, hogy a külhoni magyarokkal való szolidaritás jegyében részt vesznek Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács rendezvényén. Hozzáteszik, az LMP fontosnak tartja, hogy azokkal a határon túli magyarokkal emlékezzék közösen, akiket a trianoni békediktátum a mai napig a leghátrányosabban érint minden tekintetben. Az évforduló kapcsán köszönetet mondanak mindazoknak, akik a határon túl, szülőföldjükön maradtak, ellenálltak az asszimilációs törekvéseknek, akik az elmúlt évtizedekben a hátrányos megkülönböztetésük, a kiszolgáltatottságuk, sok esetben jogvesztettségük ellenére ápolták és védték a magyar kultúrát és szolgálták a megmaradás ügyét - folytatják. Továbbá megköszönik azoknak a civil és politikai szervezeteknek a munkáját, akik felvállalták és vállalják a magyarság érdekképviseletét a szomszédos országokban. Hangsúlyozzák, hogy a Kárpát-medencére úgy tekintenek, mint egy földrajzi és természeti egységre, melyben a számarányánál fogva a magyar meghatározó népelem. Szavaik szerint ahhoz, hogy a XXI. század elején el tudjuk érni nemzetpolitikai céljainkat, szükség van egy erős, a demokrácia elveit tiszteletben tartó és gyakorló, gazdaságilag prosperáló Magyarországra, olyan országra, mely az Európai Unió tagjaként sok szövetségessel és támogatóval rendelkezik. Emellett szükség van a határon túli erős, életképes magyar közösségekre, első körben Székelyföld területi autonómiájára - fogalmaznak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.