/

Kiszomboron folytatja roadshow-ját a megyei önkormányzat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nemzeti értékekről szól az idei nyár Csongrád megyében. A Csongrád Megyei Önkormányzat (CSMÖ) roadshow keretében mutatja be Csongrád megye nemzeti értékeit 10 különböző településen június 20. és szeptember 7. között.

A “Belső értékek Csongrád megyében” nevet viselő eseménysorral a CSMÖ 10 olyan hagyományos, évente visszatérő és sok látogatót vonzó rendezvényen jelenik meg, amellyel a megye egész területét lefedi. A Csongrád Megyei Értéktár jelenleg 31 értéket tartalmaz.

Az első állomás Szeged-Szőreg és a Rózsafesztivál volt, ahol június 20-án, pénteken 14-19 óráig mutatták be Csongrád megye értékeit egy nádtetős faházban. Azt a későbbiekben nemzeti emlékhelyünkön, Ópusztaszeren, a citerazenekaráról is ismert Sándorfalván és a mind természeti értékekben, mind kulturális, történeti, néprajzi hagyományokban bővelkedő Szegváron is felállítják. A további állomások közé tartozik Kiszombor és a Tűzugrás, Mórahalmon a Homokháti Sokadalom, Hódmezővásárhelyen a Szent István-nap, Csongrádon a XVII. Borfesztivál és kenyérünnep, Szentesen a Lecsó- és Makón a Hagymafesztivál.

A roadshow megszervezésével a megyei önkormányzat azt az üzenetet kívánja eljuttatni a megye minél több lakosához, hogy mindennapi életünk során lépten-nyomon találkozhatunk olyan hagyományokkal, tevékenységekkel, életművekkel, amelyek szélesebb körű ismertségre méltóak, és valamilyen szintű nemzeti értékgyűjteményben is megállnák a helyüket. Ezeket az értékeket észre kell vennünk magunk körül, és meg kell tennünk mindent a megóvásuk érdekében, azért, hogy a jövő generációinak is legyen lehetőségük ezeken keresztül is megismerni a gyökereiket. A helyi lakosság szintjén pedig szeretnék elérni, hogy mindenki nyitottabb szemmel járjon, és legyen büszke a közvetlen környezetében fellelhető értékekre.

Csongrád megye nemzeti értékeinek bemutatásában a CSMÖ több kiadványa is segít, így például egy bővíthető, az egyes értékeket színes betétlapokon megjelenítő kiadvány, egy másik, a megyéhez köthető hungarikumokat és Magyar Értéktár-elemeket tartalmazó kiadvány, valamint egy külön erre az eseménysorra készülő szórólap is. A helyszíneken megtalálhatóak lesznek az értéktárba való felvétel kapcsán a javaslattételhez szükséges nyomtatványok, valamint a CSMÖ egy-egy munkatársa várja és tájékoztatja majd az érdeklődőket a megyei értékekről és az értéktárról. Minden helyszínen szerveznek kóstoltatást is.

Előbbieken túl, ahol lehetőség lesz rá, felállítanak egy sátrat is, amely szakmai beszélgetésekhez, rövid, a megyei értékeket bemutató előadásokhoz, vetítésekhez biztosít megfelelő helyszínt. Ezek keretében az egyes települési önkormányzatok figyelmét kívánjuk ráirányítani arra, miért érdemes és szükséges a települési, tájegységi értéktárak felállítása, az értékek azonosítása és életben tartása a jövő nemzedékek számára is.

Több helyszínre igényelik majd a Nemzeti Művelődési Intézet által mentorált Magyar Értékek Vándortérképet, amely egy 6×10 méteres nagyságú Magyarország térkép. Azon a rendezvények résztvevői elhelyezhetik ujjlenyomatukat Csongrád megye közigazgatási határain belül, és erről számozott, szintén ujjlenyomatos emlékkártyát kapnak majd ajándékba.

A “Belső értékek Csongrád megyében” elnevezésű eseménysorozat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2014 B kódszámú pályázat keretében valósulhat meg. A rendezvénysorozat a Földművelésügyi (korábban Vidékfejlesztési) Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg. A pályázaton a Csongrád Megyei Önkormányzat 1,3 millió forintot nyert a projekt lebonyolítására.

A roadshow részletes programja megtekinthető ide kattintva.

Előző sztori

Ne üsse meg a guta! - Összefogással a stroke ellen + FOTÓK

Default thumbnail
Következő sztori

Kézilabda: negyedik kalapból várja a BL-sorsolást a Pick

Legutóbbi hasonló cikkek