Kézilabda: nem jutott ki a vb-re a magyar válogatott

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy László

Nem jutott ki a jövő évi, katari világbajnokságra a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután a selejtező vasárnapi, velenjei visszavágóján 32-26-ra kikapott a szlovén csapattól, így összesítésben 54-51-re alulmaradt.

Mocsai Lajos együttese – amely a múlt heti, veszprémi első meccsen 25-22-re nyert – az 58. percig továbbjutásra állt. A vb-részvétel azért is fontos lett volna, mert Katarban olimpiai kvóta, illetve olimpiai selejtezős helyezések szerezhetők, azaz a mostani kudarc azt is jelenti, hogy a válogatottnak nagyon nehéz lesz az útja, ha ki akarja harcolni a 2016-os riói ötkarikás szereplést.

Elsőként ki kell kerülnie a 2016. januári lengyelországi Európa-bajnokságra, ahol az aranyérmes kvótát szerez Rióra. Ha nem sikerül megszerezni az első helyet, akkor olyan helyezést kell elérni, hogy a magyarok előtt szinte csak olyanok végezhetnek, akik a 2015-ös vb-n is előkelő pozíciókban zártak. Ez után következhet a 2016 tavaszán esedékes olimpiai selejtező – egyelőre ismeretlen városban, bárhol a világon -, ahol a kvartett első vagy második helyén kell végezni.

Olyan magasan jegyzett válogatottak, mint például a szerb, a német és a norvég ugyancsak elbuktak a vb-selejtezőn, így velük biztosan harcolni kell majd az ötkarikás kijutásért.

Vb-selejtező, visszavágó:

Szlovénia-Magyarország 32-26 (13-16)
Velenje, 2000 néző, v: Kurtagic, Wetterwik (svédek).
Gól: Gajic 9/4, Skube 5, Natek 4, Zvizej 3, Gaber 3, Dolenec 3, Bombac 2, Miklavcic 1, Bezjak 1, Spiler 1, illetve Nagy 6, Iváncsik 4, Harsányi 4, Lékai 3, Császár 3, Zubai 2, Szöllösi 2, Putics 1, Szalafai 1.

A párharcot 54-51-es összesítéssel a szlovén csapat nyerte, amely így részt vehet a jövő évi, katari világbajnokságon.

Az egy héttel ezelőtti veszprémi találkozón mindkét csapat sok hibával játszott, a magyarok végül 25-22-re nyertek. Gulyás most ujjtörés miatt nem léphetett pályára. A nagy tét miatt tapintható volt a feszültség mindkét oldalon, ráadásul nagyon meleg volt a csarnokban, rengeteg volt a játékmegszakítás, a padlótörlés az izzadságfoltok miatt. A zsúfolásig megtelt csarnokban közel 200 magyar drukkernek volt hely.

Nagy szerencsés gólja után Gajic büntetője a kapufán csattant, és a 3. perc végén már 3-0 volt az állás – vezettek a vendégek. A hazaiak megpróbálták gyorsítani a játékot, de jól zárt vissza a magyar fal. A szlovén védelem feljavulásával egyenlő lett az állás (4-4), majd Harsányi hatperces gólcsendet zárt le hétméteresével. A magyaroknak sikerült kijönniük a hullámvölgyből, negyedóra után két, összesítésben öt gól volt az előnyük. Létszámfölényben még nőtt is a különbség, ezért a szlovénok a 19. percben, 6-10-nél időt kértek, és agresszívebben kezdtek játszani. Mindkét gárda több poszton cserélt, majd Ancsint, Vadkertit és 10-13-nál Szalafait is kiállították. Az emberhátrányok során ugyan olvadt az előny (12-13), ám amikor a magyarok kerültek emberelőnybe, a szünet előtti hajrában visszaállt a háromgólos differencia. Harsányi ugyanakkor rásérült fájós térdére, bekísérték az öltözőbe, és nem tudta folytatni a játékot.

A térfélcserét követően 3-1-es rohammal kezdtek a hazaiak, ekkor Nagy góljai tartották előnyben a magyar csapatot. Ilyés két rontott lövése után erőre kapott a szlovén gárda, és a 38. percben megint egyenlített (20-20). A hangzavar fülsüketítő volt, a pályán pedig őrült harc folyt. A fontos gólokat szerző Nagyot kiállították, a hazaiak pedig a 42. percben – először a meccs folyamán – átvették a vezetést (22-21).

Az összesített hátrány ledolgozásáért küzdöttek a szlovénok, akik bő negyedórával a vége előtt időt kértek. Tekintettel arra, hogy a magyarok meglőtték azt a gólmennyiséget, amelyet kaptak Veszprémben, a hazaiaknak már négy góllal kellett nyerniük a továbbjutáshoz. Mocsai Lajos is időt kért 24-23-nál, majd a feljavuló védelem labdaszerzései után sikerült fordítani (50. perc: 24-25). Szöllösit kiküldték, de emberhátrányban remekelt a magyar csapat, azonban a szlovének sem törtek meg, és az 55. percben 28-26-ra vezettek. A rendkívüli izgalmak közepette a meztépő Bundalót kiküldték, de a hátrányban Bombac betalált. A magyaroknak gólt kellett dobniuk, Mocsai pedig próbálta rendezni a sorokat 3:20 perccel a vége előtt – sikertelenül.

Az 58. percben először állt továbbjutásra a szlovén válogatott, majd még egy Gajic-góllal már két góllal jobb volt összesítésben. Maradt bő egy perc, de ez kevés volt a magyar feltámadáshoz. Mocsai Lajos kapitánnyal most veszített először párharcot magyar férfi vagy női válogatott, amikor olimpiára, vb-re vagy Eb-re kijutás volt a tét.

Előző sztori

Áder János levelet küldött Grosics Gyula családjának

Következő sztori

Vb-2014: Svájc az utolsó pillanatokban győzte le Ecuadort