Juhász Gyula: az MSZP válsága Szeged válsága is lehet (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

juhasz_gyula02_gsA Fidesz-KDNP-s képviselő továbbra sem érti, hogy miért akadályozzák a szocialisták a bizottsági munkát – és hová tűnt Málovics György?

A felfüggesztett költségvetési tételek:

1. Játszótér-felújítási és fejlesztési keret: (23 millió 943 ezer forinton felüli) 35 millió 057 ezer forintos része. 2. Közterületek és intézmények, nyilvános közösségi területek rekonstrukciója: (23 millió 386 ezer forinton felüli) 76 millió 614 ezer forintos része. 3. Sportdecentrumok fejlesztése: 10 millió forint
4. Településrészi önkormányzati keret: (30 millió forinton felüli) 20 millió 444 ezer forintos része. 5. Sportkeret: (50 millió forinton felüli) 25 millió forintos része. 6. Kulturális együttműködések: (28 millió 700 ezer forinton felüli) 3 millió 500 ezer forintos része. 7. UTC Futsal támogatása: 10 millió forint. 8. Egyházi célú támogatási keret: 30 millió forint

Már 100 nap telt el azóta, hogy Botka László a 2014 évi szegedi költségvetésben – miután a közgyűlés elfogadta azt – bizonyos tételek kifizetésének a zárolását jelentette be. Most Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) Tápé önkormányzati képviselője beszélt arról a sajtónak, hogy egy április 9-én hozott Tápéi Városrészi Önkormányzat határozatáról képtelen dönteni a Pénzügyi Bizottság. Egyrészről a zárolt pénzek miatt, másrészt pedig azért, mert – mint ahogy arról már többször írtunk – Ménesi Imre és Révész Mihály szocialista képviselők rendre kiülnek a döntések előtt a testületből. „Az MSZP-s tagok kedvük szerint mazsolázgatnak az előterjesztések között, amikor számukra nem szimpatikus képviselők előterjesztésesére kerül sor, akkor bojkottálják a munkát, kiülnek a bizottságból. Ez a politikai csiki-csuki nem működne, ha a képviselőségéről lemondott Keresztúri Farkas Csaba bizottsági helyeire a polgármester jelölt volna új embereket, és ha az LMP delegáltja, Málovics György 16 ülésből nem hiányzott volna 10-ről. Van még mit bizonyítani a helyi LMP-nek azon a területen, hogy komolyan vehető politikai szereplőnek tekintsék őket” – mondta Juhász Gyula.

A politikus kitért arra is, hogy nem érti melyik tápéi fejlesztés zavarja a szocialisták politikai elveit. „Netán a balesetveszélyes járda rendbehozatala az óvoda előtt, vagy az ökojátszótér létesítése? Esetleg a hagyományos tápéi tarhonyafesztivál megrendezése?” – tette fel a kérdést. Juhász Gyula szólt arról is, hogy a fentiek tükrében érdekes utat járhat a megújulni igyekvő MSZP Botka Lászlóval, aki válságmenedzseri státuszban lépett most ideiglenesen a szocialista párt élére. „Ha a megújuló MSZP azt fogja jelenteni, amit itt Szegeden látható a szocialista párt ’kinyújtott kéz’ címkével is kérkedő politikájával kapcsolatban, akkor nem sok jóra számíthat a 2 milliárdos adósságot felhalmozó, kispárttá apadt MSZP” –emelte ki. Juhász Gyula nem érti, mire spórol Botka László, és az előbb megfogalmazottak után ez a hozzáállás kérdéseket vet fel. „Attól tartok, hogy Botka László személyén keresztül az MSZP válsága az önkormányzat válsága is lehet” – zárta gondolatait a képviselő.

Kozma József: A Fidesz még a nem létező pénzt is elköltené

“A választási ciklus vége felé a Fidesz lankadatlanul osztogatja a maga kedvezményezettjeinek a közpénzeket, ugyanakkor szeretné elhárítani magától döntéseinek minden felelősséget. A 2014-es költségvetés elfogadásakor a Fidesz a javasolt extra kiadások fedezetéül 211 millió forint értékben az ingatlanértékesítést jelölte meg. Botka László polgármester azonnal bejelentette, hogy az ingatlanértékesítés bevételi sorának alaptalan megemelése miatt ezek a kiadások csak akkor teljesülhetnek – összhangban az államháztartási törvénnyel –, ha az ingatlanértékesítés is megtörtént. A mai napig 0 forint az ingatlanértékesítési többletbevétel.

2010 őszén a Fidesz a Jobbikkal összefogva minden bizottságban a 8-ból legalább 5 helyet magának osztott ki, hogy szándékainak érvényesítéséhez biztosítsa a többséget. Akkor azt mondták, hogy általuk irányított „bizottsági kormányzás” lesz, ezért elvárható, hogy a Fidesz és a Jobbik a csak nekik tetsző döntések meghozatalakor legyen jelen határozatképes létszámban.

Az elmúlt időszakban a településrészi keretek, valamint egyéb, bizottsági hatáskörbe utalt keretek felhasználásakor hatalmas aránytalanságot létrehozva, lényegében kizárólag a Fidesz érdekeit szem előtt tartva döntöttek. Az MSZP képviselői 3 éve következetesen nem vesznek részt a településrészi keretek felosztásáról tartott szavazásokon, így tiltakozva a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció döntései ellen, mely különbséget tesz a szegediek között” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Kozma József MSZP-s frakcióvezető.

Default thumbnail
Előző sztori

Babakocsiba rejtették a Mars téren ellopott holmit

Default thumbnail
Következő sztori

Óriásszobrok készülnek a Móra-múzeum homlokzata elé

Legutóbbi hasonló cikkek