Jogi bizonytalanság az önkormányzati cégeknél?

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

logok

Tizenöt önkormányzati cégvezető megbízatását hosszabbíthatja meg a közgyűlés pénteki ülésen, amennyiben támogatják Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) sürgősségi indítványát. Ügyvédeket arról kérdeztünk, mi történik akkor, ha nincs vezetője egy társaságnak?

Tizenöt önkormányzati cégvezető sorsáról dönthetnek pénteken a szegedi képviselők – az érintett igazgatók megbízatása az idei esztendőben, jellemzően 2014. június 30-án jár le. Ahogy Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) sürgősségi indítványában leírta, a teljes mértékben önkormányzati tulajdonú társaságok legfőbb szerve azok alapítója, vagyis a közgyűlés. „Az alapító kizárólagos hatáskörébe tartozik a társaságok ügyvezető igazgatóinak, vezérigazgatóinak, valamint a társaságok könyvvizsgálóinak, felügyelő bizottsági tagjainak megválasztása, megbízatási idejük meghosszabbítása” – olvasható az előterjesztésben, melyben a cégvezetők mandátumának 2015. december 31-ig történő meghosszabbítására tesz javaslatot a politikus.

Felkerestünk ügyvédeket, akiket arról kérdeztünk, mégis mi történik akkor, ha lejár az önkormányzati társaságok vezetőinek megbízatása, és nem hosszabbítják azt meg, vagy nem neveznek ki a helyükre új személyt. Hogyan érintheti mindez adott esetben a cégek működőképességét? Varga Péter ügyvéd a SZEGEDma.hu-nak elmondta, amennyiben lejár az adott cég vezetőjének a mandátuma, akkor értelemszerűen megszűnik ügyvezetői jogosultsága. „Amennyiben a társaságon belül rajta kívül más is gyakorolhatja a munkáltatói jogokat munkaszerződése alapján, természetesen eljárhat ezekben az ügyekben, de ettől még a cég vezetését senki nem látja el. Ez jogellenes állapot, amennyiben ezt a Cégbíróság észleli, hivatalból úgynevezett törvényességi felügyeleti eljárást indítanak, felszólítva a tulajdonosokat a törvényes állapot visszaállítására” – részletezte az ügymenetet Varga Péter. Az ügyvédtől megtudtuk, akár hatvan napig is eltarthat ez a folyamat, ám amennyiben a Cégbíróság által szabott határidőn belül nem neveznek ki új ügyvezetőt az adott cég élére, akkor elindul a kényszertörlési eljárás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jogutód nélkül megszűnik az adott cég. Amennyiben az ügyvezető mégis „túltölti” az idejét anélkül, hogy a megbízatását meghosszabbították volna, akkor álképviseletről beszélhetünk. Ezzel kapcsolatban az új Ptk. rendelkezik, s attól függően, hogy jó- vagy rosszindulatúnak tekinthető az álképviselet, határozza meg a jognyilatkozat megtételéből eredő kár megtérítésének módját.

Kardos Péter ügyvéd is kiemelte, hogy az ügyvezető nélküli működés jogellenes állapot, és a tulajdonos kötelezettsége, hogy a cég törvényes képviseletét biztosítsa. Az ügyvezető hiánya olyan helyzetet teremt, ami a cég törvényes képviseletét, szerződéskötési képességét alapjaiban kérdőjelezi meg. Az ügyvezető hiánya egyik napról a másikra a cég teljes működésképtelenségét eredményezi, különösen akkor, ha nincs olyan szervezeti és működési szabályzat vagy egyéb okirat, ami bizonyos hatásköröket más munkavállalókra ruház át. De ha vannak is ilyen okiratok, akkor is az ügyvezető hiánya teljes jogi bizonytalanságot teremt. Különösen igaz ez a cég külső jogviszonyaira, ahol természetes, hogy a társaság partnerei, például a beszállítók, a vevők, a bankok nem lesznek hajlandóak a társasággal szerződéseket kötni, a társaság megbízásait teljesíteni, hiszen a velük szerződő fél képviseletében eljáró személynek nincs törvényes, a bíróság által igazolt felhatalmazása a cég képviseletére. Kardos Péter is hangsúlyozta, hogy tulajdonosi döntés hiánya a társaság bíróság általi megszüntetéséhez vezethet.

Az alábbi, 100%-on önkormányzati tulajdonú társaságok vezetőinek jár le hamarosan a megbízatása: a RITEK Zrt. vezérigazgatójának, Mihálffy Lajosnak; a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató-főszerkesztőjének, Zelena Andrásnak; az IKV Zrt. vezérigazgatójának, Nagy Ferencnek; a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetőjének, Erdei Péternek; a Szegedi Vadaspark és Programszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának, Veprik Róbertnek; a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatójának, Licsicsányi Ilonának; a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Pacza Józsefnek; a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatójának, Károlyfalvi Zsoltnak; a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft.-t vezető Balogi Dánielnek; az Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatójának, Tóth István Tibornak; a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Makrai Lászlónak; a SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. ügyvezetőjének, Miklós Péternek. Az egy tucatnyi cég mellett három további, a szegedi önkormányzat többségi tulajdonában lévő gazdasági társaság vezetőjének, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. egyik ügyvezetőjének, Martonosi Istvánnak; a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Ács Szilvia Mariannak; továbbá a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft. ügyvezető igazgatójának, Pap Róbertnek a mandátuma ér a végéhez.

Default thumbnail
Előző sztori

Módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény

Következő sztori

„Lösz vagy nem lösz!?” - DombosFest 2014

Legutóbbi hasonló cikkek