Kultúra

III. Amenhotep és Tije őrzi a Móra-múzeum kincseit + FOTÓK, VIDEÓ

III. Amenhotep és Tije őrzi a Móra-múzeum kincseit + FOTÓK, VIDEÓ

2014. június 13., péntek
III. Amenhotep és Tije őrzi a Móra-múzeum kincseit + FOTÓK, VIDEÓ
farao_muzeum01_gs

A helyére emelték a nyolc és fél méteres szoborkolosszusokat a Móra-Múzeum homlokzatánál, a III. Amenhotep fáraót és hitvesét ábrázoló alkotások A fáraók Egyiptoma című kiállítás látogatóit fogadják.

A Múzeumok Éjszakáján, június 21-én fekete macskák találkozójával nyílik meg Szegeden a harmadik fáraó-kiállítás, melyhez nyolc és fél méteres installációkat készítettek, így nem csupán a kultúrpalotában kiállított műtárgyak, hanem már az épület külső homlokzata is jelzi, hogy nagyszabású tárlatnak ad otthont az épület. Ahogy

beszámoltunk róla

, a nyolc és fél méteres szobrokat és oszlopokat a Scabello Bt. telephelyén gyártották le a

III. Amenhotepet

és feleségét,

Tijét

ábrázoló alkotások eredetiben Kairóban tekinthetőek meg. A fáraószobrok vasszerkezettel együtt 800 és 1000 kilogramm közé súlyúak egyenként, míg egy oszlop burkolattal együtt 600 kilót nyom.

Medgyesi Konstantintól

, a múzeum sajtóreferense elmondta, az ókori Egyiptomban nagy tisztelet övezte az állatokat, mert úgy vélték, az ő testükbe bújnak az istenségek, akik maguk láthatatlanok. „A Múzeumok Éjszakáján meghirdetjük a fekete macskák találkozóját, így azok, akik egy fekete színű cicával érkeznek, ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást” – tájékoztatott Medgyesi Konstantin. Hozzátette, a macskákat nem lehet bevinni az épületbe, de állatmegőrzőről gondoskodik a múzeum. https://www.youtube.com/watch?v=hRWxG9zNYh4 Kérdésünkre a sajtóreferens elmondta, elképzelhető, hogy aukciót vagy jótékonysági árverést rendeznek a kiállítás elbontása után, így próbálják meg értékesíteni a nyolc és fél méteres szoborkolosszusokat. Végső döntés azonban még nem született arról, hogy mit kezdenek a fáraószobrokkal, egyelőre a Móra-múzeumban jövő héten nyíló tárlatra invitálják ezzel is az érdeklődőket. A kiállítás az egyiptomiak mindennapi életével, vallásával és az uralkodók rejtélyeivel ismerteti meg majd a látogatókat. A kiállítás másik két helyszínén, a Kass Galériában és a Fekete házban már nyitva áll a sírkamra és a balzsamozás terme.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.