Közélet

Az Origo főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek a fővárosban

Az Origo főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek a fővárosban

2014. június 3., kedd
Az Origo főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek a fővárosban
Az origo.hu távozó fõszerkesztõje melletti szimpátiatüntet

Az Origo hírportál főszerkesztőjének leváltása miatt tüntettek kedd délután Budapesten.

A Kettős Mérce blog által szervezett demonstráció résztvevői az Origo szerkesztősége előtt, a VII. kerületi Dob utcában gyülekeztek, ahol megafonon felolvasták négy hírportálnak, az Indexnek, a 444-nek, az Átlátszónak és az Origónak az állásfoglalását, amelyben kiálltak a sajtószabadságért. A tüntetők a Kossuth Lajos térre, a Miniszterelnökséghez vonultak a Teréz körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon. A rendőrség biztosította a menetet, az útvonalon szünetelt a közlekedés. Amikor az élen vonulók elhagyták a Nyugati teret, a tüntető csoport vége akkor volt a Podmaniczky utcánál. A demonstráción többen is azt hangoztatták, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár nyomására távolították el a hírportál éléről Sáling Gergőt, a tüntetők a "szabad ország, szabad média" rigmust skandálták. A vonuló tömeget a Kossuth Lajos téren további néhány száz szimpatizáns fogadta. A szervezők megköszönték a résztvevőknek, hogy szolidaritásukról biztosították az Origo szerkesztőségét, és kiálltak a sajtószabadságért, majd a demonstráció a himnusz eléneklésével ért véget. Az Origo Zrt. kedd reggeli tájékoztatása szerint a cég a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva nagyobb hangsúlyt akar fektetni az integrált tartalom-előállítás stratégiájának megvalósítására, ezért átszervezi az eddigi tartalomirányítási szervezetét. Sáling Gergő főszerkesztő közös megegyezéssel távozott a posztjáról, utóda

Pálmai L. Ákos

lett, aki egyben az Origo Zrt. TV és webvideó üzletágának vezetője. A hírportál szerkesztősége ugyanakkor közleményben állt ki eddigi vezetője mellett. Eszerint a szerkesztőség nem ért egyet Sáling Gergő leváltásával, "a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa" - tették hozzá. Több hírportál közben arról írt, hogy politikai nyomás miatt kellett távoznia a főszerkesztőnek. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége pedig közleményben tiltakozott a főszerkesztő leváltása ellen, amely szerintük üzenet a független nyilvánosságnak. "A hatalom, amely a közvetlen befolyása alá nem tartozó médiát megfélemlíteni, elhallgattatni igyekszik, demokráciában elfogadhatatlan" - írták. Az Origo Zrt. közleményben utasította vissza, hogy a főszerkesztőváltás mögött "bármilyen politikai ok vagy nyomásgyakorlás" húzódna meg. Az Origo Zrt. tulajdonosa a Magyar Telekom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.