Közélet

A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

A tej szerepe az egészséges táplálkozásban

2014. június 30., hétfő
A tej szerepe az egészséges táplálkozásban
lit_szechenyiterv_logo

A tehéntej és a feldolgozásából származó tejtermékek kisgyermek kortól jelentős szerepet játszanak az egészséges táplálkozásban.

A tej nem csak a benne található fehérjék, cukrok, zsírok, vízben és zsírban oldódó vitaminok miatt fontos táplálék, hanem magas kalciumtartalma is nagy szerepet tölt be a szervezet fejlődősében. A tejtermékeknek naponta helyet kell kapniuk az étrendben. Az ajánlott mennyiség napi fél liter, ami tejből és tejtermékből tevődik össze. A tej kiváló fehérje- és kalciumforrás, valamint megtalálható benne a D-vitamin is, amely elhanyagolhatatlan a kalcium feldolgozásához. A kalcium a gyermekeknél és a serdülőknél a növekvő csontállományok felépítéséhez fontos, a felnőtteknél pedig a megfelelő mennyiségű bevitel megelőzi a csontritkulást. Az élőflórás savanyított tejtermékek kedvező hatással vannak az emésztőrendszerre, segítenek az egészséges, normál bélflóra megtartásában, helyreállításában. A magas zsírtartalmú tejtermékek – a vaj, a tejszín, a tejföl, a sajtok – fogyasztása viszont csak mértékkel ajánlott. A tejfogyasztással kapcsolatosan több tudományos ismeret gyűlt össze, aminek alapján a tej és a tejtermékek táplálkozásban betöltött szerepét tanulmányozni lehet. Egy közleményben leírták, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen fogyasztottak tejet, sokkal logikusabban gondolkodtak és absztrakciós képességük is jobb volt a tejet nem fogyasztókéhoz hasonlítva. Ugyanakkor ismert a tejérzékenység is, ezért a szülőknek figyelemmel kell kísérniük a gyermekük reakcióit is.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.