Egészség

A mellrák génje és a dohányzás együtt nagyon megnöveli a tüdőrák kockázatát

A mellrák génje és a dohányzás együtt nagyon megnöveli a tüdőrák kockázatát

2014. június 2., hétfő
A mellrák génje és a dohányzás együtt nagyon megnöveli a tüdőrák kockázatát

A mellrák kockázatát növelő BRCA2 génmutáció és a dohányzás együtt "óriásira fokozza" a tüdőrák kialakulásának esélyét - állapította meg egy nagyszabású brit kutatás.

A Nature tudományos lapban ismertetett kutatás során 27 ezer ember génjeit tanulmányozták, és azt találták, hogy a mellrák kockázatával bizonyítottan kapcsolatba hozható BRCA2 génmutáció meg is kétszerezheti a tüdőrák esélyét - adta hírül a BBC. A kutatók egészséges és tüdőrákos emberek génjeit vetették össze. A dohányosoknál negyvenszer nagyobb eséllyel alakult ki tüdőrák, ám a BRCA2 gént is hordozóknál a kockázat majdnem nyolcvanszorosra nőtt - derült ki az elemzésből. A génmutációval élő és dohányzó emberek negyedénél ki fog alakulni a tüdőrák - mondta a kutatócsoport. "Van a népességnek egy csoportja, amelynek tagjai igen jelentős kockázattal élnek. A legfontosabb visszaszorítani a dohányzást, hiszen ez a tüdőrákon kívül más betegségekben is szerepet játszik. A BRCA gén mutációi megakadályozzák, hogy a DNS hatékonyan javítsa ki magát. A dohányzással olyan óriási mértékű a DNS-károsodás, hogy gondot jelent a DNS-javítás bármilyen csökkenése" - mondta

Richard Houlston

, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa, a kutatás egyik résztvevője. A felfedezés azonban azt is jelentheti, hogy a mellrák gyógymódjai egyes tüdőrákos eseteknél is hatásosak lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.