Közélet

Yvette kibillentette a Balatont, 200 kilométeren van árvízi készültség

Yvette kibillentette a Balatont, 200 kilométeren van árvízi készültség

2014. május 15., csütörtök
Yvette kibillentette a Balatont, 200 kilométeren van árvízi készültség
A vihar miatt kilépett medrébõl a Balaton

A Balatonnál a viharos szél által okozott óriáshullámok öntötték el a déli parton lévő, mélyebben fekvő területeket. Emellett már csaknem 200 kilométeres folyószakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség - olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtöki jelentésében.

Az OVF azt írta: a Balaton vízszintjét "az Yvette névre elkeresztelt vihar hosszirányban kibillentette". Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél, s a kiömlött víz vissza tud húzódni a Balatonba. Emellett jelenleg a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 kilométeren, a Murán 43,4 kilométeren és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 kilométeres töltésen van elsőfokú készültség. Az OVF tájékoztatása szerint a vasárnap reggeltől több hullámban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. Jelenleg a Rába teljes hosszán 24 órás fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn. Az elmúlt napokban lehullott kiadós csapadék hatására a Murán is vízszintemelkedések alakultak ki, Letenyénél az árhullám reggel 6 és 7 óra között tetőzött 350 centiméteres vízállással. A csütörtökre előrejelzett nagy mennyiségű csapadék hatására a Tiszán és mellékfolyóin is a vízszintek emelkedése várható. A Sajó és a Hernád vízrendszerében árvízvédelmi készültségi fokozatot elérő vízszintek alakulhatnak ki. Emellett a következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán is folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható 450 centiméter alatti értékkel. Az OVF azt írta: a legfrissebb előrejelzések alapján péntek reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 milliméternél is több csapadék várható a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád vízrendszerében. A ciklon nyugatra tolódásával péntekre területi átlagban 20 millimétert meghaladó csapadékra a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin van kilátás, de további 18-20 milliméter csapadék várható a Lajta és a Hernád vízrendszerében is. A hét utolsó napjaiban a ciklon fokozatosan gyengül, egyre kevesebb helyen, egyre kisebb mennyiségben várható csapadék. Hétfőn már területi átlagban számottevő csapadék nem várható, és a következő napokban egyre melegebb, többnyire száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe - fejtette ki az OVF. Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.