Tőkés László Szegeden: A nemzetegyesítés letéteményesei vagyunk! + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„A magyar érdeket európai érdekké kell avanzsáljni, amihez a Fidesz politikájára van szükség, ami nem a nemzetek asztalánál megköveteli a helyet magának” – jelentette ki Tőkés László a Tisza Szállóban tartott fórumán.

A határok feletti nemzetegyesítés politikájáról beszélt a Tisza Szállóban Tőkés László, a Királyhágómelléki református egyházkerület püspöke, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelöltje. „A modern újkori Szeged a tiszai árvíznek köszönheti kifejlődését, hiszen azután romjaiból épült fel a város. Istennek valóságos csodája, hogy Magyarország harmadik városa szellemi, gazdasági, regionális központja ilyen krisztusi módon született újjá. Ezt használhatom Magyarország újjászületésének metaforájaként, mert a kommunizmus utáni romos állapotokból ezen képpen kell újjászületnie Magyarországnak. A Trianon utáni magyar nemzetnek ebből az állapotból reméljük az újjászületését és fölemelkedését. Mindennek a politikai szándéknak, célnak a megjelenítője a nemzeti lista” – fogalmazott a Fidesz-KDNP EP-listánának harmadik helyén szereplő püspök. Tőkés úgy értékelte, hogy az országgyűlés átalakult nemzetgyűléssé, hiszen a határon túli magyarok is kifejezhették politikai akaratukat április 6-án. Tőkésen kívül a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjelölti listájának 9. helyén Bocskor Andrea (Kárpátalja), 10. helyen Deli Andor (Vajdaság) és 21. helyen Gubík László (Felvidék) szerepel.

A Királyhágómelléki református egyházkerület püspöke úgy értékelte, hogy történelmi helyzetben vagyunk és az elért nemzetpolitikai eredmények tükrében bizakodással lehet a jövőbe tekinteni. „A nemzetegyesítés letéteményesei vagyunk, és nagy feladat áll előttem: egyszerre egyesíteni az anyaországban élő és a határon túli magyarságot, aminek különös jelentősége van itt a hármashatár mentén. Olyan vidéken élünk, ahol az egységes régiók már önmagukban is egy európai dimenziót kölcsönöznek a mi küzdelmünknek” – fogalmazott. Tőkés szerencsésnek nevezte, hogy most nem kell Európával szembe mennünk, mint például az első és a második világháború után, hiszen ezúttal egybeesnek a nemzeti és az európai érdekek. Megjegyezte, még a háttérben megfigyelhető a nacionalizmus és meg kell birkózni a tovább élő kommunizmussal, de ennek ellenére szerencsés a geopolitikai helyzet, ugyanis a azon ritka pillanatot élhetjük meg, amikor a regionális érdekek azonosak a magyar érdekekkel. Szólt arról is, hogy Csongrád valamint testvérmegyéjében, Temesben, Békés és Arad megyékben és a többi határmenti régióban nincsenek kisebbségben vannak a magyarok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A püspök szerint meg kell ragadni a lehetőséget, hogy a magyar érdeket európai érdekké avanzsáljuk, amihez Orbán Viktor látásmódjára és a Fidesz politikájára van szükség, ami nem hódol be Brüsszelnek és a multinacionális cégek érdekeinek, hanem a nemzetek asztalánál megköveteli a helyet és nem hajlandó Szlovákiával, Romániával és más környező országokkal szemben alárendelt, másod- vagy harmadrendű helyet elfogadni. Tőkés László elmondta, egyáltalán nem mindegy, ki képviseli a magyarság érdekeit az Európai Parlamentben, példaként az MSZP-s Szanyi Tibort említette, aki – ahogy fogalmazott – „Daniel Cohn-Bendit színvonalán képviselné”. Úgy értékelte, olyan képviselet kell a magyarságnak Brüsszelben, ami tekintélyt szerez, ezért sem mindegy, hogy Göncz Kinga (MSZP) vagy Szájer József (Fidesz) dolgozik a magyarokért.

Leszögezte, a Fidesz-KNDP európai parlamenti képviselői a Kárpát-medencei nagyrégióban gondolkodnak, s szerinte Orbán-doktrínának is nevezhetnénk, hogy a közép-európai együttműködés rendszerévé szélesíti ki a magyar együttműködést. „Minél erősebb Magyarország, annál erősebb védhatalmi szerepet tud vállalni” – szögezte le Tőkés László.

A fórumon szó esett az Európa Tanács Kalmár-jelentéséről is, mellyel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy el kell érni, hogy az Európai Unió is átvegye, alkalmazza annak lényeges passzusait. Emlékeztetett, az unióban jelenleg az a gyakorlat, hogy az autonómia kérdését tagállami hatáskörben kezelik, de Tőkés László szerint ezen érdemes lenne változtatni. A fórumon résztvevőknek Kalmár Ferenc összefoglalta az ET által közelmúltban elfogadott jelentés lényegét, és kiemelte Európa Tanács elfogadta a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól szóló paragrafusokat és az autonómia bevezetésének kérdéskörét. kiemelte, az ET elfogadta a kollektív jogokra való hivatkozást és a kollektív jogokról szóló paragrafusokat, valamint az autonómia bevezetésének kérdéskörét. Ez utóbbit ráadásul úgy, hogy javasolja is ezt, mert jó eszköznek tartják a kisebbségvédelemre.

Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke a rendezvényen felhívta a figyelmet arra, hogy május 10-én, szombaton Orbán Viktor miniszterelnökké választása után a Kossuth téren nagygyűlést tart a Fidesz-KDNP 15 órától. A rendezvényen beszédet mond Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, valamint Szájer József EP-képviselő.

A fórum elején B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő arról szólt, hogy az EP-választást sokan nem tartják akkora jelentősnek, mint egy országgyűlésit vagy éppen önkormányzatit. Ez szerinte azért van, mert az Európai Parlament döntései nem olyan közvetlenül érződnek a mindennapi életünkben, mint például a helyhatósági. Ennek ellenére úgy értékelte, szükség van arra, hogy Brüsszelben nemzeti gondolkodású képviselők jelenítsék meg a magyar érdekeket, és mindenkit arra buzdított, hogy menjen el szavazni május 25-én.

no images were found

Előző sztori

Soltész Miklós: példaértékű a fogyatékkal élők lakhatásának támogatása

Következő sztori

Kézilabda: sima győzelmével vezet a Veszprém a döntőben