Közélet

Szarvastehén és harckocsik Szeged első hadiparkjában + FOTÓK,VIDEÓ

Szarvastehén és harckocsik Szeged első hadiparkjában + FOTÓK,VIDEÓ

2014. május 6., kedd
Szarvastehén és harckocsik Szeged első hadiparkjában + FOTÓK,VIDEÓ
hadi_park_szeged02_gs

Páncélozott járművek, harckocsik, helikopterek, ágyúk és a Magyar Honvédség számos hadiipari eszköze tekinthető meg a Gomba utcában nyílt hadiparkban.

Hadiipari eszközökből nyílt kiállítás Szegeden: a Gomba utca 3. alatt található kis telken a Magyar Honvédségben valaha is rendszeresített, később kivonásra került harceszközeit tekinthetik meg az érdeklődők. A hadi berkekben NATO-kódneve miatt szarvastehénnek hívott Mi-24 Hind D korának egyik leggyorsabb harci helikoptere volt, mellette egy felderítésre használt Mi–2 könnyű helikopter sorakozik fel a szegedi hadiparkban. Helyet kapott még egy T-55-ös harckocsi, egy 122 mm-es Gvozgyika önjáró löveg, egy BMP-1-es gyalogsági harcjármű, egy BTR-60-as páncélozott csapatszállító és hat különböző ágyú és tarack. A kiállítás célja, hogy a látogatók valós képet kapjanak a honvédelemről: a gyerekek játszva, a fiatalok ismereteiket bővítve, az idősebbek pedig nosztalgiázva találkoznak közelmúltunk haditechnikai eszközeivel, felszereléseivel. http://www.youtube.com/watch?v=PAbtrsXJoJg&feature "2009 óta dolgozunk azon, hogy Szegeden létrehozzunk egy hadiipari parkot. Mivel Szegeden a katonai alakulatok megszűntek, a felnövekvő generáció itt nem találkozhat a laktanyai élet mindennapos eszközeivel. Családi, baráti segítséggel, valamint egyesületi tagok támogatásával 17 haditechnikai eszközt - két helikoptert, több tankot, páncélozott csapatszállítót és hét löveget - gyűjtöttünk egybe" - mondta el

Király Nikolász

, a Hadipark üzemeltetője. Kedd délelőtt 11 órakor

Kelemen József

altábornagy nyitotta meg a kiállítást, melyen a büntetés-végrehajtás, a honvédség és a rendőrség magas rangú vezetői is részt vettek. Emellett családok, fiatalok is tömegével érkeztek a Gomba utcába, hiszen délután kettő óráig díjtalanul tekinthették meg a honvédségi eszközöket.

hadi_park_szeged16_gs

A gépmonstrumok mellett kisebb vitrinekben négy fegyvernem eszközeit, ruházatát tekinthetik meg a kilátogatók. A vásárhelyi laktanyával kapcsolatosan lőfegyverek és használati tárgyak kerültek ki, a a műszaki alakulat működésével a Kossuth laktanya kellékeinek segítségével ismerkedhetünk meg, emellett az újszentiváni radarszázad és a tüzérség is külön kiállítóteret kapott. Az ötödik vitrin berendezése még nem fejeződött be, itt a rendvédelem egyenruháit és kisebb használati tárgyait tekinthetik majd meg az érdeklődők. Az érdeklődők szerdától vasárnapig, tíztől este hatig tehetnek egy sétát a honvédség halálosztó eszköztárában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.