Közélet

Nyestriasztó módszereket tesztelnek a vadasparkban a kék vércsék védelméért

Nyestriasztó módszereket tesztelnek a vadasparkban a kék vércsék védelméért

2014. május 2., péntek
Nyestriasztó módszereket tesztelnek a vadasparkban a kék vércsék védelméért
nyest_szegedzoo_01

Természetes ellenségétől óvnák meg a nyolcvanas években megcsappant kékvércse-állományt: a vadaspark területén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület olyan módszereken dolgozik, mellyel a nyesteket távolt tartanák a madárkolóniák fészkeitől. Több ezer órányi videó elemzésével kell meghatározni a szakembereknek a leghatékonyabb nyestriasztó eszközöket.

Afrikai telelőhelyükről a következő hetekben érkeznek vissza a hazánkban fészkelő kék vércsék. Mintegy két és félezer madár költözik vissza Magyarországra, ez a szám a 2006-os állomány duplája, akkor még alig öt-hatszáz pár költött hazánkban. A telepesen fészkelő vándormadár előszeretettel használta a vetési varjú gazdátlan "otthonát", a nyolcvanas években végbement varjúgyérítést így ez a madárfaj is megsínylette. Emellett a modern, intenzív mezőgazdaság, a nagytáblás monokultúrás növénytermesztés és aratási módszerek sem kedveznek az elsősorban rovarokat, rágcsálókat fogyasztó madarak táplálékellátásának és eredményes vadászatának. A Magyar Madártani Egyesület 2006-ban kongatta meg a vészharangot, onnantól indulhatott el az első, EU-s forrásból finanszírozott program a kék vércse védelmében, s néhány év alatt a mesterségesen kihelyezett költőládák segítségével máris komoly eredményeket sikerült elérni. Nem csak a fészkelőhelyek hiánya és a táplálékforrások leszűkülése veszélyezteti a kék vércsék költési sikerét Magyarországon, egyes telepeken a fészkek közelébe jutó ragadozók is súlyos károkat okozhatnak. Legnagyobb természetes ellenségének a nyest számít, a menyétféle szinte az egyetlen ragadozó, amely a fészket megközelítve nem csak a tojásra, de az éppen kotló kifejlett állatra is veszélyes. A költőtelepre bekerülve egyetlen nyest is komoly károkat okozhat az állományban, nem ritkán teljesen felszámolja azt. Ezért a jelenleg zajló, „A kék vércse védelme a Kárpát-medencében” elnevezésű 5 éves LIFE+ projekt keretében a madártani egyesület szakemberei a Szegedi Vadasparkkal közösen kutatási programot indítottak a vércsék megóvásáért, melynek elsődleges célja egy nyesteket távol tartó módszer kifejlesztése.

kek-vercse

"Nem levadászni vagy elpusztítani szeretnénk őket, hiszen a nyest egy rendkívül eszes, alkalmazkodó, a faunában fontos szerepet betöltő állat. A kutatás célja egy olyan módszer kifejlesztése, amivel a költőhelyektől sikeresen távol tudnánk tartani őket, megóvva ezzel a védett madarak fészkeit" - mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Solt Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Kékvércse-védelmi LIVE+ programjának koordinátora. A tavaly nyáron indult kutatáshoz a vadaspark hat örökbefogadott nyestet ajánlott fel, melyek kamerával felszerelt külön kifutót kaptak. Itt rögzítették reakcióikat bizonyos illatanyagokra, hangokra, melyek a kék vércséknek is készített költőládák egyikéből érkezik. Heteken belül lezáródnak a vizsgálatok, onnantól pedig a szakembereknek több ezer órányi nyest-videót kell kiértékelni, hogy megtalálják a legcélravezetőbb elrettentő módszert. A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, kis termetű – 30 centiméteres testhosszú – sólyomféle. Állományának megőrzése több országban is kitűzött cél, de nálunk szerencsére már nem olyan súlyos a helyzet, mint a futó nemzetközi projektben patrnerként részt vevő Szlovákiában, ahol a legutolsó felmérés alapján tavaly csupán egyetlen pár költött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.