Sport

Női futball: önbizalom-növelő szegedi győzelem a zárás előtt + FOTÓK

Női futball: önbizalom-növelő szegedi győzelem a zárás előtt + FOTÓK

2014. május 13., kedd
Női futball: önbizalom-növelő szegedi győzelem a zárás előtt + FOTÓK
szegedi_ak_ujpest26_gs

Fontos győzelmet aratott a Szegedi AK az Újpest vendéglátójaként, így még mindig van esélye a szegedi női csapatnak megszerezni a bajnokság 6. helyét.

Nyárias melegben kezdődött a találkozó. A hazaiak átérezték a mérkőzés jelentőségét, és egyből nekirontottak az Újpestnek. Egyre-másra futottak a szegedi akciók, a vendégek pedig csak keresték a labdát. A SZAK játékosai motiváltabbak és lendületesebbek voltak, míg a pestiek a múlt heti Honvéd elleni győzelmet követően másik arcukat mutatták. Az 5. percben

Lipták Lilla

lépett ki középen egy jó indítással, rávitte a labdát a két védőre, akik közös erővel is csak üggyel-bajjal tudták megállítani a tizenhatos előterében. A megítélt 17 méteres szabadrúgást

Szil Tünde

tekerte kapura, de középre érkezett a labda, így az

Bíró Barbara

könnyű zsákmánya lett. A 8. percben egy szögletet követően röviden szabadítottak fel a vendégek.

Harcel Boglárka

"szedte össze" a kipattanót, majd 18 méterről megeresztett bombája a felső kapufán csattant. A kipattanót

Papp Dorina

szerezte meg, majd beforgatta a védőjét, aki ajtó-ablak helyzetben lerántotta őt. A jogosan megítélt büntető mögé Szil Tünde állt oda, és szokás szerint higgadtan értékesítette azt (1-0).

szegedi_ak_ujpest08_gs

A góltól még inkább lendületet kapott a Szeged, tovább fokozta a tempót, míg az UTE pedig még inkább megzavarodott. A 10. percben egy középpályás labdaszerzést követően Szil Tünde iramodott meg középen ígéretes helyzetben. Már-már lövőpozícióba került, amikor az utolsó pillanatban három védő gyűrűjében elpöckölték előle a labdát. A 15. percben egy bedobást követően ismét a nagy kedvvel játszó Szil váltott ritmust a középpályán. Kiléptek rá a védők, ő azonban bepasszolta mögéjük a labdát, kihagyhatatlan helyzetbe hozva ezzel a megiramodó Lipták Lillát, aki a kimozduló vendégkapus mellett rutinosan a bal alsó sarokba helyezett (2-0). Továbbra is a SZAK irányította a játékot, és további veszélyes helyzeteket alakított ki, az újpestiek - futva az eredmény után - csupán a rombolásra törekedtek. Több, mint fél óra elteltével tudott csak kijönni a vendégcsapat. A 38. percben

Kiss Fanni

tört be a hazai tizenhatoson belülre egy jó ütemű indítással, lépéselőnybe került védőjével szemben és az ötös sarkáról megcélozta a hosszú sarkot, ám

Földesi Lilien

jól zárta a szöget, és nagy bravúrral kiütötte a mezőnybe a veszélyes lövést. Rá egy percre ismét magabiztosan húzott le egy jobb oldali beadást az érkező

Mátyás Noémi

elől. A 39. percben

Szalai Ágnes

viharzott el a jobb szélen, majd nagyszerű ütemben adott középre, ahol a hosszú oldalon érkező

Zimányi Kovács Anikó

8 méterről védhetetlenül lőtt a hálóba (3-0).

szegedi_ak_ujpest15_gs

A második félidő is szegedi rohamokkal indult. AZ 56. percben Lipták Lilla lépett ki a jobb oldalon Harcel Boglárka labdájával. betört a tizenhatoson belülre, és védőjétől szorongatva némileg kisodródva lőtte rá a labdát. Bíró Barbara gyors vetődéssel kiütötte a játékszert, majd felpattanva az ismétlést is látványosan hárította. Az 59. percben Szil Tünde igyekezett fedezni egy előrevágott labdát, de

Mogyorósi Zsuzsanna

megelőzte, megszerezte a bőrt, és ígéretes helyzetben kapura tört, azonban Szil lerántotta a tizenhatoson belül. A jogos büntetőt

Durkó Zita

a hálóba vágta (3-1). A gól felhozta az Újpestet, újra feléledt számukra a remény, így a hazaiaknak meleg percek következtek. Innentől kezdve rohamozott a vendég együttes, a szegedieknek viszont lehetőségük nyílt a kontrázásra. A 62. percben egy szögletből beadott labdát Papp Dorina fejelt tovább a rövid oldalról a hosszú felé, ahol Zimányi Kovács Anikó érkezett. Csinált egy lövőcselt, de ahelyett, hogy rárúgta volna, ügyesen középre passzolt, ahonnan a berobbanó Szil 8 méterről csúnyán fölé bombázott. A 66. percben Harcel Boglárka szabálytalankodott az oldalvonalnál. A 32 méterről érkező beadás veszélyesen kanyarodott, de Földesi Lilien a levegőben úszva látványos mozdulattal tolta ki a labdát a hosszú felsőből.

szegedi_ak_ujpest16_gs

A 71. percben egy női meccsen ritkán látható szituáció következett. Szil Tünde akart elvégezni 35 méterről egy kis szabadrúgást, de az egyik védőről visszapatant elé a labda. Ő felismerve a helyzetet nagy önbizalommal elindulva egyedül vitte be három védő közé a labdát. Egy szép csellel lépéselőnybe került, majd hiába rángatták, ellentmondást nem tűrően tört be a tizenhatoson belülre, ahol az ötös sarkáról laposan lőtte be a játékszert középre. A kapus verve volt, a hosszú oldalon viszont

Végh Emese

lekésett a beadásról,

Kasznár Annamária

pedig az oldalhálóba lőtte a labdát. Egy perccel később Zimányi Kovács Anikó lépett ki a leshatárról egy 30 méteres indítással. Egyedül vihette kapura, de a kiinduló kapus fölött a kapu fölé emelt. A 84. percben ismét a szegedi kapus pillanatai következtek, amikor több újpesti roham után egy jobb oldali beadásnál látványosan mentette meg csapatát a góltól, bravúrral tornázta ki a veszélyesen hulló labdát a bal felső pipából! Továbbra is nyomott a feltámadó vendégcsapat! Kinyíltak, így a szegedieknek ismét lehetősége nyílt kontrákat vezetni. A 90. percben Harcel Boglárka indította Szalai Ágnest, egy 30 méteres, mértani pontosságú passzal, aki lefutva védőjét befelé húzott, majd nagyszerűen adott középre, ahonnan az akciót kísérő Zimányi Kovács Anikó ellentmondást nem tűrően a hálóba vágta a labdát (4-1).

szegedi_ak_ujpest21_gs

Összességében elmondható, hogy a lendületesen kezdő SZAK az első félidőben meglepte az Újpestet, és abszolút dominálva eldöntötte a meccset. Az értékesített büntető után magára talált a vendégcsapat és becsülettel küzdött, így kiegyenlítetté vált a mérkőzés, ám a hazaiak kontrái így is nagyobb veszélyt jelentettek. Az előző hetekben gyengélkedő szegediek így kedvezőbb pozícióból várhatja az utolsó fordulót az eddigieknél, ám az UTE-nak még így is saját kezében van a sorsa. Amennyiben azonban nem tudnak pontot szerezni a magabiztosan menetelő - és a Honvéd ellen idegenben is diadalmaskodó - Femina ellen, akkor a szegedi együttes Honvéd elleni idegenbeli pontszerzése, vagy győzelme esetén megszerezheti a hőn áhított 6. helyet, ami biztos bentmaradást jelentene számára.

Női labdarúgó NB I alsóházi rájátszás, 5. forduló:

Szegedi AK - UTE-Profisport 4-1 (3-0)

Szeged, Felső Tisza parti stadion. Vezette: Stetakovic Mario (Minda Gábor, Juhász Mihály).

SZAK:

Földesi - Dóczi, Nagy Dzs. (Burányi 73'), Szil, Kardos, Szalai, Harcel, Marsi, Lipták (Végh 59'), Papp (Kasznár 76'), Zimányi Kovács.

Vezetőedző:

Cserenkó Szabolcs.

UTE:

Bíró - Szabó I., Durkó, Aszódi (Kiss K. 57'), Dohány, Szennai (Kakuk 81'), Vígh, Kiss F., Olasz (Cilingir 86'), Mátyás, Mogyorósi.

Vezetőedző:

Oroszi Sándor.

Gól:

Szil (9' - tizenegyesből), Lipták (15'), Zimányi Kovács (43', 90'), ill. Durkó (58' - tizenegyesből).

Sárga lap:

Szil (57'), Harcel (87'), Marsi (90'), ill. Mogyorósi (5'), Mátyás (89'), Durkó (90'). Cserenkó Szabolcs (SZAK):

"Ezen a mérkőzésen nagyon fegyelmezetten és motiváltan léptünk pályára. Úgy gondolom, hogy ennek meg is lett az eredménye, hiszen az első félidőben három gólos előnyre tettünk szert. Kértem a lányoktól, hogy ugyanolyan elánnal menjünk a második félidőben is, de ennek ellenére egy picit visszaesett a játékunk. Talán egy kicsit megnyugodtunk és a bekapott gól is megzavart minket, így játékban kicsit összeesett a társaság. A végén kontratalálatból született gól azonban megpecsételte az Újpest sorsát. Úgy gondolom, hogy abszolút megérdemeltük ezt a győzelmet, és bízom benne, hogy ez lökést ad a továbbiakra nézve!"

Oroszi Sándor (UTE):

"Az első félidőben sajnos csapatom játéka értékelhetetlen volt. Helyzeteinket nem tudtuk értékesíteni, védekezésben pedig botrányosan játszottunk, így a hazai csapat megérdemelten szerzett vezetést. A második játékrészben felnőttünk a feladathoz, de a büntetőn kívül ott sem tudtunk gólt szerezni, így fájó szívvel, de itt kell hagynunk a 3 pontot. Ha egyszer lehetne egy kérésem a jó istenhez, akkor egyszer egy ilyen játékvezetést kérnék az Újpestnek hogy élvezhessük a hazai pálya előnyét, mert szerintem minősíthetetlen, ami itt történt!"

Végh Emese (SZAK):

"A héten minden nap volt edzésünk és nagyon odatettük magunkat, hiszen tudtuk, hogy ez a mérkőzés nagyon fontos lesz. Az első félidőben hoztuk is azt a teljesítményt, amit az edző elvárt tőlünk. A második félidőben mintha egy kicsit elfáradtunk volna. Nem koncentráltunk megfelelően és nem úgy mentek a passzok, de a végén ismét összeszedettek voltunk és úgy gondolom, nagyon megérdemeltük ezt a győzelmet!"

Mátyás Noémi (UTE):

"Úgy gondolom, hogy az első félidő minősíthetetlen volt! A második játékrészben igyekeztünk magunkat összekapni, de ennek ellenére a sok sérült játékos miatt nem sikerült az eredményen fordítani. Gratulálunk az ellenfélnek!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.