Közélet

Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

2014. május 24., szombat
Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a szombat reggeli adataiból.

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe. A kérelmeket személyesen, levélben vagy online lehetett benyújtani. Az NVI internetes tájékoztató oldalán szombat reggel az szerepelt, hogy az átjelentkezéssel szavazni kívánó választópolgárok száma 69 200. Öt évvel ezelőtt az EP-választáson 25 ezren jelezték előre, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni. Az áprilisi országgyűlési voksoláson 120 ezren jelentkeztek át, és több, az átjelentkezők szavazására kijelölt szavazókör előtt (például a XIV., a IX. és a XIII. kerületben) hosszú sorok kígyóztak. A Nemzeti Választási Iroda azonban arra számít, hogy vasárnap az EP-választáson nem lesz ilyen hosszú sorban állás, mivel kevesebb az átjelentkezéssel szavazó, és sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz az átjelentkezők szavazása is, mivel a voksoláson az egész ország egy választókerületet alkot. Az országgyűlési választáson az átjelentkezők a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavazhattak, és a szavazatukat egy, a választókerületük nevével ellátott borítékba kellett tenniük, azaz a szavazatszámláló bizottságnak először meg kellett keresnie a választópolgárt a névjegyzékben, aztán ki kellett keresnie a szavazólapjait és a borítékot is. Ez sok időbe telt, ami miatt lassabban tudott haladni a sor. Az EP-választáson azonban mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, és az átjelentkezők szavazatait nem kell külön felcímzett borítékba tenni, hiszen minden szavazatot abban a szavazókörben számlálnak meg, ahol azt leadták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.