Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 70 ezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldalának, a www.valasztas.hu-nak a szombat reggeli adataiból.

Azok, akik vasárnap nem a lakóhelyükön szeretnének voksolni, pénteken 16 óráig jelentkezhettek át egy másik magyarországi település névjegyzékébe. A kérelmeket személyesen, levélben vagy online lehetett benyújtani. Az NVI internetes tájékoztató oldalán szombat reggel az szerepelt, hogy az átjelentkezéssel szavazni kívánó választópolgárok száma 69 200. Öt évvel ezelőtt az EP-választáson 25 ezren jelezték előre, hogy nem a lakóhelyükön kívánnak szavazni.

Az áprilisi országgyűlési voksoláson 120 ezren jelentkeztek át, és több, az átjelentkezők szavazására kijelölt szavazókör előtt (például a XIV., a IX. és a XIII. kerületben) hosszú sorok kígyóztak. A Nemzeti Választási Iroda azonban arra számít, hogy vasárnap az EP-választáson nem lesz ilyen hosszú sorban állás, mivel kevesebb az átjelentkezéssel szavazó, és sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz az átjelentkezők szavazása is, mivel a voksoláson az egész ország egy választókerületet alkot.

Az országgyűlési választáson az átjelentkezők a lakóhelyük szerinti választókerület jelöltjeire szavazhattak, és a szavazatukat egy, a választókerületük nevével ellátott borítékba kellett tenniük, azaz a szavazatszámláló bizottságnak először meg kellett keresnie a választópolgárt a névjegyzékben, aztán ki kellett keresnie a szavazólapjait és a borítékot is. Ez sok időbe telt, ami miatt lassabban tudott haladni a sor.

Az EP-választáson azonban mindenki ugyanolyan szavazólapot kap, és az átjelentkezők szavazatait nem kell külön felcímzett borítékba tenni, hiszen minden szavazatot abban a szavazókörben számlálnak meg, ahol azt leadták.

Előző sztori

Életművéért jutalmazták Zsigmond Vilmos operatőrt

Következő sztori

Négy elfogatóparancs volt érvényben a Mórahalmon letartóztatott férfi ellen