Közélet

Lovas Ildikó regényéből készül előadás Szabadkán

Lovas Ildikó regényéből készül előadás Szabadkán

2014. május 17., szombat
Lovas Ildikó regényéből készül előadás Szabadkán

Lovas Ildikó szabadkai magyar írónő Spanyol menyasszony című regényét viszi színpadra a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház júniusban.

A Magyar Szó című újvidéki napilap szombaton megjelent interjújában

Lovas Ildikó

kifejtette: a vajdasági magyar írók szerencsésnek mondhatók, nagy hagyománya van ugyanis a kortárs művek színpadra állításának. Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című műve egyébként az írónő saját besorolása szerint "lány, regény", ami jelzi, hogy nőkről szól, de nem a hagyományosnak mondható "nőies" módon. A cselekmény két szálon fut, az egyikben

Csáth Géza

felesége,

Jónás Olga

jelenik meg az 1910-es években, a másikban pedig egy szabadkai lány az 1980-as években. A történet nem mossa össze a két idősíkot, az elbeszélők viszont az elmélkedéseik szintjén találkoznak egymással. Az előadásban kizárólag a regényből használnak részleteket, nem írnak bele új szövegeket - mondta Urbán András rendező. A szöveg mellett azonban a mozgásnak is szerepe lesz. "Nem mozgásszínházi produkcióról van szó, de azt szeretném, ha minél mélyebben sikerülne a mozgásban, a gesztusok szintjén megfogalmazni azokat a dolgokat, amelyekről a regény szól: a női szorongásokat, a félelmeket, a női létérzést" - fogalmazott.

Urbán András

a regény egyik legfőbb értékének az intimitást nevezte, azt hogy "nyafogás nélkül, őszintén, igaz módon tud beszélni az olvasóval arról a női létről, amelyről szól a mű". Az előadástól azt várja, hogy az is meg tudja teremteni a regényben fellelhető intim kommunikációt. A rendező szerint érdekesség lehet az is, hogy egy férfi rendező egy női történetet visz színpadra. Szerinte a regényben megjelenő problémák nem kizárólag a nőké, azokkal az olvasó azonosul, és sajátjaiként éli meg. A nő és a férfi viszonyában leginkább a nő az, aki tűri az erőszakot a férfi részéről - magyarázta a rendező, hozzátéve, hogy "nem kimondottan a családon belüli erőszakkal foglalkozik az előadás, de ezekkel a relációkkal, tehát az erőszaktevőnek való kiszolgáltatottsággal igen". A Kosztolányi Dezső Színházban a 2014-es év a nők jegyében zajlik: az Antigoné, a Spanyol menyasszony és egy őszi bemutató is a nőkkel történő tragédiákról szól majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.