Közélet

Kettős Móra-évforduló a Somogyi-könyvtárban

Kettős Móra-évforduló a Somogyi-könyvtárban

2014. május 10., szombat
Kettős Móra-évforduló a Somogyi-könyvtárban
IMG_9068

Móra Ferenc születésének 135. és halálának 80. évfordulóján őszig tartó rendezvénysorozattal emlékezik egykori igazgatójára a Somogyi-könyvtár. Májusban kiállítás idézi föl a sokoldalú író, könyvtáros és muzeológus alakját. A szegedi Móra-emlékhelyeket interaktív sétán járhatják körbe az irodalomkedvelők. A Szeged Napja és Múzeumok éjszakája könyvtári rendezvényei, valamint az Egy város – egy könyv programjai ugyancsak Móra Ferenc alakját és életművét állítják a figyelem központjába.

Móra Ferenc

keze nyomát őrzi a Somogyi-könyvtár féltett kincseként őrzött „Fekete címtár” jó néhány selymes tapintású, csontszínű lapja. Különös pillanat lehetett, amikor a Kultúrpalota igazgatója a „Kincskereső kis ködmön” (sic!) szerzőjeként nevét és a mű címét kanyarította tollával a papírra. Korabeli fényképek, meghívók, kéziratok, s természetesen az író művei mellett ezt a lapot is megtekinthetik a Móra-emlékév kapcsán májusban megnyíló Somogyi-könyvtári kiállítás látogatói.

„Drága ház ez nekem...”

IMG_9072

„Hazánk legkomolyabb könyvtárnoka” – így jellemezte a fiatal Móra Ferencet a tréfás szavú

Tömörkény

, aki a Kultúrpalota igazgatójaként 1904. június 1-jétől mint „napidíjas szakdíjnokot” alkalmazta Mórát a múzeum természetrajzi gyűjteményének rendezéséhez. Így lett a Szegedi Napló ifjú újságírójából a Közművelődési Palota tisztviselője, s így vált írásai nyomán Szeged könyvtára és múzeuma az ország egyik legismertebb kulturális intézményévé. Kezdő könyvtárosi pályájára így tekintett vissza: „Tudatos könyvtárpolitika az én idekerülésemmel kezdődött. A közönséget mindenféle furfanggal becsalogattam a könyvtárba, amivel nagy segítségemre volt az újságírás.” Móra Tömörkény hirtelen halála után, 1917. július 12-én örökölte elődjének igazgatói székét. Az állomány gyarapítása mellett új gyűjteményeket is szervezett, megkezdte az aprónyomtatványok gyűjtését és rendszerezését, valamint kézirattár fölállítását. A térképtár katalogizálását a könyvtár és a múzeum régi külső munkatársa, „berendelt polgári iskolai igazgató”, szakdíjnok

Cs. Sebestyén Károly

végezte. Az első szegedi könyvtárosnő,

Fischhof Ágota

, aki Berlinben könyvtárosi főiskolát végzett, szintén ez idő tájt lépett a könyvtár szolgálatába, s folytatta a Móra által még Tömörkény idejében megkezdett tárgyszókatalógust bővítését. „Drága ház ez nekem, kriptája fiatalságom holttestének és méhese életem legtisztább örömeinek” – írta a Kultúrpalotáról a Szegedi Napló 1919. április 20-i számában Móra Ferenc.

A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig

Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. évfordulóján októberig tartó rendezvénysorozattal emlékezik jeles igazgatójára a Somogyi-könyvtár. Június 29-ig látható a könyvtár aulájában A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című kiállítás, amely fotók, kéziratok, plakátok, helyismereti aprónyomtatványok, korabeli újságok, könyvritkaságok és kisfilmek tükrében mutatja be a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alakját.

IMG_9076

Móra szegedi életének emlékhelyeit okostelefon alkalmazására épülő, interaktív irodalmi sétán járhatják végig az érdeklődők. A Szeged-napi program, a már hagyományosnak számító Egy város – egy könyv idei rendezvényei, s a Múzeumok éjszakája is Móra Ferenc sokoldalú egyéniségének színfoltjait villantják föl. Részletes program

a Somogyi-könyvtár honlapján.

Ny. P.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.