Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Szórakozás

Keddi programajánló: Báb- és borfesztivál, kortárs balett és a szabadkőművesség

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

borfesztival_elso_nap14_gs

Magyarországi uralkodókoronázásokról tartanak előadást az Informatórumban, a Széchenyi és a Klauzál téren színes programokkal várják a fesztiválozókat, míg az IH-ban a Szegedi Dumaszínház szórakoztatja a nagyérdeműt.

Bábfesztivált rendez május 24-éig a Kövér Béla Bábszínház. Ebben az évben főként magyarországi bábszínházakat hívtak meg, de nem maradnak el Szeged két testvérvárosának, Temesvárnak és Szabadkának bábszínházai sem. A résztvevők közt üdvözölhetjük a debreceni Voltina, a kecskeméti Ciróka, pécsi Bóbita és a békéscsabai Napsugár bábszínházakat. Természetesen a Kövér Béla Bábszínház több előadását is megtekinthetik az érdeklődők. Kedden 10 órától A könyvmoly című darabot, majd 14.30-tól a debreceni Vojtina Bábszínház Batu-tá című előadására invitálják az érdeklődőket. 16 órától Zsongjunk együtt – zsonglőr játszóház lesz Szabó Mátyás Péter vezetésével.

Az Ady-kör “Tavaszváró” című programja 17.30-kor kezdődik a Boldogasszony sgt. 13. szám alatt. Először az “Ahogy a hegy kopik” együttes mutatkozik be, tavaszi ízeket kóstolhatnak az érdeklődők, továbbá könyvajánlás és kötetlen beszélgetés

140 borász nedűjét kóstolhatják a Széchenyi téren borok szerelmesei, ahol a Tisza Virág színpadon 17 órától a Fman Music lép majd, 18 órától Mátó Mátyás tárogatóművész muzsikál, 19 órától Gájer Bálint lép fel, míg 21 Coco Bongo. Az Árkád Szeged színpadon 17 órakor a Pumpkins lép fel, 18.30-tól a Premier Művészeti Szakközépiskola műsorát tekinthetik meg az érdeklődők, 19.30-tól a Neon Trió, míg 21 órakor a Royal Bar lép fel.

A Klauzál téren, a Gasztroudvar színpadán 15 órakor a Colorado Country Band nyitja a programok sorát, 17 órakor a Premier Művészeti Szakközépiskola növendékei, 17.30-kor a Beata Mundi, míg 21 órakor a Gál Csaba Boogie és a Soultramps lép fel. A Rongy udvarnál 16 órától a D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont várja a vendégeket kicsiktől a nagyokig színesen változatos és sokoldalúan izgalmas programjaival. 20 órakor Johnny in the Jungle koncert lesz, a csapat dallamait alapvetően a pszichedelikus rock és a post-rock inspirálja, ritmusvilágukra erős hatással vannak különböző elektronikus zene műfajok, mint például a dnb és a jungle. 22 órától pedig Dj boban zenél.

17 órakor a Roosevelt téri Halászcsárdában a Közéleti Kávéház rendezvényén A szabadkőművesség története 1867-1950 között címmel Raffay Ernő történész tart előadást. Beszélgetőtársa Nyíri Zsolt tanár lesz.

Három kontinens, három ország, három évszak – 3 egzotikus utazás képes beszámolója 18 órakor az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar 3. emeleti társalgójában. Az előadó Wéber Péter történész lesz. „A múltban a közép európai embert mindig is ámulattal töltöttel el, ha olyan tájakra jutott, amelynek különleges növényzete, meleg éghajlata, sajátos társadalma teljesen eltért az őáltala megszokottól. Évszázadokkal, de még évtizedekkel ezelőtt az ilyen utak alig voltak elérhetőek sok kelet és közép európai ember számára, úgy hogy legtöbbjük csak könyvekből, képeslapokból vagy később, a tévéből ismerhették ezeket. De ha még volt is egyeseknek pénzük, az postakocsin, hajón, majd vonaton és buszon megtett utazáshoz, az út hosszú és fárasztó volt. A 2000-es évek viszont megnyitották a mindennapi ember számára is az egzotikus világ kapuit. „Fapados” repülőjáratoknak köszönhetően sok ilyen hely vált könnyen és olcsón elérhetővé. Egy ilyen utazás sorozatról szól majd Wéber Péter május 20-i előadása, melynek során három országban szerzett utazási tapasztalatait, élményeit osztja meg a hallgatósággal, nevezetes Izraelben, Cipruson és a Kanári Szigeteken. Az előadás egyben érdekes kulturális, történelmi, földrajzi, növénytani és turisztikai ismeretekkel tarkítva igyekszik minél kellemesebb időtöltést nyújtani és egy kis időre virtuálisan magával ragadni a három kontinens, három országába” – invitálnak a Közéleti Kávéház programjára.

18 órakor az Informatóriumban Uralkodókoronázások az újkori Magyarországon címmel tartanak előadást.”A magyar történettudomány egyik legjelentősebb adósságát kívánja pótolni a magyar uralkodókoronázások és a Szent Korona 16-19. századi históriájának forrásokra építő, szisztematikus feltárásával Pálffy Géza. A történész, aki az MTA BTK Történettudományi Intézetében alakít önálló kutatócsoportot, azt reméli, hogy eredményeikkel hozzájárulhatnak a magyar állami és nemzeti szimbólumok történetének gazdagításához, valamint a nemzeti identitás erősítéséhez” – invitálnak a szervezők.

korona

Lopótök, avagy a Mari nem olyan – pajzán “…” zenés komédiát láthatja a nagyérdemű 19 órától a Zero Art Caféban.

19 órakor a nagyszínházban a Mimikri és a Tavaszi áldozat című produkciókat láthatja a nagyérdemű. A Mimikri a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója. “Unsuk Chin, a Berlinben élő, számos rangos, nemzetközi díjjal kitüntetett dél-koreai zeneszerző mestere Ligeti György volt, többek között Sztravinszkij és Bartók zenéjét is meghatározónak tartja kompozíciós stílusában. 2009-ben bemutatott concertoja, a Su a keleti és a nyugati zenei világot ütközteti. Az ősi kínai hangszer, a sheng és a szimfonikus zenekar dinamikus viszonyában a szólóhangszer hol elvegyül, hol eluralkodik, hol teljesen eltűnik a zenekari hangzásban. Egymás árnyékai, visszhangjai lesznek a hangszerek, hangokkal rajzolva meg egy különös mimikri-jelenséget, ahol nem tudni, ki és kihez hasonul valójában” – olvasható a darabról. A Taszai áldozatot pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös produkció. “Sztravinszkij „rítusát” most a 21. század szemszögéből újrafogalmazva láthatjuk: mit jelenthet a megváltás, a feláldozás és az áldozattá válás a mai kor emberének. Egy közösség, mely lassan felemészti önmagát, felszámolja a múltat, de nincs helyette semmiféle jövőképe, így nem marad számára más, mint áldozattá válva bizonyítani létezésének és halálának értelmét.”

19 órától az IH Rendezvényközpontban a Szegedi Dumaszínház bemutatja: Kőhalmi Zoltán és a Szomszédnéni Produkciós Iroda.

https://www.youtube.com/watch?v=epctSGchjJk

Folyamatos kiállítások, programok:

arc kiallitas szeged

Fennállásának 14. évében először mutatkozik be Szegeden is az ARC. A szervezők a tavalyi év plakátterméséből mutatnak be egy válogatást a nagyvárosokban. A világon egyedülálló rendezvénynek a rókusi TESCO parkolója adn otthont. “Mi jut eszedbe róla? Szabadság. Függetlenség. Bátorság. Kreativitás. Sokszínűség. Hagyomány. Nyitottság. Igazság. Létezik egy köztéri közösségi rendezvény, az ARC óriásplakát kiállítás, amely e fogalmakkal írható körül. Szabad, mert bárki pályázhat alkotásával és válhat kiállítójává. Független, mert semmilyen autoritásnak nincs beleszólása a tartalmába. Bátor, mert az önálló véleményt és kritikai meglátásokat díjazza. Kreatív, mert értékét az egyedi gondolatok és megvalósítási formák adják. Sokszínű, mert épp annyiféle látásmódot tükröz, ahány kiállítónak teret ad. Sajátja a Hagyomány, mert közel másfél évtizede következetesen kiáll az általa fontosnak tartott értékek mellett. Nyitott, mert közönségét és kiállítói körét nem szűkíti csoportokra, nem tesz értékbeli különbséget kisebbség és többség véleménye között.” A tárlat május 25-éig tekinthető meg.

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja. A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

Jótékonysági akcióval egybekötött kiállítás nyílt a Forrás szállóban, a Macskássy Izolda macskái című tárlat képeinek megvásárlásával a Tappancs Alapítvány macskaházának építéséhez járulhatnak hozzá az állatbarátok. A május 22-éig látogatható tárlat bevételének a felét kapja az alapítvány. Az akcióról bővebben ITT olvashat.

Macskássy Izolda

Kovács Emil Lajos számára Erdély a világ közepe, ahol az ég kékebb, mint máshol és a hegyek üde zöldje is magával ragadja. A szatmárnémeti festőművész alkotásaiból a Polgári Szalonban nyílt kiállítás Ecsetnyomok Erdélyből címmel, mely elkalauzol mindenkit a mesés tájakra. „Bár sokan eljöttek Erdélyből, úgy gondolom, hogy kell maradnunk őrt állóknak, feladtunk van ott. Munkámmal arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ne hagyjuk elveszni mindazt, amit Erdély valójában jelent. Nem csupán a természeti gazdagságáról beszélek, hanem a szellemiségéről, ami egy nemzeti megújulásnak az alapja is lehet” – fogalmazott Kovács Emil Lajos a megnyitón.

Megnyílt az új fáraó-kiállítás, a Fekete házban az ókori egyiptomi balzsamozás, az orvoslás és a hieroglif írás rejtelmeibe pillanthatnak be a látogatók. A múzeum emeletén az egészséges embert mutatják be, többek között a testrészek ábrázolását, míg a gyógyításnak a racionális és mágikus módjait is. Egy kétezer éves múmiát is kiállítottak, de Tutanhamon kerámiagyűrűje is gazdagítja a tárlatot, amit a németországi Hiedelbergből hoztak Szegedre. A tárlatról bővebben ITT olvashat.

egyiptom_kiallitas19_gs

Móra Ferenc születésének 135., halálának 80. évfordulóján őszig tartó rendezvénysorozattal emlékezik egykori igazgatójára a Somogyi-könyvtár. A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című kiállítás tárlat fotók, kéziratok, plakátok, helyismereti apró nyomtatványok, korabeli újságok, könyvritkaságok és kisfilmek tükrében mutatja be a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb alkotóját: az ifjúsági írót, régészt, újságírót, könyvtárigazgatót, családapát, a sokszínű, humánus embert, akinek kedves történetei, eleven képei ma is megragadják az olvasók fantáziáját. „Angyali dolgokat tudott mondani hivatalából s politikai, társadalmi és emberi bántalmainak mélységéből. Gyöngyöket szólott, és csiszolt drágaköveket hullatott… Elment, és vele eltűnt a magyar irodalomból egy eredeti, sajátlagos, meghatóan őszinte s megilletően ragyogó magyar szín”- írta Móráról Móricz Zsigmond. A Daru utcától a Móra Ferenc utcáig című tárlat június 28-ig látogatható.

Fiatal tehetségek mutatkoznak be az Új Nemzedék Kontaktpontban, május végéig Draxler Orsolya és Novák Anna képeit lehet tekinthetik meg az érdeklődők. A lányok iskola és munka mellett szabadidejükben alkotnak. Az Új Nemzedék Kontaktpont várja azon fiatalok jelentkezését, akik szívesen kiállítanák a műveiket az ifjúsági irodában.

uj nemzedek plusz kontaktpont tarlat

Kirakózhatunk, megtanulhatjuk a Zengő ABC-t és papírország mesefája is játékokat rejt. Mindez a Móra-múzeum emeletén várja a családokat, ahol Panka és a Vadember kalauzol végig bennünket Móra Ferenc különleges mesebirodalmán. A 135 esztendeje született és 80 éve elhunyt legendás író, Móra Ferenc gondolatait, történeteit megidézve igazi mesebirodalomba csöppenhetünk a kultúrpalota emeletén, ahol van betűleves és a betűfelhő is meglepetéseket tartogat. Panka, Móra Ferenc lánya, és a Vadember, vagyis imádott unokája bukkan fel újra és újra, kalauzolva végig a látogatót a három nagyobb részre tagolódó tárlaton. A kiállítás nem a hagyományos, vitrinben vagy épp a falon megjelenítő formában, hanem újszerűen, interaktív módon, többféle korosztály igényeit kiszolgálva mutatja be Móra Ferenc meséit, verseit és életbölcsességeit, így az egész család számára különleges birodalom tárul fel a múzeumban.

morakiallitas20_gs

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Közélet

Újra fogadja az égbolt szerelmeseit a szegedi csillagvizsgáló

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Július 3-tól.

Tovább olvasom

Hírzóna

Éjszakai bolyongáson vehetünk részt az ópusztaszeri csillagösvényen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ami a világ harmadik legnagyobb labirintusa.

Tovább olvasom

Közösség

Kolozsváron szervez nemzetközi rockzenei flashmobot a CityRocks

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeptember ötödikén.

Tovább olvasom

Aktuál