Közélet

Jobb fizikai állapotban vannak a katonák, mint tíz éve

Jobb fizikai állapotban vannak a katonák, mint tíz éve

2014. május 19., hétfő
Jobb fizikai állapotban vannak a katonák, mint tíz éve
honvedseg_katonasag

Míg 2003-ban a katonák harmada, tavaly már csak mintegy 2 százaléka nem felelt meg az éves fizikai állapotfelmérésen. Bár tíz év alatt az alkalmassági vizsga követelményei szigorodtak, legutóbb a katonák többsége kiváló, vagy jó minősítést kapott - derül ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez eljuttatott tájékoztatójából.

A katonai alkalmasság követelményeit és a területet miniszteri rendelet szabályozza. Az ebben rögzített fizikai követelményeket az állomány valamennyi tagjának teljesítenie kell a Magyar Honvédségbe való belépéskor, előmenetel esetén, külszolgálat előtt, s egyébként minden évben rendszeresen. A fizikai követelmények a futó-állóképesség, a karizom és a hasizom erejének méréséből állnak. Az állóképesség vizsgálatára a 3200 méteres síkfutás, önkéntes tartalékosok és 50 év felettiek esetében 1600 méter gyaloglás, a hasizom edzettségének vizsgálatára a felülés vagy hasprés, a vállöv erejének vizsgálatára a fekvőtámasz vagy húzódzkodás szolgál. A rendelet részletesen meghatározza a fizikai alkalmassági követelményeket nem és életkor szerint, figyelembe véve az egyes beosztásból fakadó speciális követelményeket is. Például egy 28 éves, lövésznek jelentkező férfi számára a minimum követelmények: 3200 méteres síkfutás teljesítése 19 perc 6 másodperc alatt, továbbá 2 perc alatt 60 fekvőtámasz (vagy 15 húzódzkodás), s szintén 2 perc alatt 64 felülés. Egy ügyvitelen dolgozó 44 éves nőnek minimum 21 perc 18 másodpercen belül kell lefutnia a 3200 métert, és 2 perc alatt 29 fekvőtámaszt és ugyanennyi idő alatt 39 felülést kell teljesítenie az éves fizikai állapotvizsgálaton. Az éves felmérésen kötelező a részvétel, aki nem teljesíti a követelményeket, az 6 hónapot kap a felkészülésre. Ebben a hat hónapban a parancsnok kötelező felkészítő foglalkozást is előírhat, illetve biztosítja a testnevelő tiszt segítségét. Ha az érdekelt ezt követően sem teljesíti a követelményeket, akkor a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetében összetett terhelés-élettani vizsgálatnak vetik alá. Ha ezen a vizsgálaton sem felel meg, és ennek nincs egészségügyi oka, akkor a katona szolgálati jogviszonya a törvény erejénél fogva megszűnik. A fizikai követelményeknek való megfelelés minden katonának saját felelőssége, de a felkészüléshez segítséget kaphat a katonai szervezeteknél lévő testnevelő tisztektől, illetve a katonai szervezetek bázisán működő honvéd sportegyesületektől. A HM tájékoztatója szerint nemcsak a katonák fizikai állóképességét, hanem egészségi állapotát is rendszeresen felmérik. Az éves szűrővizsgálati eredmények alapján pedig az állomány egészségi állapotáról minden évben 30-40 oldalas részletes elemző és értékelő tanulmány készül a vezérkar számára. Ebből kiderül például, hogy a teljes magyar lakossághoz képest a katonák körében feleannyi a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, míg a magas vérnyomásban szenvedőké csupán a negyede. Továbbá a katonák közül csak feleannyian fogyasztanak rendszeresen gyógyszert, mint a teljes lakosság körében. A honvédség a legtöbb egészségmagatartási mutatóban jobb adatokkal rendelkezik - írta a HM, hozzátéve: ha a teljes lakosság adatait összevetjük a honvédség adataival, akkor látható, hogy a katonák egészségesebb életet élnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.