„Jelöltháború” a hódmezővásárhelyi katonák közreműködésével + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

hadgyakorlat_hodmezovasarhely_012

Altiszt- és tisztjelöltek is részt vettek azon a harcászati gyakorlaton, amelyet május elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében tartottak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi Karának harmad- és negyedéves lövész honvéd tisztjelöltjeinek harcászati, gyakorlati kiképzése a 62. Lövészzászlóalj bázisán folyik. A mostani felkészítésen húsz hallgató vett részt.

A gyakorlat érdekességét az adta, hogy a tisztjelöltek mellett az Altiszti Akadémia (MH AA) őrmesteri tanfolyamának hallgatói is részt vettek a feladatban, a hadműveleti- és kiképzési beosztott zászlósi tanfolyam résztvevői pedig megnézték, majd kielemezték az egyes harcászati mozzanatokat.

Az előljáró elgondolása az volt, hogy a MH AA négy altisztjelöltje és az őket kiszolgáló lövészszakasz egy védelmi támpontot épített ki, amelyet az NKE hallgatóinak és az ő irányításuk alá rendelt két lövészszakasznak kellett menetből indított támadással elfoglalniuk. A harcászati kiképzést még életszerűbbé tette a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata. Egy sikeres támadáshoz legalább háromszoros-négyszeres túlerő szükséges, amit ebben a helyzetben úgy értek el, hogy a MILES rendszer képességeit kihasználva a támadókat „újra lehetett éleszteni”, a védőket pedig nem. A tisztjelölteknek egyébként már nem volt teljesen ismeretlen a terep, hiszen ebben az évben immáron harmadszor jártak a hódmezővásárhelyi helyőrségi gyakorlótéren.

hadgyakorlat_hodmezovasarhely_016

A feladat sikeressége érdekében a gyakorlást most is a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj egyik százada segítette. A hallgatók látták el a különböző parancsnoki beosztásokhoz tartozó feladatköröket, de mellettük segítőként az alegység tényleges parancsnoki állománya is aktívan részt vett a kiképzésen.
A gyakorlás egyik fő célkitűzése az volt, hogy a leendő altiszti és tiszti állomány megtanuljon együttműködni és együtt dolgozni – tudtuk meg Vukics Ferenc alezredestől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harcászat tantárgy oktatójától, aki a gyakorlat vezetőjeként még elmondta: „A mostani harmadévesek szakmailag megpróbálják a lehető legtöbb tudást elsajátítani és a megfelelően előkészített gyakorlás meghozza az eredményét.”

no images were found

Előző sztori

Magyar-szerb nyugdíjtanácsadó nap kedden Szegeden

Következő sztori

Mezei: Pastor új mentalitást hozott a csapatba