Bulvár

„Jelöltháború” a hódmezővásárhelyi katonák közreműködésével + FOTÓK

„Jelöltháború” a hódmezővásárhelyi katonák közreműködésével + FOTÓK

2014. május 19., hétfő
„Jelöltháború” a hódmezővásárhelyi katonák közreműködésével + FOTÓK
hadgyakorlat_hodmezovasarhely_012

Altiszt- és tisztjelöltek is részt vettek azon a harcászati gyakorlaton, amelyet május elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében tartottak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi Karának harmad- és negyedéves lövész honvéd tisztjelöltjeinek harcászati, gyakorlati kiképzése a 62. Lövészzászlóalj bázisán folyik. A mostani felkészítésen húsz hallgató vett részt. A gyakorlat érdekességét az adta, hogy a tisztjelöltek mellett az Altiszti Akadémia (MH AA) őrmesteri tanfolyamának hallgatói is részt vettek a feladatban, a hadműveleti- és kiképzési beosztott zászlósi tanfolyam résztvevői pedig megnézték, majd kielemezték az egyes harcászati mozzanatokat. Az előljáró elgondolása az volt, hogy a MH AA négy altisztjelöltje és az őket kiszolgáló lövészszakasz egy védelmi támpontot épített ki, amelyet az NKE hallgatóinak és az ő irányításuk alá rendelt két lövészszakasznak kellett menetből indított támadással elfoglalniuk. A harcászati kiképzést még életszerűbbé tette a MILES (Multiple Integrated Laser Engagement System) lézeres szimulációs rendszer használata. Egy sikeres támadáshoz legalább háromszoros-négyszeres túlerő szükséges, amit ebben a helyzetben úgy értek el, hogy a MILES rendszer képességeit kihasználva a támadókat „újra lehetett éleszteni”, a védőket pedig nem. A tisztjelölteknek egyébként már nem volt teljesen ismeretlen a terep, hiszen ebben az évben immáron harmadszor jártak a hódmezővásárhelyi helyőrségi gyakorlótéren.

hadgyakorlat_hodmezovasarhely_016

A feladat sikeressége érdekében a gyakorlást most is a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj egyik százada segítette. A hallgatók látták el a különböző parancsnoki beosztásokhoz tartozó feladatköröket, de mellettük segítőként az alegység tényleges parancsnoki állománya is aktívan részt vett a kiképzésen. A gyakorlás egyik fő célkitűzése az volt, hogy a leendő altiszti és tiszti állomány megtanuljon együttműködni és együtt dolgozni - tudtuk meg

Vukics Ferenc

alezredestől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harcászat tantárgy oktatójától, aki a gyakorlat vezetőjeként még elmondta: „A mostani harmadévesek szakmailag megpróbálják a lehető legtöbb tudást elsajátítani és a megfelelően előkészített gyakorlás meghozza az eredményét.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.