Közélet

Fúrják a termálkört az újszegedi Herman-kollégium mellett + FOTÓK

Fúrják a termálkört az újszegedi Herman-kollégium mellett + FOTÓK

2014. május 9., péntek
Fúrják a termálkört az újszegedi Herman-kollégium mellett + FOTÓK
termalkor_2_021_ia

Folytatódik a geotermikus fűtőrendszer kiépítése Újszegeden: a Kisstadionból eltűnt a kútfúró monstrum, amely most az SZTE Herman Ottó Kollégium mellett bukkant fel.

Amint arról már beszámoltunk, a három újszegedi geotermikus kút közül

a Kisstadionban volt az első

, ahol már elvégezték a fúrást. A másik kettőt az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar területén, illetve a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumok között alakítják ki. Az előbbi helyszínen már megtörténtek az előkészületek: a komplexum hátsó parkolójába fogják telepíteni a hatalmas kútfúró berendezést, amely majd nyáron, a szorgalmi és a vizsgaidőszakot követően kezdi meg a munkát, s ehhez ki kellett bontani a kerítés egy részét a Bérkert utca felől - erről lehet ugyanis majd a kútfúró-berendezés alkatrészeit a helyükre szállítani. Ezen a hátsó, a kazánház mögötti részen már áll is egy csőcsonk, előjeleként a hatalmas munkagép installálásának. Emellett egy vízelvezető cső lefektetése is megtörtént.

termalkor_2_009_ia

A Szegedi Tudományegyetem Herman Ottó Kollégiuma mellett azonban drasztikusan megváltozott a táj. Márciusban még itt is csak egy csőcsonk emelkedett ki a földből, mostanra azonban áttelepült a kisstadionbeli gépszörny, amely körül már áll a zajvédő fal, így hamarosan megkezdődhet a fúrás. A területen található két egyetemi koleszt - a Herman mellett a Móra Ferenc Szakkollégiumot is - egyébként már rá is csatlakoztatták a még nem üzemelő hálózatra. A szegedi egyetemi és klinikai negyedbeli, azaz belvárosi rendszer mellett ez az újszegedi a második, kisebb beruházás, amelynek keretében egy termelő- és két visszasajtolókút épül az említett területeken, 12 intézményi hőközpontot – a városi sportcsarnokét, az uszodáét, az újszegedi gyermekkorházét, a MÁV Rendelőét, az SZTE újszegedi épületeit, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, a Csonka szakközépiskolát, a Herman Ottó Kollégiumot, a Móra Ferenc Szakkollégiumot és a Madzsar József Kollégiumot – magába foglalva, amelyeket 3100 méternyi vezeték köt össze.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.