/

Fúrják a termálkört az újszegedi Herman-kollégium mellett + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

termalkor_2_021_ia

Folytatódik a geotermikus fűtőrendszer kiépítése Újszegeden: a Kisstadionból eltűnt a kútfúró monstrum, amely most az SZTE Herman Ottó Kollégium mellett bukkant fel.

Amint arról már beszámoltunk, a három újszegedi geotermikus kút közül a Kisstadionban volt az első, ahol már elvégezték a fúrást. A másik kettőt az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar területén, illetve a Herman Ottó és a Móra Ferenc Kollégiumok között alakítják ki. Az előbbi helyszínen már megtörténtek az előkészületek: a komplexum hátsó parkolójába fogják telepíteni a hatalmas kútfúró berendezést, amely majd nyáron, a szorgalmi és a vizsgaidőszakot követően kezdi meg a munkát, s ehhez ki kellett bontani a kerítés egy részét a Bérkert utca felől – erről lehet ugyanis majd a kútfúró-berendezés alkatrészeit a helyükre szállítani. Ezen a hátsó, a kazánház mögötti részen már áll is egy csőcsonk, előjeleként a hatalmas munkagép installálásának. Emellett egy vízelvezető cső lefektetése is megtörtént.

termalkor_2_009_ia

A Szegedi Tudományegyetem Herman Ottó Kollégiuma mellett azonban drasztikusan megváltozott a táj. Márciusban még itt is csak egy csőcsonk emelkedett ki a földből, mostanra azonban áttelepült a kisstadionbeli gépszörny, amely körül már áll a zajvédő fal, így hamarosan megkezdődhet a fúrás. A területen található két egyetemi koleszt – a Herman mellett a Móra Ferenc Szakkollégiumot is – egyébként már rá is csatlakoztatták a még nem üzemelő hálózatra.

A szegedi egyetemi és klinikai negyedbeli, azaz belvárosi rendszer mellett ez az újszegedi a második, kisebb beruházás, amelynek keretében egy termelő- és két visszasajtolókút épül az említett területeken, 12 intézményi hőközpontot – a városi sportcsarnokét, az uszodáét, az újszegedi gyermekkorházét, a MÁV Rendelőét, az SZTE újszegedi épületeit, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontját, az ÁNTSZ épületét, a Csonka szakközépiskolát, a Herman Ottó Kollégiumot, a Móra Ferenc Szakkollégiumot és a Madzsar József Kollégiumot – magába foglalva, amelyeket 3100 méternyi vezeték köt össze.

no images were found

Előző sztori

Melyik kapus lesz a tippbajnok? – 26. forduló

Következő sztori

Labdarúgás: a bajnokot fogadják a bajnokaspiráns újszegediek