Elemzők: továbbra sincs kihívója a Fidesznek

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elemzők szerint a vasárnapi EP-választás megmutatta, hogy a Fidesznek továbbra sincs komoly kihívója, a baloldalra pedig újabb belső küzdelmek várnak. A szakértők kiemelték azt is, hogy a Jobbik ugyan a második legtöbb támogatást kapta, szavazóinak száma arányaiban mégis sokkal nagyobb mértékben csökkent az országgyűlési választásokéhoz képest, mint a többi parlamenti erőé.

László Róbert, a Political Capital (PC) választási szakértője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, a vasárnapi választás ismét megmutatta, hogy Fidesznek továbbra sincs kihívója. Azzal, hogy a Fidesz 50 százalék feletti eredményt ért el, hivatkozhat arra, hogy a választók többségének támogatását bírja – fejtette ki, hozzátéve: az alacsony részvétel miatt természetesen megkérdőjelezhető lesz ez az interpretáció, de a Fidesz egész Európában a legnagyobb arányú szavazattöbbséget szerezte, ami jelentős fegyvertény Budapesten és Brüsszelben egyaránt.

A PC munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a Fidesz áprilisi országgyűlési választási táborának 55 százalékát, a baloldali pártok sajátjaiknak 50 százalékát, az LMP pedig 43 százalékát tudta urnák elé hívni, addig a Jobbik jóval gyengébben teljesített, hiszen parlamenti szavazóinak alig egyharmadát tudta mozgósítani. A Jobbik eredménye tehát csak első ránézésre nagy siker: az MSZP-t valóban magabiztosan megelőzte, de a baloldali szavazók még mindig jóval többen vannak – fogalmazott László Róbert, aki szerint a Jobbik csak akkor tudja megszerezni a kormánypárt kihívójának szerepét, ha a baloldal a következő időszakban felőrli magát.

László Róbert közölte, hétfőtől a baloldalon óhatatlanul beindul a küzdelem a vezető pozícióért, és eközben Gyurcsány Ferenc akár új erőre is kaphat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nagyban nehezíti majd a baloldal önkormányzati választásra felkészülését, hiszen ott csak együttműködve van esélyük labdába rúgni. Különösen a fővárosban indulhat átrendeződés, ahol az MSZP, úgy néz ki, a negyedik helyre szorult, a fej-fej mellett teljesítő DK és Együtt-PM mögött – hívta fel a figyelmet a PC elemzője, aláhúzva egyúttal, hogy Budapesten a három baloldali formáció még mindig gyengébbnek tűnik, mint a Fidesz, így egyáltalán nem biztos, hogy egy közös főpolgármester-jelölt legyőzi majd Tarlós István jelenlegi városvezetőt. Az LMP-vel együtt viszont már erősebb az ellenzék a kormányoldalnál – fűzte hozzá László Róbert. Az európai parlamenti (EP-) választás előtt érezhetően túlbecsülték a szocialista párt támogatottságát – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője vasárnap este az M1 választási műsorában.

Úgy vélte: azt, hogy többet vártak az MSZP-től, az is jelzi, még Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője is arról beszélt korábban, a szavazók nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy ő már nem az MSZP-ben van, de a mostani állás szerint nem volt igaza. Az LMP-vel kapcsolatban azt mondta: a pártnak nagyon kevés törzsszavazója van, és viszonylag nagy az a tábora, amely csak “jobb híján” támogatja őket.
“A baloldal válsága kedvezett az LMP-nek például áprilisban, de most úgy látszik, hogy a szocialista pártból kiábrándult szavazók más irányba mentek” – fűzte hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel úgy vélte, hogy ezzel szemben a Fidesznek hatalmas törzsszavazó gárdája van, ami abból is látszik, hogy egy ilyen alacsony részvétel mellett is jobb eredményt tudott felmutatni, mint áprilisban. Az elemző az EP-választással kapcsolatban azt mondta: a voksoláson való alacsony részvétel azt jelzi, hogy az “európai elit ellen szavaztak a választók”. A baloldali pártok között pozícióharc kezdődik azért, hogy ki szervezze meg “az új baloldalt” – mondták elemzők az európai parlamenti (EP-) választás eredményeit elemezve a HírTV választási műsorában vasárnap éjjel.

G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója a műsorban azt mondta, sem a bal-, sem a jobboldalon nincs a Fidesznek kormányzóképes kihívója, a baloldali pártok egyformán gyengék, most kezdődik el a vezető pozícióért a harc; az MSZP előnye minimális a Demokratikus Koalícióval szemben. Hozzátette: csak akkor van esélyük a jobboldallal szemben, ha eldől az elsőségért folytatott küzdelem. Ez most kezdődik el, és nem lesz rövid – fűzte hozzá.

Boros Tamás, a Policy Solutions igazgatója azt mondta, bár a Jobbik lett a második, ezt nehéz lesz győzelemként kommunikálni, mert kevesebb szavazatot kaptak, mint az áprilisi országgyűlési és az 5 évvel ezelőtti európai parlamenti választásokon. Az MSZP szintén nem második, mert ők is rontottak, így “nincs második helyezett” – fogalmazott a politikai elemző.

Előző sztori

Az új kormányszerkezetről dönthet a parlament

Következő sztori

Egymilliárdos veszteséget könyvelt el 2012-ben a Pick Szeged Zrt.