Közélet

Elemzők: továbbra sincs kihívója a Fidesznek

Elemzők: továbbra sincs kihívója a Fidesznek

2014. május 26., hétfő
Elemzők: továbbra sincs kihívója a Fidesznek

Elemzők szerint a vasárnapi EP-választás megmutatta, hogy a Fidesznek továbbra sincs komoly kihívója, a baloldalra pedig újabb belső küzdelmek várnak. A szakértők kiemelték azt is, hogy a Jobbik ugyan a második legtöbb támogatást kapta, szavazóinak száma arányaiban mégis sokkal nagyobb mértékben csökkent az országgyűlési választásokéhoz képest, mint a többi parlamenti erőé.

László Róbert

, a Political Capital (PC) választási szakértője az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, a vasárnapi választás ismét megmutatta, hogy Fidesznek továbbra sincs kihívója. Azzal, hogy a Fidesz 50 százalék feletti eredményt ért el, hivatkozhat arra, hogy a választók többségének támogatását bírja - fejtette ki, hozzátéve: az alacsony részvétel miatt természetesen megkérdőjelezhető lesz ez az interpretáció, de a Fidesz egész Európában a legnagyobb arányú szavazattöbbséget szerezte, ami jelentős fegyvertény Budapesten és Brüsszelben egyaránt. A PC munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy míg a Fidesz áprilisi országgyűlési választási táborának 55 százalékát, a baloldali pártok sajátjaiknak 50 százalékát, az LMP pedig 43 százalékát tudta urnák elé hívni, addig a Jobbik jóval gyengébben teljesített, hiszen parlamenti szavazóinak alig egyharmadát tudta mozgósítani. A Jobbik eredménye tehát csak első ránézésre nagy siker: az MSZP-t valóban magabiztosan megelőzte, de a baloldali szavazók még mindig jóval többen vannak - fogalmazott László Róbert, aki szerint a Jobbik csak akkor tudja megszerezni a kormánypárt kihívójának szerepét, ha a baloldal a következő időszakban felőrli magát. László Róbert közölte, hétfőtől a baloldalon óhatatlanul beindul a küzdelem a vezető pozícióért, és eközben

Gyurcsány Ferenc

akár új erőre is kaphat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez nagyban nehezíti majd a baloldal önkormányzati választásra felkészülését, hiszen ott csak együttműködve van esélyük labdába rúgni. Különösen a fővárosban indulhat átrendeződés, ahol az MSZP, úgy néz ki, a negyedik helyre szorult, a fej-fej mellett teljesítő DK és Együtt-PM mögött - hívta fel a figyelmet a PC elemzője, aláhúzva egyúttal, hogy Budapesten a három baloldali formáció még mindig gyengébbnek tűnik, mint a Fidesz, így egyáltalán nem biztos, hogy egy közös főpolgármester-jelölt legyőzi majd Tarlós István jelenlegi városvezetőt. Az LMP-vel együtt viszont már erősebb az ellenzék a kormányoldalnál - fűzte hozzá László Róbert. Az európai parlamenti (EP-) választás előtt érezhetően túlbecsülték a szocialista párt támogatottságát - mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője vasárnap este az M1 választási műsorában. Úgy vélte: azt, hogy többet vártak az MSZP-től, az is jelzi, még Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője is arról beszélt korábban, a szavazók nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy ő már nem az MSZP-ben van, de a mostani állás szerint nem volt igaza. Az LMP-vel kapcsolatban azt mondta: a pártnak nagyon kevés törzsszavazója van, és viszonylag nagy az a tábora, amely csak "jobb híján" támogatja őket. "A baloldal válsága kedvezett az LMP-nek például áprilisban, de most úgy látszik, hogy a szocialista pártból kiábrándult szavazók más irányba mentek" - fűzte hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel

úgy vélte, hogy ezzel szemben a Fidesznek hatalmas törzsszavazó gárdája van, ami abból is látszik, hogy egy ilyen alacsony részvétel mellett is jobb eredményt tudott felmutatni, mint áprilisban. Az elemző az EP-választással kapcsolatban azt mondta: a voksoláson való alacsony részvétel azt jelzi, hogy az "európai elit ellen szavaztak a választók". A baloldali pártok között pozícióharc kezdődik azért, hogy ki szervezze meg "az új baloldalt" - mondták elemzők az európai parlamenti (EP-) választás eredményeit elemezve a HírTV választási műsorában vasárnap éjjel.

G. Fodor Gábor

, a Századvég stratégiai igazgatója a műsorban azt mondta, sem a bal-, sem a jobboldalon nincs a Fidesznek kormányzóképes kihívója, a baloldali pártok egyformán gyengék, most kezdődik el a vezető pozícióért a harc; az MSZP előnye minimális a Demokratikus Koalícióval szemben. Hozzátette: csak akkor van esélyük a jobboldallal szemben, ha eldől az elsőségért folytatott küzdelem. Ez most kezdődik el, és nem lesz rövid - fűzte hozzá.

Boros Tamás

, a Policy Solutions igazgatója azt mondta, bár a Jobbik lett a második, ezt nehéz lesz győzelemként kommunikálni, mert kevesebb szavazatot kaptak, mint az áprilisi országgyűlési és az 5 évvel ezelőtti európai parlamenti választásokon. Az MSZP szintén nem második, mert ők is rontottak, így "nincs második helyezett" - fogalmazott a politikai elemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.