Közélet

Az újszegedi udvarokban is rajzanak a méhek + FOTÓK

Az újszegedi udvarokban is rajzanak a méhek + FOTÓK

2014. május 27., kedd
Az újszegedi udvarokban is rajzanak a méhek + FOTÓK
mehek05_gs

Az enyhe tavaszi idő miatt a méhrajzás is korábban kezdődött idén, Újszegeden a Hargitai utca egyik társasházának kertjébe vették be magukat a rovarok. A fák ágai mellett padlások, kémények is búvóhelyül szolgálhatnak egy-egy családnak - ha rábukkanunk, szakember segítségét kérjük a "kilakoltatáshoz"!

Több ezer méhből álló raj okozott riadalmat Újszegeden, a Hargitai utca egyik társasházának kertjében. A rovarok a kertben álló fa egyik ágán gyűltek össze, a lakók egy szakember segítségét vették igénybe az eltávolításához, aki kíméletesen, az ágat lenyesve szállította el a hívatlan vendégeket. A hazánkban őshonos krajnai faj nem csak az újszegedi lakóknak döngicsél, a Szepesi Méhészet szakemberét hetente több alkalommal is riasztják hasonló eset miatt. "Enyhe volt idén a tavasz, ami miatt a szokottnál egy kicsit hamarabb kezdődött meg a méhrajzás. Általában pünkösd környéke a vándorlás időszaka, most előbb keltek útra" - mondta el

Szepesi Ferenc

. A méhész számára ez még a könnyebb munkák közé tartozott, hisz a rovarok jól megközelíthető helyen voltak, de elmondása szerint az sem ritka, hogy kisebb zugokban, kéményekben húzzák meg magukat. Ilyen esetben füsttel tudja őket távozásra bírni, elpusztításuk csak a legvégső esetben jöhet szóba, hisz a természetben betöltött helyük felbecsülhetetlen. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere is több helyre kivonult a napokban: Szegeden, a Délceg utcai buszvégállomás fái között egy ötvenezer méhből álló méhraj okozott pánikot, illetve Kiskundorozsmán, a Kond utca egyik családi házának kertjébe is bevették magukat az állatok. A kirajzott méhek alapvetően nem veszélyesek, de gyakran előfordulnak méhek által okozott csípések, tömeges támadások. Ha hozzá nem értő lát duruzsoló méhrajt, semmiképpen se próbálkozzon a rovarok bolygatásával, az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere a +36-20-360-98-46-os segélykérő számon, illetve a www.ebangyal.hu címen érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.