Kultúra

Túlvilági és történelmi utazás – egyiptomi sírkamrák titka tárult fel a Kass Galériában + FOTÓK

Túlvilági és történelmi utazás – egyiptomi sírkamrák titka tárult fel a Kass Galériában + FOTÓK

2014. április 11., péntek
Túlvilági és történelmi utazás – egyiptomi sírkamrák titka tárult fel a Kass Galériában + FOTÓK
egyiptomi_sirkamrak15_gs

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja.

A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével. „A múzeum fennállásának eddigi legnagyobb kiállítását szerveztük meg, amely nem jöhetett volna létre a Szépművészeti Múzeum támogatása nélkül. A jövőben is olyan tárlatokkal készülünk, amelyek nemcsak a szegedieknek, de az ide látogató turistáknak is olyan élményt jelentenek majd, hogy emiatt ajánlják majd a város meglátogatását másoknak is” – fogalmazott a Kass Galéria előtt tartott megnyitón

Fogas Ottó

múzeumigazgató. Hozzátette, céljuk az is, hogy a Kass Galériára ismét ráirányítsák a figyelmet.

Solymos László

alpolgármester a fáklyás megnyitón

Hérodoszt

idézte, aki Egyiptomot a Nílus ajándékának nevezte, s úgy fogalmazott, hogy a most megnyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum ajándéka a szegedieknek. „A halált követően az arra érdemes üdvözültek emberfeletti tulajdonságokkal és hatalommal felruházott lényekké váltak, akik többek között az átváltozás képességével is rendelkeztek, így akár egyes istenek alakjában is meg tudtak jelenni” – erről már

Liptay Éva

, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének a vezetője beszélt. A szakember emlékeztetett, bármennyire is művészien kidolgozottak az ókori egyiptomi sírkamrákból előkerült tárgyak, ezeknek a célja alapvetően az volt, hogy a halál utáni újjászületést segítsék. Ezért az akkori művészek nem azt ábrázolták, amit láttak, hanem egy láthatatlan világot tártak fel szimbolikájukkal. A sírok egyfajta mikrovilágok, amelyek a túlvilág jelképes másaként vették körül az isteni lénnyé vált alakokat.

egyiptomi_sirkamrak19_gs

A galériában

Kass János

ókori témájú grafikái, illusztrációi kötik össze az egyiptomi fáraók világát és a 20. századot.

Feledy Balázs

művészeti író ennek e két korszaknak az egyedi találkozásáról beszélt, hiszen a régészet és a képzőművészet kapcsolódik össze ezúttal Szegeden. Méltatta Kass munkásságát, kiemelve, hogy azon kevés művészek közé tartozik, aki több területen, így a grafika mellett a fotó és az írás területén is otthonosan mozgott, s kiemelkedő alkotásokat hozott létre. A fáraók Egyiptomának második helyszíne a Fekete Ház lesz, ahol május 9-én nyílik kiállítás, míg a Móra Ferenc Múzeumban június 21-étől várják a látogatókat. Mindhárom tárlat december 16-áig tekinthető meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.