Írjon nekünk

Kultúra

Túlvilági és történelmi utazás – egyiptomi sírkamrák titka tárult fel a Kass Galériában + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

egyiptomi_sirkamrak15_gs

Az ókor és a huszadik század találkozik a Kass Galériában nyílt tárlaton, ahol egyiptomi sírkamrába léphet be a látogató, és Kass János grafikáit is megcsodálhatja.

A fáraók Egyiptoma címűt tárlaton az ókori egyiptomiak túlvilágát ismerhetik meg az érdeklődők, egy több mint 2000 éves férfi szarkofág és mintegy 70 műtárgy segítségével. „A múzeum fennállásának eddigi legnagyobb kiállítását szerveztük meg, amely nem jöhetett volna létre a Szépművészeti Múzeum támogatása nélkül. A jövőben is olyan tárlatokkal készülünk, amelyek nemcsak a szegedieknek, de az ide látogató turistáknak is olyan élményt jelentenek majd, hogy emiatt ajánlják majd a város meglátogatását másoknak is” – fogalmazott a Kass Galéria előtt tartott megnyitón Fogas Ottó múzeumigazgató. Hozzátette, céljuk az is, hogy a Kass Galériára ismét ráirányítsák a figyelmet. Solymos László alpolgármester a fáklyás megnyitón Hérodoszt idézte, aki Egyiptomot a Nílus ajándékának nevezte, s úgy fogalmazott, hogy a most megnyílt kiállítás a Móra Ferenc Múzeum ajándéka a szegedieknek.

„A halált követően az arra érdemes üdvözültek emberfeletti tulajdonságokkal és hatalommal felruházott lényekké váltak, akik többek között az átváltozás képességével is rendelkeztek, így akár egyes istenek alakjában is meg tudtak jelenni” – erről már Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének a vezetője beszélt. A szakember emlékeztetett, bármennyire is művészien kidolgozottak az ókori egyiptomi sírkamrákból előkerült tárgyak, ezeknek a célja alapvetően az volt, hogy a halál utáni újjászületést segítsék. Ezért az akkori művészek nem azt ábrázolták, amit láttak, hanem egy láthatatlan világot tártak fel szimbolikájukkal. A sírok egyfajta mikrovilágok, amelyek a túlvilág jelképes másaként vették körül az isteni lénnyé vált alakokat.

egyiptomi_sirkamrak19_gs

A galériában Kass János ókori témájú grafikái, illusztrációi kötik össze az egyiptomi fáraók világát és a 20. századot. Feledy Balázs művészeti író ennek e két korszaknak az egyedi találkozásáról beszélt, hiszen a régészet és a képzőművészet kapcsolódik össze ezúttal Szegeden. Méltatta Kass munkásságát, kiemelve, hogy azon kevés művészek közé tartozik, aki több területen, így a grafika mellett a fotó és az írás területén is otthonosan mozgott, s kiemelkedő alkotásokat hozott létre.

A fáraók Egyiptomának második helyszíne a Fekete Ház lesz, ahol május 9-én nyílik kiállítás, míg a Móra Ferenc Múzeumban június 21-étől várják a látogatókat. Mindhárom tárlat december 16-áig tekinthető meg.

Kultúra

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szervezők bíznak benne, hogy az Újszegedi Szabadtéri Színpadon megtarthatók a produkciók.

Tovább olvasom

Hírzóna

Létszámleépítés lehet a vásárhelyi kulturális szférában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Összevonják a könyvtárat és a művelődési központot.

Tovább olvasom

Kultúra

A végéhez közelít a Móra Ferenc Múzeum nagyszabású felújítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A főépületét érintő külső munkálatok nagy része már befejeződött.

Tovább olvasom

Aktuál