Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a közoktatásban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdõdik a közoktatásban

Köznevelés az iskolában címmel indít tízmilliárd forintos fejlesztési programot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).

A projekt az új fenntartói rendszer előnyeinek kiaknázására, az állami fenntartású intézmények fejlesztésére, a hatékony, a gyerekeknek egyenlő hozzáférést biztosító intézményrendszer kiépítésére fókuszál – mondta Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke miskolci sajtótájékoztatóján szerdán.

Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és az állam támogatásával kezdődő kiemelt projekt elsődleges célja a szervezeti fejlesztés, a hatékony intézményi működés feltételeinek megteremtése, a legjobb nevelési-oktatási példák és módszerek elterjesztése és támogatása, a legnehezebb helyzetben lévő általános iskolák támogatása, komplex információs rendszer kialakítása – közölte. Hozzátette: az állami intézményfenntartás rendszerében kiemelt fontosságú a köznevelés átfogó megújítása, fejlesztése, és fontos, hogy a pedagógusok támogatása, megbecsülése révén is a gyerekek versenyképes tudáshoz jussanak.

Marekné Pintér Aranka

Az oktatási intézmények fejlesztéséről szólva Marekné Pintér Aranka kiemelte, hogy a legnehezebb helyzetben lévő mintegy másfélszáz általános iskolát támogatják, csaknem hárommilliárd forintból, főleg azért, hogy az újszerű oktatási-nevelési módszerekkel segítsék a napi pedagógiai munkát. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évben az alapvető feladat az oktatási intézmények működőképességének biztosítása volt, és “mindenféle pesszimista jóslat ellenére” nem dőlt össze a közoktatás rendszere az intézmények állami fenntartásba vételével. Most a működés konszolidációja és a fejlesztés következik – tette hozzá.

A fejlesztés Borsod-Abaúj-Zemplénben indul el, ahol a legnagyobb tankerület van és a legtöbb hátrányos helyzetű gyerek él. A megye négy tankerületének 23 településén, 26 intézményben 400 millió forintból kezdődnek fejlesztések.

A Köznevelés az iskolában projekt a tervek szerint 2015. szeptember végére fejeződik be.

Előző sztori

A negyedik legmelegebb március volt az idei a feljegyzések kezdete óta

Default thumbnail
Következő sztori

Rogán: öt parlamenti alelnök, tíz jegyző lesz

Legutóbbi hasonló cikkek