Közélet

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a közoktatásban

Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a közoktatásban

2014. április 23., szerda
Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdődik a közoktatásban
Tízmilliárd forintos fejlesztés kezdõdik a közoktatásban

Köznevelés az iskolában címmel indít tízmilliárd forintos fejlesztési programot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).

A projekt az új fenntartói rendszer előnyeinek kiaknázására, az állami fenntartású intézmények fejlesztésére, a hatékony, a gyerekeknek egyenlő hozzáférést biztosító intézményrendszer kiépítésére fókuszál - mondta Marekné Pintér Aranka, a Klik elnöke miskolci sajtótájékoztatóján szerdán. Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és az állam támogatásával kezdődő kiemelt projekt elsődleges célja a szervezeti fejlesztés, a hatékony intézményi működés feltételeinek megteremtése, a legjobb nevelési-oktatási példák és módszerek elterjesztése és támogatása, a legnehezebb helyzetben lévő általános iskolák támogatása, komplex információs rendszer kialakítása - közölte. Hozzátette: az állami intézményfenntartás rendszerében kiemelt fontosságú a köznevelés átfogó megújítása, fejlesztése, és fontos, hogy a pedagógusok támogatása, megbecsülése révén is a gyerekek versenyképes tudáshoz jussanak.

Marekné Pintér Aranka

Az oktatási intézmények fejlesztéséről szólva Marekné Pintér Aranka kiemelte, hogy a legnehezebb helyzetben lévő mintegy másfélszáz általános iskolát támogatják, csaknem hárommilliárd forintból, főleg azért, hogy az újszerű oktatási-nevelési módszerekkel segítsék a napi pedagógiai munkát. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évben az alapvető feladat az oktatási intézmények működőképességének biztosítása volt, és "mindenféle pesszimista jóslat ellenére" nem dőlt össze a közoktatás rendszere az intézmények állami fenntartásba vételével. Most a működés konszolidációja és a fejlesztés következik - tette hozzá. A fejlesztés Borsod-Abaúj-Zemplénben indul el, ahol a legnagyobb tankerület van és a legtöbb hátrányos helyzetű gyerek él. A megye négy tankerületének 23 településén, 26 intézményben 400 millió forintból kezdődnek fejlesztések. A Köznevelés az iskolában projekt a tervek szerint 2015. szeptember végére fejeződik be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.