Írjon nekünk

Kultúra

Szakértői nyílt nap a Mórában – felbecsültethetjük értékeinket + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

muzeum_festmeny_natyi_robert04_gs

Nem tudja, hogy a tulajdonában lévő festmény vajon többet ér-e a kereténél? Vigye el a Móra-múzeum szakértői nyílt napjára, ahol képek és egyéb műalkotások értékbecslését végzik havonta egy alkalommal.

„A festmény hátulján van egy szignó, ami alapján be lehet azonosítani. Azért hoztam el, mert itt a múzeumban egy szakértő is megvizsgálja, és talán többet megtudhatunk erről a múlt század eleji képről. Hagyatékról van szó, de az sajnos nem ismert, hogy milyen körülmények között került a családunkhoz” – tudtuk meg Darabos Lászlótól, akinek a festményét Nátyi Róbert művészettörténész vizsgálta meg az első szakértői nyílt napon.

A nyílt napot a lakossági igények hívták életre, hiszen minden múzeumhoz érkeznek megkeresések különböző műalkotások értékének felbecslésével kapcsolatban. „Évtizedes gyakorlat, hogy behoznak tárgyakat, mert sokan nem tudják, hogy például a családi ereklyék, a hagyatékokból előkerülő festmények milyen értékűek, esetenként az sem ismert, hogy ki készítette azokat” – közölte a szakember. Nátyi Róbert azt tapasztalja, hogy a múzeumok irányába a legnagyobb a bizalom ezen a területen, ez hívta életre a szakértői nyílt napokat.

A festmények felmérését és értékbecslését nevezte az egyik legnehezebbnek ezen a területen, hiszen egyedi alkotásokról van szó, míg például egy pénzérme kapcsán támpontot nyújthat annak kora, az állapota, illetve hogy megjelent-e korábban aukción. Ugyanez igaz a régi képeslapokra, a bélyegekre és iparművészeti alkotásokra egyaránt. „A festmény azonban teljesen egyedi, még egy festő életművében belül is hatalmas ingadozások lehetnek értékben, szakmai kvalitásban és művészi értékében is, ami meghatározza a műtárgy kereskedelmi értékét. De ez is egyfajta kereslet-kínálati piac, ami befolyásolja az árat” – részletezte Nátyi Róbert. Először az alkotót próbálják beazonosítani, majd azt vizsgálják, vajon eredeti-e a kép. Ezt követően az életművön belül helyezik el a festményt, majd jöhet az értékbecslés. A művészettörténész arra számít, hogy a szakértői napok során különleges kincsekre bukkannak majd.

„Szeretnénk egy aukciót is rendezni az ősz folyamán, ezért is érdemes megszondázni, hogy a közönség tulajdonában milyen alkotások vannak. Azt se feledjük, hogy a magángyűjtemények vagy azok egy része idővel múzeumok tulajdonába kerül, ezért is érdekes, hogy a környéken milyen műalkotások vannak magánkézben” – nyilatkozta. A Móra Ferenc Múzeumban minden hónap második szombatján művészettörténész szakember vizsgálja meg a különböző festményeket, melyeket a tulajdonosok 11 és 14 óra között vihetnek be a kultúrpalotába.

Közélet

Megható Presser-feldolgozást készítettek a magyar énekesek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egészségügyi dolgozóknak így köszönik meg hazánk sztárjai a hősiességüket, és persze mindenkit arra kérnek, hogy értük is maradjanak otthon.

Tovább olvasom

Kultúra

Rudolf Péter: Örülni csak akkor lesz okunk, ha újra felmegy a függöny

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tovább olvasom

Kultúra

Rudolf Péter váltja Eszenyi Enikőt a Vígszínház élén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ezt maga Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere jelentette be.

Tovább olvasom

Aktuál