Bulvár

Nyusztokat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

Nyusztokat nevelnek a Szegedi Vadasparkban

2014. április 24., csütörtök
Nyusztokat nevelnek a Szegedi Vadasparkban
20140423_nyuszt_01

A Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontja sokszor fogad menyétféle kisragadozókat, többnyire nyest kölyköket, menyéteket, ritkábban, de szinte éves rendszerességgel vidrákat. Legutóbb a nyest közeli rokonának, a nála ritkább nyusztnak négy, néhány napos kicsinyét fogadta be a Vadaspark.

Április másodikán favágás közben találtak rá a kölykökre, anyjuk feltehetően elmenekült. A Vadaspark Mentőközpontjába került 4 nyuszt - 2 hím és 2 nőstény - csak pár napos lehetett, a szemük sem nyílt még ki. Az ilyen kis állatok nevelése fáradtságos feladat, hiszen kezdetben kettő, majd négy óránként meg kellett őket etetni, pontosabban megitatni macska tejpótlóval, amely a legjobban megfelel az igényeiknek anyatej hiányában. Természetesen, a nap legnagyobb részét ekkor még alvással töltötték, viszont felébredve egyből nyüsszögve kérték a szoptatást. Ahogy fejlődtek, a szemük is kinyílt, egyre kíváncsibbá és játékosabbá váltak, ahogy ezt egy nyusztkölyökhöz illik.

20140423_nyuszt_02

A nyuszt és a nyest két közeli rokon faj, amelyek nem csak külsőleg hasonlóak, hanem viselkedésüket tekintve is. Ahol egy területen élnek, ott a jobban mászó nyuszt inkább a fák magasabb régióiban, míg a nyest alacsonyabb szinteken, illetve a talajon mozog. Az emberi települések terjeszkedésével a nyuszt kevésbé tudott kibékülni, mint a gyakorlatilag házi vadállattá váló nyest. A nyuszt az egyik legügyesebb famászó kisragadozó, amely képességére nagy szüksége van a zsákmány elejtésében, hiszen főként mókusokra és madarakra vadászik. A nyesttől a nyusztot a torokfolt színe alapján lehet leginkább megkülönböztetni, az előbbinek fehér, míg az utóbbinak sárga. Míg a nyest nem, a nyuszt védett állat, eszmei értéke 50 ezer forint. A vadasparki nyusztok szépen cseperednek. A hosszabb távú cél az, hogy visszaadják őket a természetnek, egy számukra megfelelő, háborítatlan erdei élőhelyre visszavadítva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.