Közélet

Még két napig számolhatnak be a kiadók a közzétett politikai hirdetéseikről az ÁSZ-nak

Még két napig számolhatnak be a kiadók a közzétett politikai hirdetéseikről az ÁSZ-nak

2014. április 21., hétfő
Még két napig számolhatnak be a kiadók a közzétett politikai hirdetéseikről az ÁSZ-nak

Még két napjuk van a sajtótermékek kiadóinak, hogy megküldjék az országgyűlési választás kampányában közzétett politikai hirdetésekről szóló beszámolójukat az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

A választási eljárásról szóló törvény szerint a választási kampányban csak azok a sajtótermékek tehettek közzé politikai hirdetést, amelyek előzőleg eljuttatták hirdetési árjegyzéküket az ÁSZ-hoz. Erre a parlamenti választás előtt január 24-ig volt lehetőség, majd a számvevőszék ezeket a jelentéseket honlapján, a www.asz.hu oldalon közzétette. Az ÁSZ-nál összesen 793 sajtótermék (459 nyomtatott és 334 elektronikus) hirdetési árjegyzéke található meg. A jogszabály szerint a politikai hirdetést közzétevő sajtótermékeknek a választást követően 15 napon belül - azaz keddig - tájékoztatniuk kell az ÁSZ-t arról, milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban. A tájékoztatásnak tartalmaznia kell, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mikor és milyen terjedelemben tette közzé. A számvevőszék internetes oldalán, a www.asz.hu-n olvasható, hogy milyen adattartalommal kell kitölteni a tájékoztatókat. A tájékoztatókat a kiadóknak április 22-én 16 óráig kell eljuttatniuk az ÁSZ-hoz elektronikus, postai úton, vagy személyesen, de a számvevőszék az adatok könnyebb feldolgozhatósága, kezelése és összesítése érdekében az elektronikus megküldést javasolja. Az ÁSZ a beérkezett tájékoztatásokat (az árjegyzékekhez hasonlóan) a határidő lejárta és a tájékoztatók feldolgozása után közzéteszi honlapján. Az ÁSZ a sajtótermékek által megküldött adatokat ellenőrzés és változtatás nélkül teszi majd közzé, így azok tartalmáért, jogszabályi előírásoknak való megfelelőségéért nem vállal felelősséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.