Közélet

Kúria: jogsértő volt a politikai reklám közzététele az ATV-ben

Kúria: jogsértő volt a politikai reklám közzététele az ATV-ben

2014. április 8., kedd
Kúria: jogsértő volt a politikai reklám közzététele az ATV-ben

A Kúria kedden közzétett határozata szerint is jogsértő volt, hogy az ATV a Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában - a baloldali összefogás választási gyűlésének élő közvetítése során - összesen 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott, amelyekben a közösen országos listát állító pártokat népszerűsítette.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy magánszemély kifogása alapján a múlt héten megállapította, hogy az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat a baloldali összefogás március 30-i, az Operaház előtt tartott választási gyűlése élő közvetítése során. A kereskedelmi televízió ugyanis csak akkor sugározhatott volna politikai reklámot, ha február 15-ig jelezte volna az NVB-nél, hogy a választási kampányban politikai hirdetést kíván közzétenni. Ezt azonban egyetlen médium sem tette meg. Az NVB a jogsértés megállapításán és az eltiltáson túl egymillió forint bírság megfizetésére is kötelezte az ATV Zrt. médiaszolgáltatót. A beadványozó kifogásában előadta azt is, hogy a politikai reklámokban nem szerepelt az impresszum, azaz egyebek mellett a kiadó, illetve a kiadásért és szerkesztésért felelő neve. Az NVB a beadványozó kérésének megfelelően ezért - az impresszum hiánya miatt - megállapította a jogsértést, és eltiltotta a szpotok készítőit a további jogsértésektől, azaz a politikai reklámok impresszum nélküli terjesztésétől. Az NVB határozata ellen az ATV nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet, ebben elsődlegesen a jogsértés hiányára hivatkozással a kifogás elutasítását, másodlagosan a bírság mellőzését vagy csökkentését kérte. A műsorszolgáltató arra hivatkozott, hogy politikai tájékoztató műsorában választási rendezvényről tudósított helyszíni kapcsolással, a műsort nem szerkesztette, csak közvetítette és nem volt ráhatása, hogy milyen bejátszásokra kerül sor. Arra hivatkozott, hogy azt közvetítette, amit a rendezvényen résztvevők is láttak és a kifogásolt videofelvételeket is közvetítés keretében tette közzé. Vitatta a bírság összegét is, azt eltúlzottnak tartotta. A Kúria kedden közzétett határozatában azonban helybenhagyta az NVB megtámadott döntését. Megállapította, hogy a videofelvételeket nem a műsorszám élőben kapcsolt helyszínén tették közzé, hanem attól függetlenül kerültek a műsorba szerkesztésre és közlésre, a videofelvételek pedig megfeleltek a politikai reklám fogalmának. A Kúria szerint az ATV szerkesztői felelőssége fennáll, vagyis marasztalására jogszerűen került sor. A Kúria indokoltnak tartotta a bírság kiszabását is, annak összegét pedig nem tartotta eltúlzottnak, mivel "a jogsértés folytonosan, összesen tizenegy reklám bejátszásával, a (...) nyilatkozat hiányában, szándékosan került elkövetésre és az országosan sugárzott műsorszám révén nagy nyilvánosság előtt valósult meg".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.