Kosárlabda: parádés játékkal gyűjtötte be a ZTE skalpját a Szedeák + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szedeak_zte21_gsA pontzáporos első negyed után nem hagyta levegőhöz jutni a Zalaegerszeget a Szedeák, amely végül megérdemelten aratott 20 pontos győzelmet, s újabb fontos lépést tett meg az alsóházi középszakasz első két helye felé.

Alaposan bekezdett a Naturtex-SZTE-Szedeák együttese és a ZTE az egymás elleni szerda esti szegedi derbin. A hazaiak Jonathan Levy vezérletével gyártották a pontokat, míg a túloldalról Boston és Safford jeleskedett, utóbbi hárompontosaival nem hagyta meglépni a 7. percben 9 ponttal elhúzó (26-17) szegedieket, s következő minutum végén már 30-29 állt az újszegedi sportcsarnok eredményjelzőjén. Elképesztő pontzuhatagot produkált a két csapat, miközben védekezésben gyakorlatilag semmit nem mutattak a felek – nem véletlenül hasonlította a szegediek defenzíváját egy all-star gálán szereplő csapatéhoz a meccset követően Nikola Lazic, a szegediek mestere. Az adok-kapokból a ZTE jött ki jobban, s 33-36-tal zárták az első tíz percet a felek.

Ha az első negyedben nem védekezett a Szedeák, akkor a másodikban igen! Sorra hibázott távoli dobásaival a vendég alakulat, a támadólepattanók terén sem jeleskedtek, így a feljavuló szegedi védekezés és az eredményes támadások nyomán hamar fordult a kocka, 9-0-s sorozatot produkált a Szeged, a Zalaegerszeg csak a 14. percben tudott betalálni (42-38). A vendégeknél továbbra is sok volt az eladott labda, s bár Safford újfent triplát szerzett, Jerrell Williams kettővel válaszolt, Csorvási Milán pedig ellenállhatatlannak bizonyult a palánk alatt, s a szünet előtti hajrára 10 pont fölé kúszott a differencia. A hazaiak szinte szárnyaltak a vendégek mélyrepülésétől, akik ponterős első negyedük után ínséges másodikat produkáltak, s cseréik sem tudták megújítani védekezésüket és támadójátékukat sem, így a nagyszünetre 57-45-ös szegedi előnnyel vonultak a felek.

S a Szedeák ott folytatta a 15 perc pihenő után, ahol előtte abbahagyta: sorra termelték a pontokat a lelkes hazaiak, míg a vendégektől egy-egy villanásra futotta, mint Plumb triplája a 23. percben, amivel 61-50-re jött fel Raúl Jiménez alakulata. A harcos játék és a fineszes megoldások azonban tovább röpítették a Tisza-partiakat, akik rövidesen átlépték a húsz pontos különbséget is, és a negyed közepén végleg eldöntötték a találkozót. Innentől többet játszatta cseréit Nikola Lazic, aki a 4 személyi hibát gyűjtő, az első félidőben jól és eredményesen játszó Horváth Ákost is a kispadon tartotta. A faultok csapatát sűrűn rotáló spanyol kollégáját is sújtották, hiszen első számú irányítója már a harmadik negyed elején beszedte 4. hibáját, jóllehet Boston első félidei teljesítményét aligha lehet meggyőzőnek nevezni. A harmadik 10 perc végén 77-56 állt az eredményjelzőn.

A záró felvonás elején tovább nőtt a különbség, a ZTE szemmel láthatóan felismerte, hogy elment a hajó, jóllehet egy-egy szép megoldásra még futotta Kámán Tamáséktól. A hazaiaknál már belefértek a belehibázások a játékba, nagy előny birtokában csökkent a koncentráció, amit a vendégek nem tudtak büntetni, távoli dobásaik általában pontatlannak bizonyultak, de annyit el tudtak érni, hogy nem engedték tovább nőni a különbséget, amely 90-66-os állásnál volt a legnagyobb. A végén a szegedieknél a cseresor és a legfiatalabbak voltak a pályán, s csak az volt a kérdés meglesz-e a 100 pont. Ez végül elmaradt, de a lelkes hazai közönség ezt aligha bánta, hiszen 96-76-os diadalával újabb fontos lépést tett az alsó ág első két, negyeddöntős szereplést érő helye felé. Persze, még nagyon hosszú az út, s bravúrokra is szüksége lesz Kiss Zsoltéknak.

Férfi kosárlabda NB I/A középszakasz 9. forduló:

Naturtex-SZTE-Szedeák – Zalakerámia-ZTE KK 96-76 (33-36, 24-9, 20-11, 19-20)
Szeged, újszegedi sportcsarnok, 800 néző. Vezette: Hegedűs, Jakab, Fodor (ellenőr: Balogh).
Szedeák: Jereminov 6, LEVY 21, Horváth Á. 10/6, WILLIAMS 19/6, CSORVÁSI M. 15. Csere: Csorvási L. 9, Molnár A. 5, Vida 5, Kiss Zs. 6/6, Varga Z., Molnár B. Vezetőedző: Nikola Lazic.
ZTE: Boston 5, Plumb 10/3, Gáspár 2, SAFFORD 20/9, Lekli 10. Csere: Velkey 6/6, Koma 12, Kovács Á. 6/3, Kámán 4, Kerkai 1. Vezetőedző: Raúl Jiménez.
Kipontozódott: Boston (32′).

Nikola Lazic: “Az első negyedben úgy védekeztünk, mintha all-star gálán lennénk, aztán a második negyedtől, amikor feljavultunk védekezésben, sok kosarat tudtunk termelni, s végül ilyen különbséggel is megérdemelten győztünk.”

Raúl Jiménez: “Azt mondtam a fiúknak, hogy biztos vagyok benne, hogy ebből a meccsből is tudunk tanulni, hogy hogyan tudjuk jobban kontrollálni a védekezésünk hatékonyságát és az abból indítandó támadásokat. Nem az a fajta edző vagyok aki, ordibálni, panaszkodni fog, vagy kéri, hogy váltsák le. A magyar nagyon jó bajnokság edzői szemszögből nézve is, és nagyon örülök neki, hogy itt lehetek. Fejlődnünk kell a csapatjátékunkban, de ezért vagyok itt, és ezt véghez is fogom vinni.”

no images were found

Online közvetítésünk:

VÉGE! 96-76 (33-36, 24-9, 20-11, 19-20)

40′ Kiss Zsolt üresen, kapja is, a sarokból indul a hárompontos rakéta, 96-74! Koma kettese, 96-76. Csorvási Levente nem tud támadólepattanót szerezni. Kimarad a ZTE támadás, Kiss Zsolt még elereszti messziről, de az nem ér gyűrűt. Itt a vége, simán verte a ZTE-t a Szedeák! Szép volt, fiúk!

39′ Molnár Bence is ugrásra kész a vonal mellett. Kámán a figura végén, 93-73. Tét nélkül játszik a ZTE, szépen és sportszerűen, a Szeged pedig asszisztál hozzá. Molnár Bence is benn. Varga Zalán a sarokból egy triplával, nem jó. Kerkai büntetői, egy rossz, egy jó, 93-74.

38′ Vida látványosan eladja a labdát, Kámán él a lehetőséggel, 90-71. Vida két büntetője, egy benn, 91-71. Levy viszi be, 93-71!

37′ Kovács Ádám triplája a sarokból, 90-69. Csorvási Levente hibáz egy középtávolit, de marad a laszti a Szegednél.

36′ Varga Zalán érkezik a hazaiaknál. Vida Máté büntetői, 90-64! Velkey távolija után a lepattanóval Koma boldogul, 90-66. Csorvási Levente támadófaultja.

35′ Koma visz be egy 2+1-et, 86-64. Jono tör be, 88-64. Faultok tördelik a vendégek támadását. Kovács tempója rossz, Csorvási Levente leszedi.

no images were found

34′ Velkey távolija süllyed, 84-61. Kiss Zsolt kilép a labdával. Kámán középről indít egy hárompontos, de rossz. Varga Zalán készülődik hazai részről. Csorvási Levente kettese, 86-61!

33′ Molnár András eladott labdája. Hiba a túloldalon is, Csorvási Levente elől, ziccer, faultolják. Két dobás, 82-58! Velkey triplája rossz, a lepattanóra esélye sincs a vendégeknek. Vida Máté is betalál, minden szegedi dobott most már pontot, aki pályán van! 84-58!

32′ Boston kipontozódik. Hiba a szegedi támadásban, Kovács Ádám villant egy hármast, 80-58, azaz csak kettest. Letámad a ZTE.

31′ Újabb labdaszerzés szegedi részről. Kiss Zsolt tripláz! 80-56! Ugyanez a túloldalon gyengére sikeredik. Érezhetően a végét várja a ZTE, nehéz nem kijelenteni, hogy ez a meccs eldőlt a III. negyed közepén.

III. negyed: 77-56 (33-36, 24-9, 20-11)

30′ A lepattanózás jó, de aztán eladja a Szedeák, Safford mehet, egykezes zsákolás, 76-56, 20-ra jön fel a ZTE. Molnár András büntetői, egy benn, 77-56! Gáspár távolija túl erős, nem jó. Jonoé rövid.

29′ Újabb labdaszerzés, szétesett a ZTE. Nem valószínű, hogy innen már fel tudnak állni a vendégek. Jereminov triplája a homályba vész el, de most belefér egyelőre. Safford, 76-54. KIss Zsolt hármasa rossz.

28′ Jereminov feladja a labdát, Levyre nem figyelnek, behúzza a zsákba! 73-52! Csorvási Levente ziccerben elől, ő nem zsákol, de ziccert ront, a lecsorgó megvan, benn van, és büntető is jöhet, 76-52!

27′ Csorvási Levente triplája túl száll a gyűrűn… Lekli talál be, 69-52. Jono Levy, 71-52! Kovács elüti Jereminovot, amint betör, ez így támadó.

26′ Hazai büntetők jöhetnek, de előbb időkérés. Williams büntetői tehát, 69-50! Kovács Ádám távolija rossz. Williams ziccert ront. Plumb hármast

25′ Molnár András triplája lejön, de megvan a labda. Jereminov passza után Csorvási Milán tisztán a gyűrű alatt, a labda meg benn, 67-50! Gáspárt tempódobásra kényszerítik a hazaiak, rossz.

24′ Safford tempódobása rossz. Jereminov robog, de nem tud betörni. Levy büntetői, 65-50! Molnár András lop majdnem labdát, de ezzel is visszaveti a vendég támadást. Nagy szívvel, nagy kedvvel játszanak a hazaiak!

no images were found

23′ Kimarad a ZTE támadása, jön a Szeged, Williams harcol ki két dobást. Benn is van, 61-47! Plumb szép triplája, 61-50. Williams harcos, 63-50! Csorvási Milán oszt ki egy sapkát.

22′ Horváth Ákos is begyűjti a 4. személyit. Tanácstalan a ZTE, írnánk, de Gáspár ránk cáfol egy közelivel, 59-47.

21′ Williams távolija közel sem jó, de a túloldalon is kudarcra ítélt az attak. Boston 4. hibája. Csorvási Milán közelről, 59-45! Jó a védekezés, megvan a labda.

II. negyed: 57-45 (33-36, 24-9)

20′ Kiss Zsolt triplája dudaszóval, nem jó, de Csorvási Miláné a lecsorgó. Kimarad. A ZTE dobása is. Levy palánkról, de nem jó. Itt a vége az őrült rohanásnak.

19′ Williams remekül lepattanózik. A tripla most nem jó. Plumb végig robog a pályán. Kimaradó szegedi dobás után csalódott felkiáltások, majd a vendég drukkerektől is hasonló okból.

18′ Williams a palánk alatt, 55-42! Lelkes a Szeged, lelkes a közönség is. Jó a hazai védekezés, Jono triplája viszont nem. Safford kap egyet, dob kettőt, egy benn, a második látványosan kiperdül, 55-43. Csorvási Milán a palánk alatt verhetetlen, 57-43!

17′ Horváth nyúl bele egy ZTE-passzba, meg is van, indulnak a hazaiak, Williamst faultolják, két dobás, egy benn, 53-41. Jön Kiss Zsolt, a hazai csapatkapitány. Plumb két büntetője, egy jó, de a második utáni lecsorgó a ZTE-é. Rontanak.

16′ Csorvási Milán blokkol. Horváth Ákos belemegy.Gáspár tempója rossz, Lekli megmenti, Plumb távolija nem jó, csak Horváthnak. Williams második triplája! 52-41!

15′ Safford 3. triplája, Williams válaszol hasonlóképp, 46-41! Eladják a vendégek a labdát. Csorvási Milán Vida passzával tör be, személyivel benn a kettes, 48-41, benn a büntető is, 49-41!

14′ Lekli tör be ellenállhatatlanul, 42-38. Molnár András hibáz a palánk alatt. Nagy a rohanás, oda is a labda. Horváth jól védekezik, labdát szerez. Fault, büntetők, de előbb időkérés. A kupaktanács után Csorvási Milán két dobása félsikerű, 43-38.

13′ Jono szerez lepattanót. Molnár András kosarat! 39-36 és labdaszerzés! Horváth Ákos a sarokból büntet triplával! 42-36!

12′ Molnár András a palánk alatt, 37-36. Koma elpasszolja magát. Eladja a Szeged is. Hosszú a ZTE-passz, de Gáspár megmenti.

11′ Csorvási Levente blokkol. Aztán betör Horváth Ákos, két büntető jöhet, meg is van, 35-36! Jó védekezés aztán hazai részről.

no images were found

I. negyed: 33-36

10′ Dobást ront a Szedeák, Boston elképesztő harcossággal indul meg, emberrel együtt kosár, 33-36, a büntető után is ennyi, mert lejön, de megszerzik. Koma elrontja, aztán egy ideje korán eldobott távoli jön le, ZTE-válasz, de az is rossz.

9′ Levytől szereznek labdát, Kovács Ádám megindul, de fault. Büntetők, egy benn, 30-30. Jono Levy tanítani valóan megy fel, személyivel együtt ez a két pont is, most már három, mert jó a büntető, 33-30! Velkey triplával egyenlít. Jono küzd benn, Horváthnak ki a sarokba, lejön a hármas. Fault, Koma dobhat kettőt, egy benn, 33-34, vezet a ZTE.

8′ Safford triplája, 30-25. Plumb indul meg, 30-27, pilanatok alatt a 9 pontos előny háromra olvad az adok-kapokban, Lazic mester időt is kér. Hét és fél perc alatt 57 pont esett eddig, ez sem mindennapi. A vendégeknél 7 fault, a hazaiaknál 3. Szegedi labdaszerzés, Horváth pattogtat, Jereminovtól vissza, kimarad. Safford bevisz egy kettest személyivel, de azt kihagyja, 30-29.

7′ Jerrell Williams dob be egy ziccert, és harcol ki egy dobást is, ami lejön ugyan, s Csorvási Levi ismétlése rossz, de érkezik az amerikai, 26-17 így! Safford triplája, 26-20. Jono villan, 28-20! Potyognak a pontok, Koma, 28-22. Horváth Ákos passza után Csorvási Levente, 30-22.

6′ Velkey ront egy triplát, de Csorvási Milán neki menti meg a labdát, Velkey közelről. Horváth meg távolról süllyeszt egy hármast, 20-13! Plumb kettese, 20-15. Jereminov újabb két büntetőjével, 22-15! Safford zavartalanul, 22-17.

5′ Csorvási Milán ismét, 13-11! Horváth Ákos a palánk alatt, 15-11! Jereminov harcol ki két büntetőt, 17-11!

4′ Jono ismét jól áll bele a kettesbe, 11-9!Egy-egy kimaradt támadás után Lekli tesz vissza egy lepattanó távolit közelről, 11-11.

3′ Horváth Ákos nem tud betörni, aztán járatja aSzeged, Jono tempója benn, 7-5! Safford válaszol, 7-7. Jereminov villan, de még nem tripla, 9-7. Lekli harcol ki egy újabb faultot, meg dob előbb kosarat, a bónusz kimarad, 9-9.

2′ Labdát szerez a ZTE, megindulnak, Boston fejezi be a ziccert egy kiharcolt faulttal Levyn, dobhat is egy bónuszt, 2-3. Aztán ő állítja meg Jereminovot, ez is fault. Csorvási Milán tör be, kosár és plusz dobás! Megvan, 5-3! Leklinek remek bejátszás, 5-5.

1′ És a feldobás után elüti a labdát a ZTE, de Plumb Levynek menti meg. Jono tempójával 2-0. Bostoné lejön.

17.55: Túl a bemutatásokon, az utolsó dobások és a bemelegítés vége zajlik. Rövidesen kezdünk!

17.45: A ZTE és a Szedeák 11-11 fős kerettel várja az összecsapást. Szállingóznak a drukkerek is.

17.35: Köszöntjük Olvasóinkat és a monitor előtt szurkolókat az újszegedi sportcsarnokból! A Szedeák már öt perce melegít, a vendég ZTE most futott ki a csarnok parkettjára.

Kezdés: 18 óra!

Beharangozónk itt olvasható!

Előző sztori

Önkéntes napok Szegeden

Következő sztori

Csütörtöki programajánló: X-Factor meghallgatás, slammel kísért próza és Honeybeast

Legutóbbi hasonló cikkek