Közélet

Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai + FOTÓK

Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai + FOTÓK

2014. április 26., szombat
Könyvritkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány díjazottjai + FOTÓK
konyv_orokbefogadas_somogyi10_gs

Új "gyermekekkel" bővült a Szegedért Alapítvány díjazottjainak családja. Könyvritkaságokat fogadtak örökbe.

Már tizenegy éve annak, hogy a Szegedért Alapítvány kitüntetettje,

Gregor József

elsőként elindította a mára már hagyománnyá vált könyv-örökbefogadást. A Somogyi-könyvtár

Szőkefalvi-Nagy Erzsébet

főkönyvtáros közreműködésével minden évben igyekszik a díjazottak munkájához, életútjához, kedvteléseihez legközelebb álló dokumentumokat kiválogatni, hogy aztán szimbolikusan átnyújtsa azokat új gazdáiknak.

Kosztándi István

hegedűművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar első koncertmestere a Gregor József-díjat vehette át a márciusi ünnepségen, a pénteki örökbefogadás után pedig

Westhoff

egy 1696-os nyolcvonalas kottafüzetét tudhatja magáénak. Mint kiderült, a füzet

Nándor Soma

gyűjteményéből érkezett a szegedi könyvtárba további 9 kötet társaságában, viszont ez a rézmetszetű mű a zenetörténelemben is egyedülállónak számít. A társadalmi-állampolgári kuratórium a Debreczeni Pál-díjat

Muszka Dánielnek

, a szegedi Informatikai Történeti Múzeum megalapítójának ítélte oda. A Somogyi-könyvtár nem hivatását tartotta szem előtt a könyv kiválasztásakor, sokkal inkább hobbija útján kedveskedett neki. Szenvedélyes horgász lévén a Nagy Francia Enciklopédia egy 1806-es képkötetét fogadhatta örökbe.

A tudományi grémium a Szőkefalvi-Nagy Béla-díjat Jancsó Gábornak, az SZTE Élettani Intézet igazgatójának osztotta ki a szegedi nagy árvíz és a város újjászületésének évfordulóján. A kutató-orvos, akinek felmenői szintén egytől egyig az orvostudományokban jeleskedtek, Rácz Sámuel első magyar nyelvű élettani tankönyvét tarthatta kezében, amely nemcsak korát tekintve (1789-ben íródott) különleges, hanem azért is jelentős, mert a szerzőnek ezzel sikerült meghonosítania az egészségügyben használatos kifejezéseket. A Szegedért Alapítvány fődíjasa, Fekete Gizi - rövidebb szünetet leszámítva - 1977 óta Szegedi Nemzeti Színház társulati tagja. A Somogy-könyvtár egy olyan különleges könyvritkaságot ajánlott fel, amely mű a zalaegerszegi színház színpadán meghozta neki a Jászai Mari-díjat. Ez pedig nem más, mint Az ember tragédiájának egyik első példánya: a kötet a szegedi közkönyvtár és az árvíz túlélője, ajándékként érkezett a városi könyvtárba. Mint mecénás, Bódi György is ajándékot kapott, mégpedig Clusius egzotikus növények hatóanyagairól szóló kis füzetét fogadhatta örökbe, amelyet rossz állapota miatt Somogyi Károly köttetett be, ráadásul némely virág leírását is kiegészítette. Az alapítványi titkár sem érkezett üres kézzel, a 25. gálaműsor felvételét DVD-n nyújtotta át, hogy ezzel is gazdagítsa a könyvtár állományát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.