Közélet

A legtöbb szakpolitikai hír a közmédiában jelent meg

A legtöbb szakpolitikai hír a közmédiában jelent meg

2014. április 22., kedd
A legtöbb szakpolitikai hír a közmédiában jelent meg

A Nézőpont Intézet első negyedéves híradóelemzése szerint a két közszolgálati médium a pártpolitikai hírek mellett kiemelt figyelmet szentelt a gazdaságpolitikai és szakpolitikai eseményeknek is. Ez azzal áll elsősorban összefüggésben, hogy a közmédiumok a hírműsoraikban nagy felületet szenteltek az egyes pártok programjainak bemutatására a kampány során. Az elemzést kedden kapta meg az MTI.

Hat televízió - M1, Duna TV, TV2, RTL Klub, HírTV és ATV - esti fő híradóit elemezve a Nézőpont Intézet megállapította: a politikai hírek aránya a közszolgálati csatornákon volt a legmagasabb, 67 százalékos. A legtöbb megjelenést eredményező téma a Simon-Welsz-ügy volt, amely 352 megjelenést generált. A tíz vezető téma között szerepelt még a paksi bővítés kérdése (276) és a rezsicsökkentés (243), a baloldali ellenzéki pártok összefogásának folyamata (193) és az ukrán helyzet magyar szempontjai (153), valamint az őszödi beszéd nyilvánosságra került aktáinak ügye (86). A politikai híreken belül legtöbbször pártpolitikáról volt szó. A pártok közül a legtöbb megjelenéssel a negyedév során az MSZP rendelkezett (11,3 százalék), 2,3 százalékponttal előzve meg a Fideszt. A magyar politikai tudósításokban harmadik legtöbbet szereplő párt az Együtt-PM volt, a szereplési aránya 5,4 százalékon zárt, a negyedik a Demokratikus Koalíció, az ötödik a Jobbik volt, amely 3,1 százalékos arányt ért el, nem sokkal maradt le az LMP, amely 3 százalékos arányban jelent meg. Az elemzés a többi között a kormányzati, a civil vagy érdekképviseleti híreket is a politikaiak közé sorolja. A Nézőpont Intézet elemzése szerint a kormány-kormánypártok-ellenzék hármas arányát vizsgálva minden csatornán jelentősen meghaladta az egyharmados arányt az ellenzéki pártok megjelenése, az RTL Klub, az M1, a HírTV és az ATV esetében ez a mutató 50 százalék felett járt. A hírműsorokban a kormánytagok közül legtöbbször

Orbán Viktor

miniszterelnök szólalt meg - 310 alkalommal -, őt követte

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter. A kormánypárti politikusok közül

Rogán Antal

(105 esetben) jelent meg a legtöbbször, az ellenzéki pártok képviseletében pedig

Mesterházy Attila

(263 alkalom),

Gyurcsány Ferenc

(195 alkalom) és

Bajnai Gordon

(146 alkalom) volt látható a leggyakrabban. Ismét a TV2 hírműsora volt a leghosszabb, és a legtöbb tudósítást is itt láthatták a nézők, ezeknek azonban majdnem a fele balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozott. Ezek aránya az RTL Klubon is igen magas, több mint 28 százalékos volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.