/

Tiszaszigeten 23 éve segítik egymást a gazdák + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bohacs_zsolt_tiszaszigeten05_gsBohács Zsolt, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje csütörtökön a tiszaszigeti gazdák hagyományos találkozójára látogatott el.

Tiszasziget polgármestere, Ferenczi Ferenc a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy nem ismer még egy települést, ahol ilyen hagyománya lenne a helyi őstermelők, gazdák rendszeres eszmecseréjének. „A helyi gazdakört 1991-ben alapították, és minden hónap első csütörtökén összeülnek, hogy együtt beszélgessenek az időszak adott feladatairól, és gyakran tartanak szakmai előadásokat, így közösen beszélik meg a támogatási rendszer vagy más fejlesztési források nyújtotta lehetőségeket. Itt helyben olyan közösségi szellem, összetartás alakult ki közöttük, amiből minden egyes gazdálkodás profitál. Az esteken mindig összefog három gazda, és ők látják vendégül az adott hónapban a csapatot” – mesélt a polgármester a gyűlésekről.

A márciusi összejövetelre Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP), országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei 1-es számú választókerületének jelöltje is ellátogatott, ahol a gazdáknak elmondta, hogy a kormány az új földtörvénnyel a magyar gazdák földhöz jutását támogatja, a falugazdász -álózat pedig hatékonyan segíti a helyi termelőket az ügyeik intézésében. A politikus beszélt arról is, hogy amennyiben a kormány a további munkájához is felhatalmazást kap április 6-án a választásokon, akkor folytatódik a magyar gazdák helyzetét javító intézkedések a sora.

Az új földtörvénybe részletesen beavatta a jelenlévő őstermelőket Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelődési Osztályának igazgatója. A szakember ismertette például a földszerzés lehetőségeit, azt a rangsort, ami alapján egy új földterülethez hozzá lehet jutni. Kiemelte, hogy a területi besorolás mellett előnyt élveznek a jövőben, akik takarmányozás céljából növelnék területüket, egyedi árujelzéses, bioterméket termelnek, illetve akiknek családi gazdaságuk van. Az igazgató a külföldiek ügyeskedő földszerzéseinek megakadályozásának egyik kulcsszereplőjéről is szólt, a földbizottságokról, melyet helyben lehet megalapítani, helyi gazdákból, és mely szervezet döntései egy-egy földbirtoklás ügyében döntőek lehetnek. A vacsora előtt a gazdák a szokásokhoz híven Ferenczi József, a gazdakör elnöke és Szabó Károly falugazdász vezetésével néhány aktuális kérdést is megvitattak földműveléssel, állattenyésztéssel kapcsolatban.

no images were found

Előző sztori

Labdarúgás: rangadón fogadja a Volán a Makót

Következő sztori

Kosárlabda: zalai bravúrban bízik a Szedeák