Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Ünnep a múzeumnál: szabadság nélkül létezni lehet, de élni nem + FOTÓK, VIDEÓ

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

marius15_unnepseg_muzeum43_gsA Móra Ferenc Múzeum előtt egész nap az ünnepé volt a főszerep, a beszédek a jelen gazdasági szabadságharcát állították párhuzamba 1848-cal, 16 órától pedig Zséda adott koncertet.

A múzeumkertben kora délután együtt ünnepelt március 15-én a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A Móra-parkban egyébként már reggeltől családi napot tartottak, zenés, táncos és gyerekeknek szóló programokkal. Sok százan látogattak ki, hogy emlékezzenek az 1848/49-es hősökre.

Az ünnepi köszöntők sorát Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnökének beszéde nyitotta meg kora délután, aki többek között arról szólt, hogy e jeles nap emlékezés és ünnep egyszerre. Emlékezés a lánglelkű költőre és a forradalmárokra, akik kiálltak a szabadságért, harcoltak azért, ami máshol Európában természetes volt, és ünneplés, amiért megtartották a szabadság eszméjét. Magyar Anna szerint van tanulsága, aktualitása is 1848-nak, mikor azért küzdöttek, hogy önállóak legyenek, mert tudták, hogy képes e nemzet megállni a saját lábán, nincs szüksége idegen hatalomra, befolyásra, nem vehetik el tőlünk alapértékeinket, nemzeti értékeinket. „A mai kormány nem puskákkal, másként vívja azt a harcot, ami a gazdasági függetlenséget jelenti, harcba pedig azt kell küldeni, aki már bizonyított” – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke. „… Mindnyájunknak el kell menni, éljen a szabadság, éljen a haza” – zárta sorait egy idézettel a politikus némileg április 6-ra rímelve.

A kormánymegbízott, B. Nagy László (Fidesz-KDNP), a Csongrád megyei 2-es választókerület képviselőjelöltje azt emelte ki köszöntőjében, hogy olyan jogokért küzdöttek eleink, melyekbe más nemzet gyermekei beleszülettek. Kiemelte: azt, hogy ma szabadság van, magunknak, a 48-asoknak köszönhetjük. „A zászlónkban a piros-fehér-zöld az erő-hűség-remény hármas egysége, ezt történelmünk során többször el akarták tőlünk venni idegen hatalmak” – mondta B. Nagy kiemelve, hogy Szent István államalapításától kezdve számtalanszor támadták meg szabadságunkat, függetlenségünket fegyverekkel; már nem fenyeget minket ilyen veszély, ma másként támadják függetlenségünket: gazdasági eszközökkel. A kormánymegbízott szerint ma új irányok kezdődtek, melyek szembeszállnak ezekkel a veszélyekkel is, ezt az utat pedig követni kell a nemzet érdekében.

marius15_unnepseg_muzeum31_gs

Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Csongrád megyei 1-es választókerület képviselőjelöltje a forradalom hírének szegedi hangulatát idézte fel szónoklatában, elmondva, hogy a Pannónia gőzös utasai adták hírül az akkor 55 lelket számláló városban, mi történt Budapesten 1848. március 15-én. „Azóta sok minden megváltozott a városban, az itt ülők megélték a mi csendes forradalmunkat 1989-ben. A jelenlegi kormány is forradalmat vív a bankokkal a devizahitelesekért, a közműcégekkel a rezsicsökkentésért, a bukott baloldallal azért, hogy április 6-án folytathassa ezeket – a magyar nemzetet újra a fejlődési pályára emelő – küzdelmeket. Ünnepeljük az 1848-as forradalmárokat, és tegyük úgy a dolgunk, hogy méltók legyünk hozzájuk” – hangsúlyozta.

Az ünnepi beszédek sorát Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP) EP-képviselő zárta, aki több író, költő gondolatát is idézve emelte ki, hogy szabadság, alapvető polgári jogok nélkül létezni lehet, de élni nem, de mindig vannak olyan hatalmak, melyek megpróbálták megfosztani ettől nemzetünk. Az 1848-as eszmeiség erőt adott a későbbi küzdelmek során is. Az első világháború katonái 48-asoknak hívták magukat, Trianon után 1848 adott erőt az elszakított területen élőknek a megmaradáshoz, és 1956 sem történhetett volna meg 1848 nélkül. Deutsch arról is beszélt, hogy a magyar nép nagyon sokszínű, de összeköt minket a közös múlt, a nemzeti öntudatunk alapja pedig a történelmi emlékezet. Összekapcsol minket a közös nyelv is és az a kultúra, amely épp oly színes, sokoldalú, mint nemzetünk.

A beszédek után egy táncműsor idézte fel 1848-at, majd 16 órakor ajándékkoncerttel kedveskedtek a szervezők: Zséda énekelt a színpadon.

Közélet

Újabb kereskedőket akarnak kitenni a Cserepes sori piacról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Hat kereskedőt akarnak kitenni a Cserepes sori piacról, miután az igazgató szerint jogellenesen vettek használatba egy raktárt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Továbbra is sok a szúnyog a Tisza mentén

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

A héten nem irtja a katasztrófavédelem a vérszívókat Csongrád-Csanád megyében.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bíznak a hagyományos tanévkezdésben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

De arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak.

Tovább olvasom

Aktuál