Közélet

Stefka István Szegeden: Cenzúrázni próbálnak a baloldali politikusok

Stefka István Szegeden: Cenzúrázni próbálnak a baloldali politikusok

2014. március 12., szerda
Stefka István Szegeden: Cenzúrázni próbálnak a baloldali politikusok
polgari_estek03_ia

Az unióban a magyar szocialisták 4-5 millióért fúrják országukat, a sajtószabadságot féltő ellenzékiek pedig hevesen cenzúráznak – erről Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője beszélt Szegeden.

A megyeházán egy közéleti est vendége volt

Stefka István

, a Magyar Hírlap főszerkesztője, akit

Gyimesi László

, a szegedi Fidesz elnöke kérdezett a jelenlegi politikai viszonyokról és a sajtó helyzetéről.

Nem túlzás már a maffia szót az MSZP közelébe tenni

Indításként mi mással is kezdődhetett volna a beszélgetés, mint egy ropogós hírrel,

a múlt héten szabadult Zsuchlag Jánosról

és a hétfőn megjelent, a baloldalon újabb

nagy vihart kavart könyvéről

. „Az akkori bírósági eljárás mögött felfedezhető olyan motiváció is, hogy ezt a bebukott ifjú szocialistát jó sokáig vonják ki a forgalomból, Most már sejthető, hogy miért: kiderült, hogy nem igen szívlelték őt, ahogy most a könyvéből is olvasható, még nagyobb összeget is felajánlottak neki, ha parkolópályára áll” - érvelt Stefka. Érdekes – hangzott el –, hogy az a képviselőtársa, akivel együtt zsidóztak a Terror Háza előtt, államtitkár lett, ő pedig börtönbe vonult. „Az eddig napvilágra került botrányokból az rajzolódik ki, hogy bizony nem sok túlzás van abban, ha a 'maffia' kifejezést az MSZP-s kormányzással és több szocialista politikussal együtt emlegetjük. Gondoljunk csak a Hunvald-, Hagyó-sztorikra,

Wieszt

megvesztegetésére, a Portik-üggyel, az

őszödi beszéd kiszivárogtatása körüli játszmázásra

, a Zuschlag körüli kacifántos történetekre és a legfrissebb, titkos Simon-számlákra, a hamis útlevélről szóló híradásokra. De a sor még közel nem teljes, úgyhogy finoman szólva is hiteltelen dolog az, mikor a jelenlegi kormányt vádolja maffiamódszerekkel az ellenzék, miközben sorra buknak le az MSZP-ben az ügyeskedők, bűnözők” - emelte ki az újságíró.

polgari_estek02_ia

A magyar baloldal politikai hagyománya: terror és behódolás

Egy kis történelmi áttekintést is kaphattunk a beszélgetés során a baloldal kormányzásairól, melyben minden esetben az ország érdekei ellen cselekedtek a főszereplők, ez úgymond már a magyar baloldali kormányzás hagyományának a része, igaz, más-más megjelenésben, történelmi köntösben. „A tanácsköztársaság idején, 1919-ben terrornak nevezhető ámokfutást láthattunk emberi áldozatokkal. 1949-ben békésebb formában indult a terror, akkor először vagyonokat, földeket vettek el a családoktól, majd a történelem egyik legaljasabb önkényrendszerét építette fel az országban a kommunista diktatúra besúgóhálózatokkal, megfigyelésekkel, vallatásokkal, internálásokkal, börtönökkel és egy idegen nagyhatalom kiszolgálásával. A közelmúltban, 1994 és 1998 között fillérekért privatizálták a legfontosabb magyar stratégiai ágazatok cégeit, az energiaszolgáltatókat, gyárakat, 2002 és 2010 között pedig a már fent említett maffiamódszeres kormányzás volt a jellemző, ahol újfent külföldi érdekeket részesítették előnyben a magyar államvagyon, állampolgári tulajdonok kárára” - tudtuk meg Stefka Istvántól, mint ahogy azt is, hogy ezzel szemben a jobboldal épp ellentétesen cselekszik. „A jelenlegi kormány az államvagyont gyarapítja, a külföldiektől veszi vissza a földjeinket, csökkenti a befolyásukat a monopolhelyzetű energiaszektorban, normalizálja a bankszektor hitelezési túlkapásait stb.” - így a főszerkesztő.

A sajtószabadságot féltették, most meg Gyurcsány a főcenzor?

Szerinte a sajtószabadság csorbulása az egyik legnagyobb blöff, amivel a kormányváltás után riogatták az embereket. „Azóta sem került elő egy eset sem, ahol elhallgattatni igyekeztek újságírókat, korlátozni igyekeztek az újságok, hírlapok, hírportálok szabadságát. Most is csak úgy dől az Orbán-ellenes hadjárat az internet bizonyos szereplői felől, mégsem záratja be senki a szerkesztőségeket. Lényegében a jog, a véleménynyilvánítás szabadságának keretében ma is mindenki azt a sztorit írja meg, amit jónak lát. Sőt, a kettős mérce mutatkozik meg a baloldali politikusok között: nemrég még sírtak a sajtószabadságért, most meg lázasan cenzúráznak.

Gyurcsány Ferenc

már hónapok óta beszólogat az újságíróknak, kiosztja őket, a Hír TV-t több fórumról zavarták már ki, van, ahová be sem engedték, legutóbb Gyurcsány még bojkottot is hirdetett a királyi tévével szemben. Sok már nekik a kellemetlen kérdés, de ez érthető is, a választások történelmét tekintve nem jellemző, hogy egyszerre ennyi botrány sűrűsödjön az ellenzék oldalán a választások előtti évben” - mondta Stefka.

polgari_estek04_ia

Egyedi példa, amit a magyar szocilisták művelnek az unióban

A paksi atomerőmű tervezett fejlesztéséről szólva egy összehasonlítást tett Stefka István kiemelve, hogy mikor az IMF-hitelt felvették a Gyurcsány-érában, akkor az 4 évre egy állampolgárra levetítve 2 millió forintnyi tartozást jelentett. Paks esetében pedig 16 év alatt kell állampolgáronként 1 milliót visszafizetni. „Ráadásul az IMF-hitelnek nem sok látszata van, abból fedezték a rossz gazdálkodás okozta deficitet a kormánynál, míg Pakson épül egy erőmű, olcsóbbá válik az áram is” - hangsúlyozta. Természetesen szóba került

Simon Gábor

is. A főszerkesztő elmondta, nem hitte volna, hogy ez az ember egy bűnöző, sőt azt gondolta, hogy inkább egy joviális figura, akivel akár politikai ügyekben is szót lehet érteni. Stefka szerint sokkal nehezebb helyzetbe lenne ma az Orbán-kormány, ha anno a 2012-es békemeneten nem vesz részt több mint 500 ezer ember. Szükség volt erőt felmutatni a főként nyugatról érkező támadásokkal szemben. „Sorra buknak le az uniós szocialista politikusaink, igaz, ők nem bűnözők, hanem a saját hazájuk ellen lobbizó, az országuk érdekeit lábbal tipró magyar állampolgárok, akik ezért még nagyon komoly fizetést is kapnak. Kiderült, hogy az államunkat gyalázó Tavares-jelentést

Göncz Kinga

,

Gurmai Zita

és

Tabajdi Csaba

írta, de beszélhetnék a hamis Teller Ede-levélről és más kamu-, az országot gyalázó külföldi lapoknak tulajdonított cikkekről is. Példa nélküli az Európai Unióban, hogy egy ország képviselői saját hazájuk ellen dolgoznak, szavaznak, lejáratják azt, fúrják-faragják az adott kormányt, és tegyük hozzá, hogy ezt 4-5 milliós fizetésért végzik. Egyébként hűen követik a baloldali magyar politikai hagyományt ezek a képviselők, és láthatjuk azt is, mi várna hazánkra, ha ismét ilyen kezek közé kerülne” - zárta gondolatait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.