Közélet

Partnerségi Program – középpontban a közigazgatás reformja + FOTÓK

Partnerségi Program – középpontban a közigazgatás reformja + FOTÓK

2014. március 10., hétfő
Partnerségi Program – középpontban a közigazgatás reformja + FOTÓK
partnersegi_program07_gs

A Jó Állam koncepció célja, hogy hatékonyabb, olcsóbb, jól működő közigazgatás jöjjön létre, az elmúlt három és fél év elért eredményeit egy konferencia keretében összegezték a megyeházán. A Partnerségi Program keretében a résztvevők észrevételeit is csokorba szedték.

A Partnerségi Program célja a Magyary Program, a Jó Állam koncepció és a közigazgatás-fejlesztés eredményeinek megismertetése a lakossággal, kiemelten az egyetemistákkal, valamint a kormánytisztviselőkkel. A közigazgatási reform részleteit a megyeházán tartott konferencián értékelték. „A legfőbb cél, hogy áttekintsük azt az elmúlt három és fél évet, ami alatt gyökeresen átalakult a területi államigazgatás. Egy olyan fordulat következett be ezen a területen, ami már két évtizede érett, csak egyik kormány sem volt képes ezt megelőzően belefogni ebbe” – fogalmazott

Virág Rudolf

, a KIM területi államigazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa. Hozzátette, a területi áttekinthetetlenség korszaka lezárult, az alapvető fordulópont 2010-ben volt, amikor is a közigazgatási hivatalok ismét megyei beosztást kaptak, és visszakapták az önkormányzatok fölötti törvényességi kontroll lehetőségét. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa kiemelte a járási hivatalok 2013-as megalakulását is, szólt az új önkormányzati törvény megalkotásáról is. „Ennek a munkának a betetőzése az új kormányablakok megnyitása lesz, ahol sztenderd színvonalú és folyamatosan bővülő szolgáltatással állnak az állampolgárok rendelkezésére” – közölte a konferenciasorozat szegedi állomásán, ahol a járási hivatalvezetőknek azokat a térképeket is átadták, amelyek az új járási rendszert ábrázolják. A Partnerségi Program rendezvényén résztvevőket

Kovács Zsolt

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal igazgatója köszöntötte. Kiemelte, több mint 250 millió forint követlen megtakarítás jelentkezett az átalakítás révén csak Csongrád megyében. A Magyary Program 2014-2020-as időszakra vonatkozó célkitűzéseit is ismertették a megyeházán, míg délután „Gyermekeink a neten” című programra invitálták az érdeklődőket, amit a KIM a világháló veszélyeinek tudatosítására, valamint a gyerekeket ért iskolai és internetes zaklatás jelenségének csökkentésére indított. Erre iskolaigazgatókat és szülői közösségek képviselőit invitálták. „Az Internet nem felejt” elnevezésű projekt célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban az internet, és ezen belül kiemelten a közösségi oldalak veszélyeit. A statisztikák szerint évről évre nő Magyarországon a fiatalok körében az internethasználattal töltött idő, 2013 első negyedévében átlagosan már 209 percet töltöttek a számítógépek előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.