Közélet

Négy év alatt 15 ezerrel nőtt a megváltozott munkaképességgel foglalkoztatottak száma

Négy év alatt 15 ezerrel nőtt a megváltozott munkaképességgel foglalkoztatottak száma

2014. március 11., kedd
Négy év alatt 15 ezerrel nőtt a megváltozott munkaképességgel foglalkoztatottak száma

Mintegy 60 ezer megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak országszerte állami támogatással, 2010-ben ez a mutató még a 44 ezret sem érte el, négy év alatt tehát 15 ezerrel nőtt ebben a körben a munkavállalók száma - mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára kedden Jászapátin, a FŐKEFE Nonprofit Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

A politikus beszámolt arról is, hogy az elmúlt egy év alatt, 2013 januárjától az idei év elejéig mintegy 40 százalékkal, 32 ezerről 18 ezerre csökkent a regisztrált álláskereső megváltozott munkaképességű emberek száma. Több mint háromszáz, alapvetően megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató hazai cégnél kereken 30 ezren dolgoznak, míg a tavaly bevezetett rehabilitációs kártyához 22 ezer foglalkoztatás kötődik - tette hozzá.

Bernáth Ildikó

, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke arról beszélt, hogy az Új Széchenyi Terv keretében az állam közel 5 milliárd forintot fordított arra a nagyszabású projektre, amelynek célja, hogy segítse a megváltozott munkaképességűek képzését és munkaerő-piaci elhelyezkedését. A projektben három nagy állami tulajdonú társaság vesz részt, ezek összesen 8300 megváltozott munkaképességű dolgozójából ötezret vontak be a programba. Az alapvető, illetve szakmai ismereteket 96 telephelyen oktatják, a képzési helyek 80 százaléka vidéken működik.

Szabó György

, a három nagy állami tulajdonú társaság egyike, a FŐKEFE Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: 76 telephelyükön, így például a Jászapátin lévőn, kereken 3500 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, tevékenységük során több világszerte ismert cég megrendeléseinek tesznek eleget.

Pócs János

, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Jászapáti polgármestere jelezte: az önkormányzat a helyi foglalkoztatási mutatók javításáért tőle telhetően minden segítséget megad a cég fejlődéséhez, így többek között minimális bérleti díjat kér az épületért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.