Közélet

Navracsics: a cél, hogy mindenki találjon a képességeinek megfelelő munkát

Navracsics: a cél, hogy mindenki találjon a képességeinek megfelelő munkát

2014. március 12., szerda
Navracsics: a cél, hogy mindenki találjon a képességeinek megfelelő munkát

Az elmúlt négy évben sok lépést tett a kormány, hogy a munkaalapú társadalom megteremtése jegyében minden munkaképes találjon a képességeinek megfelelő munkát, foglalkoztatási formát - hangoztatta szerdán Veszprémben tartott sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A korábbi években Magyarországon egyre növekvő mértékben hódított teret "a nem munkából való megélés", a segélyeken alapuló életmód - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes egy, a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjával és foglalkoztatásuk segítésével foglalkozó konferenciához kapcsolódva. Hozzátette, a lehető legtöbb embert, akinek ezt képességei engedik, bent kell tartani a munka világában, akik pedig kiszorultak, azokat vissza kell segíteni. Különösen fontos azoknak segíteni, akik önhibájukon kívül, születési adottságukból vagy egészségi állapotuk megromlása miatt nehezebben tudnak munkát vállalni, mindennapjaikat is nehezebben élik, és sokszor ügyeik intézése is a többség által nem is ismert akadályokba ütközik.

Navracsics Tibor

a sajtótájékoztatón elsősorban arról szólt, hogy a közigazgatásban milyen lépések történtek a fogyatékkal élők érdekében. Szavai szerint a közigazgatás átalakításának fő célja az volt, hogy az minél inkább emberközpontúvá váljon, és amikor az állampolgár egy államigazgatási eljárás keretében találkozik valamelyik hatósággal, hivatallal, magáénak érezze a közigazgatást, az ügyintézők pedig érzékenyek legyenek az egyes ember problémája iránt. Ismertetése szerint a kormányablakok kialakításakor figyeltek arra, hogy a fogyatékkal élők is igénybe tudják venni az egyablakos ügyintézés szolgáltatásait. A látássérültek számára vezetősávokat alakítottak ki, az információs tábláknál pedig hangos térképek segítik az eligazodásukat. A siketek számára minden kormányablakban van olyan számítógép, amelyen keresztül jeltolmács segítségét veheti igénybe az ügyintéző és az ügyfél, a mozgássérültek számára pedig mindenütt akadálymentessé tették a kormányablakok helyiségeit. Navracsics Tibor arról is szólt, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a tananyag részévé tették az úgynevezett "érzékenyítő kurzusokat", amelyeket elvégezve a közigazgatásban dolgozók gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a fogyatékkal élők problémáiról.

Pósfai Gábor

, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: kormány 2013-ban 35 milliárd forintot fordított a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának támogatására. A foglalkoztatás támogatási rendszer szélesítésével jelenleg 324 munkáltató több mint 30 ezer megváltozott munkaképességű embernek ad munkát támogatott munkahelyeken, a rehabilitációs kártya segítségével pedig a nyílt munkaerőpiacon további 20 ezer megváltozott munkaképességű ember talált munkalehetőséget, 2010 és 2013 között 43 ezerről 60 ezerre nőtt azoknak a megváltozott munkaképességűeknek a száma, akiknek a foglalkoztatását támogatják.

Porga Gyula

(Fidesz-KDNP), Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón arról szólt, városukban mindent megtesznek a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása érdekében, és javítani igyekeznek az életminőségükön is. Hozzáfűzte: tíz év óta minden évben megszervezik a Jótékony mozgás elnevezésű rendezvényt, amelyen fogyatékkal élő gyermekek együtt sportolnak egészséges társaikkal. A nyár elején egy speciális összművészeti fesztivált is rendeznek Veszprémben, ezen fogyatékkal élők művészeti csoportjai mutatkoznak be. Bevonták a fogyatékkal élők képviselőit a belváros építészeti rehabilitációjának tervezésébe, és hamarosan átadják Veszprémben az első lakásokat, ahol eddig intézményben élő fogyatékos fiatalok önállósodását segítik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.