Közélet

Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödött

Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödött

2014. március 24., hétfő
Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödött

Magyarország, mint vízügyi nagyhatalom pozíciója tovább erősödött az elmúlt időszakban - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten a víz világnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

A vidékfejlesztési tárca vezetője a Belügyminisztériumban (BM) abból az alkalomból beszélt, hogy a vízügy területén dolgozók munkáját ismerte el a vidékfejlesztési és a belügyi tárca vezetése. Fazekas Sándor többek között szólt arról, hogy a múlt évben Budapesten tartották meg a víz-világtalálkozót és a rendezvényen elfogadták a budapesti nyilatkozatot "Fenntarthatóság a világban - vízbiztonság a világban" címmel. Ebben a dokumentumban a több mint 100 ENSZ-tagállamból érkező részt vevő megerősítette, hogy a 2015 után fenntartható fejlesztési feladatok között szükség van egy olyan önálló célra, amely csakis a vízkérdéssel foglalkozik. A vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a budapesti nyilatkozat kijelöli a vízügyi fejlesztések irányát a következő évtizedekre, ami mérföldkő a víz és a szanitáció területén.

Fazekas Sándor

kitért rá: az ENSZ-ben Magyarország lett a fenntartható fejlődési célok kidolgozásával megbízott munkacsoport társelnöke. Ezt jelenős sikerként és a szakterületen eddig végzett munka elismeréseként értékelte a tárcavezető. Jelezte ugyanakkor, hogy a vízminőség védelme, a vizes élőhelyek fenntartása, a víz értékének megbecsülése, valamint az árvízvédelem sem lehetséges nemzetközi együttműködés nélkül. Az árvízvédelem fontosságát külön is kiemelte, amikor emlékeztetett a tavalyi Dunán levonuló zöldárra. Továbbá arra az emberfeletti erőfeszítésre, amivel ezt az áradást a magyar társadalom sikeresen kordában tudta tartani. Utalt ugyanakkor arra is, hogy az áradások mellett az országban számolni kell a vízhiánnyal és az aszállyal is, ez szintén nagy kihívást jelent mind a vízgazdálkodással, mind a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereknek. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára pedig egyebek közt arról beszélt, hogy a víz világnapján nemcsak a szakemberek, hanem az egész társadalom figyelme a vízre, a vízügyekre irányul. Ez a célkitűzés vezérelte az ENSZ-et, amikor 1992-ben a víz világnapjává nyilvánította március 22-ét. Az idei víz világnapjának mottója: a víz és energia. A víz és az energia kapcsolata azért fontos - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, mert az energiatermelés szinte minden területéhez sok vízre van szükség. Emellett pedig a víz kitermeléséhez, tisztításához, hasznosításához szintén jelentős energiamennyiség szükséges. Takarékoskodva a vízzel óvható az energiakészlet, és fordítva, az energiával való takarékoskodás a vízkészletek kíméletét is jelenti, ez pedig nagyon fontos, mert a vízkészletek korlátozottak - hívta fel a figyelmet Hoffmann Imre. Az ünnepségen 34-en vehettek át kitüntetéseket munkájuk elismeréseként Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől, és Felkai Lászlótól, a BM közigazgatási államtitkárától.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.