Közélet

Kövér László: Ne bízzuk azokra az országot, akik egyszer már tönkretették

Kövér László: Ne bízzuk azokra az országot, akik egyszer már tönkretették

2014. március 5., szerda
Kövér László: Ne bízzuk azokra az országot, akik egyszer már tönkretették
kover_laszlo01_gs

A baloldali képviselők morális érzékével továbbra is komoly problémák vannak, legalábbis erre utal az ellenzéki pártok összefogása Kövér László szerint. Az Országgyűlés fideszes elnöke a SZEGEDma.hu-nak az önkormányzatok jövőképével kapcsolatban kifejtette, ahol jó gazdája van a városnak, ott a kormány adósságátvállalása felér egy lottónyereménnyel.

- Úgy fogalmazott nemrég, hogy nagyjából a rendszerváltozással összemérhető jelentőségű és mennyiségű törvényhozási munka zajlott az elmúlt négy évben. Ha április hatodikán ismét bizalmat kap a Fidesz és a KDNP, akkor miként folytatódik ez a munka?

- Nagyon bízom abban, hogy a nemzetközi gazdasági és pénzügyi helyzet nem lesz rosszabb, mint most, inkább tartós javulásra számítok. Ha ez így alakul, akkor nem lesz olyan rendkívüli helyzet, ami rákényszerítene bennünket valamiféle válságkezelésre. A Fidesz-KDNP kormánya négy éve egyrészt a tűzoltó jellegű válságkezeléssel telt el, másrészt pedig próbáltunk előkészíteni a törvényhozás által is egy új, fölfelé ívelő szakaszt. Az emberek többsége már 2010-ben belátta, hogy több területet alapvetően meg kell változtatni, ezért is volt szükség ennyi új törvényre. Alapvető életviszonyaink megreformálásával ezt a munkát elvégeztünk, a következő négy évben ezeknek a jogszabályoknak a szükségszerű korrekciója vár ránk. Azt várom, hogy a korábbi ciklusoknak a kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb törvényhozási tempójához tudunk visszatérni.

kover_laszlo03_gs

- Ha már a korrigálást említette, látható, hogy mely jogszabályok esetében lesz erre szükség?

- Természetes, hogy az élet folyamatosan új kihívásokat támaszt, ha nem így lenne, akkor a parlamentek nem működnének, hanem úgy mennének a dolgok, mint a szocializmusban, amikor is évente kétszer összeültek néhány napra, és akkor mindazt, amit mások megfogalmaztak, legitimálták. Nem lehet előre megmondani, hogy milyen törvényeket kell módosítani, hiszen nem látjuk, miként alakul a világ és benne Magyarország sorsa, másrészt a most elfogadott törvényekről is bizonyára ki fog derülni, hogy imitt-amott bizonyos részletkérdésekben nem jól mértük fel a lehetőségeinket, vagy épp nem gondoltunk mindenre, s akkor igazítanunk kell rajtuk. Az oktatási rendszer és az államigazgatás mostanra jutott olyan fázisba, hogy az átszervezést értékelnünk kell. Legkorábban egy év elteltével érdemes ezeket felülvizsgálni, és a finomhangolásokat elvégezni.

- A kormányzat döntött az önkormányzatok adósságátvállalásáról is. Szeged szocialista polgármestere, Botka László ugyanakkor azt hangoztatja, hogy az önkormányzatoktól folyamatosan forrásokat vonnak el, ellehetetlenítik működésüket: állítása szerint 2014-et tekintve 4,2 milliárd forinttal vettek el több forrást, mint feladatot, még úgy is, hogy a kormány egyébként átvállalta 28 milliárdra rúgó adósságállományát. Az országot járva mit tapasztal, mekkora segítség az önkormányzatok adósságának az átvállalása, egy-egy település hétköznapjaiban mindez miként jelenik meg?

kover_laszlo02_gs

- Szegednek magának kell eldöntenie, mit jelent a város életében az adósságátvállalás, és az itt élőknek megtapasztalniuk. Több településen jártam az elmúlt időszakban, és azt láttam, hogy a kormány programja révén – mely kimentette az önkormányzatokat az adósságcsapdából – fellélegeztek, hiszen nem kell kamattörlesztésre fordítaniuk jelentős összegeket. Van, ahol utakat javítottak, Nyíregyházán például 730 millió forinttal több jut a szociális szférára, mint az előző esztendőkben, és működési hitelek nélkül tudják a városok életét szervezni. Korábban számtalan településen nem jutott pénz beruházásokra, mert egyre mélyebbre süllyedt az önkormányzati szféra az MSZP-SZDSZ eladósító politikájának köszönhetően. Több helyen az is kérdéses volt, hogy egyáltalán a működésüket tudják-e finanszírozni. Ahol jó gazdája van a városnak, ott olyan ez az adósságkiváltás, mint egy lottónyeremény.

- Ejtsünk néhány szót a kampányról is, hiszen ellenzéki oldalon most olyan pártok, illetve olyan személyek - Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc - léptek szövetségre a Fidesz és a KDNP ellenében, akik az elmúlt években kizárólag támadták egymást. Egy szegedi kiadványból például még 2009-ben Botka László MSZP-s polgármester kivetette azt a fotót, melyen Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel közösen szerepelt, 2011-ben pedig azt mondta Gyurcsányról, hogy "híveivel maga a két lábon járó, egoista küldetéstudat"...

- Szerintem minden baloldali politikusnak, aki az ép eszét és az ép lelkét még nyomokban megőrizte, szégyellnie kell azt, hogy valaha is köze volt

Gyurcsány Ferenchez

, és egyáltalán, hogy egy pártban voltak. Innen nézve érthetetlen számomra az, hogy most ismét egymás nyakába borultak, ugyanakkor aggasztó is, hiszen ez azt mutatja, hogy a morális érzékükkel továbbra is komoly problémái vannak a baloldali képviselőtársainknak. A választóknak nagyon vigyázniuk kell, hogy még egyszer azokra bízzák-e az országot, akik egyszer már együtt tönkretették. Ne felejtsük el, 2010-ben reménytelen helyzetet hagyott itt örökül a

Bajnai Gordon

vezette kormány és az MSZP-SZDSZ koalíció, 500 milliárd forintos hiánnyal a folyó évi költségvetésben az is kérdéses volt, hogy egyáltalán az adott év végéig működni tud-e a magyar állam. A Fidesz-KDNP-nek innen kellett talpra állítania az országot, mely mára még az ellenséges megközelítést használó brüsszeli elemzők szerint is sikerült, Magyarország pénzügyileg stabil, és a gazdasági növekedése is megalapozott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.