Közélet

Kedvezőek az adottságok a depóniagáz és a termálmetán hasznosítására

Kedvezőek az adottságok a depóniagáz és a termálmetán hasznosítására

2014. március 11., kedd
Kedvezőek az adottságok a depóniagáz és a termálmetán hasznosítására

Magyarországon a hulladéklerakókban képződő depóniagázt és a termálvíz-kitermelés melléktermékeként felszínre kerülő termálmetánt tekintve is kedvezőek a lehetőségek, mégis nagyrészt kihasználatlanok ezek az energiaforrások - állapítja meg az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt.

A cég összefoglalója szerint a kelet-közép-európai régióban csaknem 250 megawattnyi villamosenergia-termelő kapacitást lehetne gazdaságosan kiépíteni a depóniagázra alapozva, ebből Magyarországra 20-40 megawattnyi kapacitás juthat.

Chikán Attila

, az Alteo vezérigazgatója jelezte: ennél jelentősen nagyobb depóniagáz-kapacitásokkal rendelkezik az ország, de a többlet kiaknázása közvetlen áramtermelésre már nem feltétlenül költséghatékony. Könnyebbséget jelenthet a beruházónak, ha az erőmű villamos energia mellett hőt is termel, de ehhez valós hőigényre van szükség a telephely közelében. Magyarországon körülbelül 1200 termálkutat tartanak nyilván, ezek 45-50 százalékánál a termálvíz mellett metán is képződik. A termálmetánt az esetek döntő többségében érdemes már a kitermelés helyszínén felhasználni. Mivel a termálvízkutak közvetlen közelében a fürdőknek, a mezőgazdasági telephelyeknek vagy a távfűtési rendszereknek hőigényük is van, így már a 200-300 kilowattos, párhuzamosan hőt és villamos energiát is termelő rendszerek telepítése is megtérülő beruházás - hívják fel a figyelmet az elemzésben. Ha a helyszíni hasznosítás nem megoldható, Chikán Attila szerint jó megoldás lehet a depóniagáz, illetve a termálmetán hasznosítására a hálózatba történő betáplálás vagy gépjárművek meghajtása. Ezektől a megoldásoktól azonban a szigorú előírások miatt tartanak a fejlesztők, mert egy tisztítóberendezés telepítése több tízmillió forintba kerül, miközben az üzemeltetés maga is jelentős költségekkel jár. Az ilyen hasznosításnak - miként az energiatermelésnek is - elsősorban a kelet-magyarországi, magasabb és tisztább metánt felszínre hozó termálvízkutak esetében lenne értelme - jegyzik meg. A vezérigazgató szerint az alternatívgáz-hasznosítás szempontjából fontos lenne egy új megújulóenergetikai támogatási rendszer bevezetése, a meglévő újragondolása. A depóniagáz már most is szerepel a támogatott megújuló energiaforrások között, a termálmetán viszont a jelenlegi rendszerből kimaradt, még emelték be a támogatandó technológiák közé - áll az Alteo összegzésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.